Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Primorsko-goranskoj županiji

Predsjednica Grabar-Kitarović u trodnevnom posjetu otocima, u nedjelju obilazi Rab i Lošinj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u gradu Rabu sudjelovala u procesiji "Rapski križ", a potom i na misi u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i tako započela trodnevni posjet otocima u Primorsko-goranskoj županiji, tijekom kojega će obići Rab, Lošinj, Susak, Unije i Cres.

Procesiju rapskim ulicama i misu u nekadašnjoj rapskoj katedrali predvodio je umirovljeni krčki biskup mons. Valter Župan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GOSPODARSKE SMJERNICE GRABAR-KITAROVIĆ: "U potpunosti podupirem nastavak Cjelovite kurikularne reforme" Slika nije dostupna U društvu vojnika MORSKA REZIDENCIJA Predsjednica seli u ljetni ured u Splitu

Predsjednica je nakon mise izjavila da je prvi put sudjelovala u toj procesiji te da joj je drago što će u tri dana obići tri veća otoka u Primorsko-goranskoj županiji i neke manje. Dodala je da će prije sezone obići i Krk i druge otoke.

"Ova procesija je doista fantastična, vrijeme nas je poslužilo, osjeća se taj duh zajedništva. Kako je meni sutra rođendan, koje više ne brojim, ipak je to trenutak za zahvaliti majci i ocu za sve što su učinili za mene i drago mi je da sam to mogla danas učiniti ovako u srcu i iz srca tijekom mise i da je jedna od molitvi bila upravo za obitelji, za roditelje za djecu, za demografiju u Hrvatskoj - dakle, jedan sjajan početak posjeta otocima", kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Jedna od najpoznatijih legendi grada Raba veže se uz ozdravljenje rapske plemkinje Luchine de Dominis. Prilikom zaređenja (1530.), Luchina je u samostan donijela ikonu Bogorodice s Kristom u naručju kojoj se pripisuje i njeno kasnije čudesno ozdravljenje od teške bolesti. Od tada do danas uz tu ikonu vežu se brojna čudotvorna izlječenja, spasenja, obraćenja.

Svetište Gospe Rapske (Gospe od Čuda, Čudotvorne Gospe) nalazi se u samostanu benediktinki, samostanu sv. Andrije. Za ikonu je podignut poseban oltar (XVIII. st.). Srebrno-zlatni okvir vrlo je vrijedan rad mletačkog zlatarstva (XVIII. st.).Jednom godišnje, posljednje nedjelje u travnju, održava se velika procesija "Križi", kada iz svih otočnih, rapskih mjesta dolaze mještani predvođeni župnim križem, posebno okićenim, i tada se ikona iznosi u bivšu rapsku katedralu gdje je izložena tijekom svibnja, Marijinog mjeseca.

Tijekom nedjelje, predsjednica će obići zgradu u koju će biti smješten područni Dom za starije na Rabu, a potom i Osnovnu školu Ivana Rabljanina Rab, koja je uključena u županijski projekt energetske obnove zgrada škola. Vrijednost radova na školi je 4,74 milijuna kuna, dok je za radove na Područnoj školi Barbat izdvojeno 1,2 milijuna kuna.

Predsjednica će posjetiti i županijsku Psihijatrijsku bolnicu Rab u koju je Županija u zadnjih 18 godina uložila gotovo 74 milijuna kuna. Bolnica je najveći poslodavac na otoku Rabu, s gotovo 250 zaposlenika.

Nakon Raba, predsjednica će u nedjelju poslijepodne u Malom Lošinju posjetiti nedavno otvoreni Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja vrijedan 3 milijuna kuna, koji je financiran kroz europski projekt Mala barka, a u kojem je Primorsko-goranska županija vodeći partner. Posjet se nastavlja sutra na Lošinju, a potom na Susku, Unijama i Cresu. (Hina)

Aktualno U Splitu prezentirana moćna artiljerija Hrvatske vojske: "Žao mi je što to nismo 90-ih imali, rat ne bi bio tako strašan" Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Veteran 4. gardijske brigade Miljenko Modrić (Foto: Dnevnik.hr) Veteran 4. gardijske brigade Miljenko Modrić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Obljetnica udarne postrojbe hrvatske vojske četvrte gradijske brigade Pauci (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska U Splitu prezentirana moćna artiljerija Hrvatske vojske: "Žao mi je što to nismo 90-ih imali, rat ne bi bio tako strašan" 1/7 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene