Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera avioni

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić: ''Premijer je ulovljen u laži, zbog blamaže Vlada mora otići''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao da je obavijestio Hrvatsku da ne može kupiti F-16 Barak i da je premijeru dao dokument, predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da je veleposlanik potvrdio da je papir upozorenja postojao te da je to razlog da Vlada mora otići.

''Premijer Plenković ulovljen je u laži. Bili su upoznati, a tvrdili su da nisu. Znali su da teško ili nikako ne može doći do kupoprodaje aviona s Izraelom'', rekao je Davor Bernardić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Ili HDZ-ova vlada ili novi izbori" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Pitao je Plenkovića zašto je lagao, zašto je unatoč upozorenju inzistirao na kupnji baš tih aviona i je li svjestan da je naštetio međunarodnom ugledu Hrvatske.

Zapitao se jesu li inzistirali na tome kako bi bivša firma ministra Damira Krstičevića radila na održavanju aviona.

Rekao je da je Hrvatska zbog te afere izgubila vrijeme i novac i da se većina građana srami Vlade i premijera. ''Koliko još treba strpljenja hrvatskih građana prije nego što se pobune, je li Vlada svjesna što radi?'' rekao je Bernardić i ponovio da će inzistirati na interpelaciji, a potom će odlučiti o daljnjim koracima.

''Zbog ove afere i međunarodne blamaže ova Vlada treba otići'', zaključio je.

''Mislim da je Predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F16. Nije to bio white paper ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira", kazao je Robert Kohorst.

"Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali generalnu informaciju su imali", dodao je.

Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao: "Iskreno, ne znam."

"Američka vlada odobrila je transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da avioni budu vraćeni na NATO konfiguraciju koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru", rekao je američki veleposlanik za N1.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene