Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umorni smo od Sabora, a tek je počeo

Umjesto rješenja za probleme građana, političari imaju jabuku razdora: Čeka se samo tko će i kada izraditi trojanskog konja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već prvog tjedna nakon ljetne stanke saborski su zastupnici pokazali da, umjesto rješenja za probleme građana, imaju samo jabuku razdora. Osim njih, ovog je tjedna glasan bio i Milorad Pupovac koji je, nakon što je predsjednik Sabora odbio održavanje tematske sjednice o njemu, predvidljivo pričao o Jasenovcu i NDH. Osim politike, tjedan su obilježile i vijesti iz svijeta ekonomije. Naime, kreditna agencija S&P je objavila da Hrvatskoj predviđa najslabiju stopu rasta među bivšim tranzicijskim državama.

Aktualnim prijepodnevnom započeo je prvi tjedan zasjedanja Sabora nakon ljetnje stanke. Narodni zastupnici, koje su građani ovlastili da za njih odlučuju, nemaju spremna rješenja za mnoge probleme, ali imaju jabuku razdora – koja je po grčkom mitu izazvala bijes Here i Atene a potom i Trojanski rat. Čeka se samo tko će i kada izraditi trojanskog konja.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Milanka Opačić odlučila je napustit SDP i time postati još jedna u nizu bivših zastupnika te stranke. Davor Bernardić, predsjednik stranke i njezina jabuka razdora se neda sa šefovskog mjesta. Dobra tema za analiza bila bi: "Tko poput trojanskog konja vodi procese u toj stranci? Kome je u interesu i zbog čega rastočiti već načeti SDP?"

Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio temetsku sjednicu Sabora na temu djelovanja Milorada Pupovca, potonji se odlučio oglasiti vezano uz svoj odlazak u Bačku Palanku na praznik Pluje. Od eskapada o kukastim križevima srpskog predsjednika Aleksandra Vučića se ogradio, uz obvezno spominjanje Jasenovca i NDH – što je bilo predvidljivo i očekivano.

Kreditna agencija S&P je kreditni rejting Hrvatske zadržala na 'BB+', ali je izglede poboljšala na pozitivno. O nagodbi Agrokora govori poziotivno, s tim da se ne bavi njezinim pravnim implikacijama i ne uzima u obzir je li postignuta legalno i hoće li nezadovoljni vjerovnici dobiti svoje tužbe.

S&P i dalje predviđa slabu stopu rasta, najslabiju među bivšim tranzicijskim zemljama. To znači da teško lovimo i one koji su nas nakon desetljeća zaostajanja prešišali. "Nama čast, Nama slast, Nama svijet", proročki je napisao August Šenoa.

Više o događajima koji su obilježili protekli tjedan možete saznati u video prilogu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene