Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održana ceremonija

Milanović odlikovao Jadranku Kosor za doprinos ugledu Hrvatske: "Niste se dali slomiti. Igrali ste pošteno i posao ste nepristrano odradili do kraja"

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Jadranku Kosor Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Predsjednik Milanović odlikovao je Jadranku Kosor Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom za izniman doprinos međunarodnom položaju i ugledu Republike Hrvatske te razvoju odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..."

Kako je rekao, 10 godina nakon potpisivanja pristupnog ugovora EU-u, njegova je odluka da ju odlikuje.

"Drugi razlog je što ste u razdoblju od 2,5 godine, dok ste bili predsjednica Vlade, bili na tom mjestu u vrijeme ogromnih korupcijskih poremećaja i niste se dali slomiti. Igrali ste pošteno i posao ste nepristrano odradili do kraja, koliko ste mogli", naglasio je Milanović.

"Hvala vam na službi domovini. Napravili ste što ste mogli, a to nije malo", istaknuo je Milanović.

"Bio sam u istoj koži, istim cipelama, istom odijelu i znam koliko je teško. Stranka koju ste vodili vas je izbacila, to je ljudsko pitanje. Zato, za Hrvatsku koja nije takva u svojoj budućnosti, koja je puno svjetlija od ovog današnjeg dana i koji ćemo barem malo ceremonijom uljepšati", rekao je Milanović.

Kosor zahvalila na odlikovanju

Odlikovana Kosor tom je prigodom zahvalila na ovom priznanju.

"Ovo je siv, ali meni prekrasan dan, hvala lijepa na puno stvari. Ovo je priznanje Republike Hrvatske. Nastojat ću to opravdati. Ne nastavljam s političkim poslom, no i dalje ću govoriti i zastupati interese Hrvatske kako sam činila tijekom mojeg premijerskog mandata", rekla je Kosor.

Prisjetila se događanja otprije 10 godina.

"Radost želim podijeliti sa svima koji su nam pomogli na tom putu. Samo Slovenija nam je blokirala 14 od 35 poglavnja, koja nisu imala nikakve veze s riješenim graničnim pitanjem, trebalo je to deblokirati i dokazivati da mi iskreno i potpuno surađujemo s međunarodnim sudom i trebalo je neprekidno dokazivati da smo pravna država te da se iskreno želimo pridružiti Europskoj uniji", dodala je Kosor i istaknula kako je na tom putu bilo puno velikih izazova.

"2010. su naši generali osuđeni u Haagu. Branitelji su od nas tražili da prekinemo pregovore s EU-om zbog uhićenja generala. Bilo je kritičnih trenutaka i 2011. u proljeće, kad nam je rečeno da nećemo završiti pregovore i da ulazimo na 'sporedni kolosijek' EU-a, no ja sam rekla - 'Ne, završit ćemo pregovore'", kazala je Kosor.

"Vi ste, gospodine Predsjedniče, tada bili u opoziciji, ali oko toga smo se razumjeli. Dogovorili smo se i oko promjene Ustava, ja kao tada čelnica vladajuće stranke i vi kao šef opozicije. Ta vrsta okupljanja oko neke važne ideje za Hrvatsku je nestala. Nažalost su se neke institucije u međuvremenu ne urušile, nego im je opala pozlata i ruinirali su ono za što su se borili", rekla je.

"Ovo je priznanje i za moj rad. U politici je važno na kraju dana da se ičega što si radio ne stidiš, a da si na nešto ponosan. Ja sam ponosna na svoj rad, kao i na ovo odlikovanje", dodala je Kosor navodeći da su za sve uvijek bili važni hrabri ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene