Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Pregled tjedna

'U ATMOSFERI POLITIČKOG CIRKUSA' Kako su se Pupovac i Hasanbegović našli na istoj strani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je berba smokava. Slasnog, slatkog voća, čiji je miris neodvojiv od palete onih krasnih mirisa Mediterana. Ali i žilava je ona, korijenje joj je duboko, pored nje ništa ne uspjeva, predatorski crpi i zadnju kap vode u kamenu.

Berba plodova punih slatkoće nekako se poklapa s predizbornim vremenom u Hrvatskoj. Smokva se u dijalektalnom govoru naziva i figa. Pa su za nju vezane i pučke uzrečice iscrpljene iz iskustva. A kako su Hrvati narod velikih očekivanja, a potom još većih razočarenja nerijetko umjesto ispunjenih obećanja dobiju frišku figu. Ili suhu smokvu.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo Pregled tjedna - Ivana Petrović Ivana Petrović Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Na friške fige i suhe smokve sve miriši i u ovim izvanrednim parlamentarnim izborima koji slijede. Govore svi svašta na sve strane. Petrina je napravio hologram sa svojim likom. Virtualni Petrina, ali nije jedini koji je samodopadan. Ovi izbori, doduše, jesu iskorak u demokratizaciji Hrvatske, događa se nešto što je još prije pet godina bilo nezamislivo. Ali i dalje ne nude rješenja. A izostaju i pitanja tipa 'koje konkretno rješenje nudite'. Uglavnom su obećanja. Tipa Lovrinovićevih koji bi, pazite, u javnom sektoru otvorio 200.000 novih radnih mjesta. Kao da smo u socrealizmu.

Odnosi sa Srbijom i dalje su u fokusu. Hrvate ne zanima hoće li Hillary pobjediti u Americi, što je za nas puno važnije od toga što govore Vučić i Nikolić. Skužio je to Milanović, uletio u politički prostor desnice i napravio cijeli darmar.

Cijelom skandalu prethodio je sastanak šefa SDP-a sa braniteljima. Nije ovo prvi put da se to incognito snima, ali je prvi put da tako nešto objavljuju mainstream mediji. Prvi put to je dospjelo u javnost predprošle godine jer su Milanovića snimali sudionici sastanka iz bivšeg šatora. Klemm je sad dao intervju Tanjugu. Zna li on uopće što je Tanjug u svojoj biti? Milanović ruku na srce nije rekao ništa što već nije govorio i što ne znaju njegovi politički suparnici skupa s njim stasali u Ministarstvu vanjskih poslova, jer to je isto govorio i onda. Snimku je jedna srpska privatna televizija imala prije hrvatskih medija i to baš ne sliči na Milanovića.

Pravo pitanje za njega je samo jedno: zbog čega dok je bio premijer nije imao strategiju blokade Srbije, osobito nakon, za Hrvatsku povoljne, presude po tužbi za genocid? Zbog čega je sve prepustio bivšoj ministrici Pusić i svom kumu Klisoviću koji je cijeli mandat bio zadužen za Srbiju i nije učinio ništa? Isto i za Pupovca. Zašto nije na takav govor reagirao kad je Milanović predsjednicu nazvao šakom jada? Jer to je i njegova predsjednica. Nije mu šef države Nikolić.

Zanimljiva gibanja događaju se i na manjinskoj sceni. Pojavila se nova stranka srpske nacionalne manjine koju predvodi vukovarski odvjetnik Jovan Ajduković. Pupovca i njegove prozivaju za navodne financijske, ali i ideološke muljaže na štetu Srba u Hrvatskoj. Njihova ''naša stranka'' nudi drugačiji moderan modus za našu najbrojniju nacionalnu manjinu. Utemeljen na poduzetništvu i uključivosti.

Plenković je odgovorio Milanoviću u atmosferi političkog cirkusa u kojem su se u kritici Milanovića, Pupovac i Hasanbegović našli na istoj strani. Plenković se sastao s braniteljima zbog srbijanskih optužnica napisanih još početkom 90-ih, kao dijelu dugoročno osmišljene srpske politike. A Hrvatska se još za mandata Jadranke Kosor u to zamotala kao pile u kučine i nikako da se odmota. Zakon o ništetnosti bi trebalo dokinuti jer on donesen na naglo i bez promišljanja i sad priječi Hrvatsku da od Srbije dobije tu dokumentaciju. A bez uvida u nju teško da išta može poduzeti. Zakon o ništetnosti osobe s tih optužnica ionako ne štiti nigdje izvan teritorija naše države niti je relevantan za Interpol.

Nitko osim Ruže Tomašić se suvislim i temeljitim prijedlogom ne očituje o izmjeni Zakona o ovrsi koji je legalizirana pljačka naroda. Govoriti o zabrani ovrhe nad jednom nekretninom nije suština izmjene ovog zakona koji izgleda kao da je izašao iz Kuma 3. Tko se tim temeljito zabavi, dobit će najviše na izborima.

Ideološka pitanja ne mogu i ne smiju bit paravan za reformu tog zakona kao i za čišćenje svake vrste rak rane Hrvatske, a to je pravosuđe. Sve u svemu i ovo je kampanja sa previše ideologije, a premalo ideje. A ideja je u srži politike. Ne ideologija.

Koji su još događaji obilježili tjedan, pogledajte u VIDEU koji donosi pregled tjedna Ivane Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene