Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačan datum?

Milanović i Plenković sada komuniciraju preko predstojnika Ureda: Predsjednik nije suglasan s dvije teme predložene za sjednicu VNS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić odgovorio je u ponedjeljak predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frki Petešiću da je Zoran Milanović spreman prihvatiti 20. studenoga kao datum sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon usuglašavanja određenih pitanja.

Radi se o dopisu koji je Frka Petešić uputio 12. studenoga, a Miljenić u odgovoru poručuje da predsjednik Republike i dalje smatra kako je takav način "posredne“ komunikacije neprimjeren, pogotovo kada je riječ o važnim pitanjima za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

"Isključivo u cilju funkcioniranja sustava nacionalne sigurnosti, predsjednik Republike sudjelovat će u komunikaciji na posredan način, a na kojem inzistira predsjednik Vlade", stoji u dopisu.

Predsjednik Republike nije suglasan s dvije teme koje predlaže predsjednik Vlade. Smatra da je sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji BiH izuzetno važno pitanje za nacionalnu sigurnost Hrvatske pa bi se o njemu trebalo raspravljati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Stavljati to pitanje u okvir 'položaja Hrvata u susjednim državama', kako to predlaže predsjednik Vlade, po mišljenju predsjednika Republike neće omogućiti odgovarajuću raspravu i donošenje zaključaka", stoji u odgovoru.

Pogotovo, dodaje se, imajući u vidu da su Hrvati u BiH konstitutivan narod i ne može se njihov status staviti u istu ravan sa statusom pripadnika hrvatske nacionalne manjine u drugim susjednim državama.

Za predloženu temu "Informacija o Nacionalnoj strategiji i tijeku izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti", Milanović smatra da se, iako se radi o izuzetno važnom pitanju, ne radi o pitanju koje bi trebalo raspravljati na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Također drži kako zakonski definirani okvir članova Vijeća za nacionalnu sigurnost omogućuje dobivanje informacija i raspravu o svim predloženim temama, stoga nema potrebe pozivati druge osobe izvan zakonom određenih članova Vijeća.

"Tako o situaciji s pandemijom virusa covid-19 sve informacije mogu dati predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite", navodi se u dopisu.

Isto tako, sve relevantne podatke potrebne za raspravu o temi "Funkcioniranje pravosudnog sustava, a posebice borba protiv korupcije i organiziranog kriminala" može dati ministar pravosuđa Ivan Malenica.

"Predsjednik Republike, nakon usuglašavanja oko gore navedenih pitanja, spreman je prihvatiti predloženi datum, 20. studenoga", kaže se u odgovoru Uredu premijera.

Ako neće biti moguće održati sjednicu na navedeni datum, predsjednik Republike predlaže njezino sazivanje za 23. ili 24. studenog. Također, predlaže da se sjednica održi, kao što je uobičajeno, u vili Prekrižje, stoji u Miljenićevom odgovoru Frki Petešiću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene