Obavijesti Video Pretražite Navigacija
manja smrtnost

Kampanja #Pinkypromiss za rano otkrivanje raka dojke: Pogledajte kako se ispravno pregledati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pinkypromiss, nova je javno-zdravstvena kampanja s ciljem podizanja svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki - jednostavne i brze metode za rano otkrivanje raka dojke, koju su u utorak predstavili Klinika za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i udruge Europa Donna, Nismo same i Sve za nju.

Predstavljen je i prvi film u kojemu je javna osoba - Ida Prester - samo-pregledala dojke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan narcisa Počele prijave za besplatno mamografsko snimanje Slika nije dostupna Nakon 25 godina Veliko istraživanje pokazalo - mamografija beskorisna?!

Aako se otkrije na vrijeme, rak dojke izlječiv je u 90 posto slučajeva.
Samopregled dojki može spasiti život. Mamografski pregledi preporučaju se nakon 40, a nakon 20. godine života žene bi trebale ići na ultrazvučne preglede.

Posljednjih godina smrtnost u Hrvatskoj od ove bolesti je manja - na godinu umre nešto manje od 800 žena, no liječnici tom brojkom i dalje nisu zadovoljni.

"U padu je ja mislim upravo zbog toga što ipak dopire do svijesti žena da se idu redovito pregledati, zbog toga što medicina napreduje svaki dan. Međutim mi ne možemo biti zadovoljni s tom brojkom", izjavila je predsjednica Udruge Europa Donna, Vesna Ramljak.

"Jako važno je poslati poruku: Žene vodite brigu o svom zdravlju, budite sebi prve, to je iznimno važno. Jedan samopregled može vam spasiti život", uvjerena je predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera".

Doktor Ivan Milas, specijalist opće kirugije, rekao je što žena treba napraviti ukoliko prilikom samopregleda uoči neke promjene

"U većini slučajeva radi se o benignoj kvržici i nema mjesta panici, no treba se obratiti liječniku opće prakse koji ću ženu uputiti na pregled kod specijaliste, gdje se radi mamografija, punkcija, ovisno o nalazu", napominje Milas.

Navodi kako postoji blagi trend i da je sve više mladih oboljelih žena, jer žene u mlađoj dobi sve više pristupaju pregledima. "O nekoj većoj pojavnosti u mlađoj dobi ja ipak ne bih govorio. Karcinom dojki drži svoju pojavnost, dakle iznad 50 je najčešći. U dobi od 50 do 70 godina se provodi Nacionalni mamografski screening.

U mlađim dobnim skupinama, pametno je obavljati samopregled, ako se nešto osjeti onda treba napraviti ultrazvuk dojki". 

Doktor objašnjava kako maligna bolest ima svoj podmukli, sporiji tijek i da je to bolest koja nastaje od jedne, pa ide na više stanica.

"Subklinički tijek je ipak prilično dug. Negdje do 4,5 milimetara se ne uspijeva otkriti ta bolest, no onda nastupa 5, 6 milimetara kliničke faze bolesti, kada se uspije otkriti ta bolest. No i onda otkrivanje ovisi o puno faktora. Bitan je samopregled, jer velika uspješnost liječenja ovisi o ranoj fazi otkrivanja bolesti. Nije dobro da se rak otkrije u uznapredovaloj fazi".

Doktor naglašava kako je važno suočiti se s bolešću. "Mi pokušavamo utjecati na smrtnost i pokušati rak otkriti što ranije, no ne možemo utjecati na pojavnost", ističe. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene