Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan grada

Grabar- Kitarović: Vukovar nije samo simbol otpora nego i razvoja Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Dana grada Vukovara, u petak na blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova, svečanom sjednicom Gradskog vijeća u nazočnosti gotovo cijelog državnog vrha, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je kako o Vukovaru moramo razmišljati tijekom cijele godine, a ne samo 18. studenoga, jer taj grad, kako je istaknula, nije samo simbol herojskog otpora u mučeništva, nego i razvoja Hrvatske.

Grabar-Kitarović je u govoru zahvalila braniteljima Vukovara i svim stradalnicima bez čije žrtve, kako je rekla, ne bi bilo slobodne i suverene Hrvatske.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Bio je to trenutak u kojem smo svi osjetili zajedništvo i da više od svega želimo braniti taj grad", kazala je dodajući kako je svjesna da su mnogi razočarani, jer još uvijek nisu pronađeni svi nestali u Domovinskom ratu, ali kako ona nikada neće odustati od potrage za nestalima i neprestano će raditi na tome.

Predsjednica je čestitala je premijeru Plenkoviću i gradonačelniku Penavi na brojnim projektima, koji se, kako je navela, provode u Vukovaru, a posebice je pohvalila nazočnost Ivana Penave u pravoslavnoj crkvi na bogoslužju za Uskrs.

"Uvjerena sam gradonačelniče kako ste time napravili golemi korak bez obzira hoće li ta gesta biti uzvraćena", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Plenković: Vukovar je grad u kojem moramo graditi europsku Hrvatsku

Vukovarcima je blagdan čestitao i predsjednik Andrej Plenković istaknuvši kako ministri u njegovoj Vladi imaju trajnu zadaću raditi na dobrobit Vukovara.

"I jučer smo donijeli veliki program razvojne pomoći Vukovaru, vrijedan 1,4 milijarde kuna, a značajno smo povećali i sredstva Fonda za obnovu i razvoja grada Vukovara", rekao je Plenković i dodao kako ljudi s istoka Hrvatske više od svega cijene istinu i žele čuti istinu bez koje, poručio, nema niti oprosta, niti pomirenja niti suživota.

"I zato istinu moramo utvrditi. Stoga razumijem nastojanje gradonačelnika i mnogih hrvatskih branitelja da se upravo to učini. I to trebaju raditi institucije hrvatske države, predano i možda i angažiranije, ali trebamo to raditi u političkom smislu na način da smo svjesni da smo u 2019. i da su sve ključne nacionalne zadaće iza nas, da je Vukovar slobodan hrvatski grad i da je grad u kojem žive i Srbi. To je grad u kojem moramo graditi europsku Hrvatsku", rekao je Plenković.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić rekla je kako nitko danas ne može reći da Vukovar nije predivan europski grad s brojnim pozitivnim pomacima u razvoju.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pohvalio se značajnim gospodarskim napretkom Vukovara istaknuvši kako je 2018. u vukovarske gospodarske programe uloženo 13 milijuna kuna, a u gradu je od lani 579 radnih mjesta više nego godinu ranije. Zahvalio je Vladi na ulaganjima u Vukovar i istaknuo kako je zajedništvo pravac kojim Vukovar želi ići i dalje.

"I osim ogromnog minusa koji je Vukovaru donio Domovinski rat, Vukovar se pridigao i napreduje", kazao je Penava.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota koji je je kazao kako sadašnja vukovarska gradska uprava osluškuje bilo svojih građana te stoga i traži odgovore od viših instanci.

Potom su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric uručili ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu "Poziva za razvoj poduzetništva grada Vukovara".

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća članovi državnog vrha i drugi uzvanici, među kojima i supredsjedatelj Doma naroda paralamentarne skupštine BiH Dragan Čović, bili su na svečanosti otvorenja Franjevačkog muzeja u Vukovaru te misi u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i upaljene svijeće za poginule i nestale u Domovinskom ratu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene