Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ruralnom razvoju

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Mariji Bistrici s predstavnicima OPG-ova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korekcija cijene mlijeka koja raste u zemljama Europske unije, ali ne i u Hrvatskoj, programi ruralnog razvoja i izmjena kriterija za prijave na mjere tih programa samo su neke od tema na sastanku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s predstavnicima OPG-ova Krapinsko-zagorske županije u petak u Mariji Bistrici.

Iako je na većinu tih pitanja odgovorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predsjednica Grabar-Kitarović primijetila je u razgovoru s predstavnicima OPG-ova da im je u prvom planu iskorištavanje financijskih sredstava iz EU fondova i razne druge mjere, što je ocijenila dobrim.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se obdukcija Pored Krapine pronađeno tijelo muškarca: Sumnja se na nasilnu smrt Slika nije dostupna 13. premještanje ureda Predsjednica seli ured u Krapinsko-zagorsku županiju

"Kao što znate, ja sam jedna od osoba koja se zalaže za decentralizaciju, da se prebaci više i na županije, što je moguće više iskorištavanje EU fondova jer, naravno, vaša lokalna i regionalna samouprava uvijek zna više o potrebama koje postoje u vašim krajevima, nego što to može znati netko u Zagrebu. Zato smatram da je korisno za Ministarstvo poljoprivrede i za vas osobno da ste danas svi ovdje i da ste imali prigodu porazgovarati s našim poljoprivrednicima", rekla je na kraju sastanka hrvatska predsjednica.

Istaknula je da kontakt između državne administracije i poljoprivrednika mora biti neprekidan te da se moraju ukloniti birokratske barijere na određenim razinama ministarstava.

"Moramo mijenjati svijest da nam je državna administracija doista na korist građana i servis građana, i nadam se da ćemo ići u tom pravcu i u području porezne politike i svih drugih mjera koje bi trebale biti poticajne, a ne represivne", ocijenila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebice je istaknula proizvodnju mlijeka, dodajući kako se ne smije dogoditi da bočica vode bude skuplja od litre mlijeka. Pozvala je da se na tome poradi, ponajprije kroz mjere tržišnog poticanja, te da se više oslanjamo na vlastite snage na tržištu i na kvalitetu nego na državne subvencije. Zadovoljna je što se upoznala s problemima Hrvatskog zagorja te vjeruje da će takav dijalog voditi i u drugim dijelovima Hrvatske.

"Vjerujem da ćete i vi i ministar Tolušić i Vlada učiniti sve kako bismo ne samo što je moguće bolje iskorištavali sredstva iz EU fondova, već i kako bismo radili na tome da Hrvatska doista pronađe svoju nišu za kvalitetne, zdrave hrvatske proizvode", rekla je hrvatska predsjednica te dodala da će Hrvatska novu šansu dobiti prilikom našeg predsjedanja Europskom unijom, to jest Vijećem 2020. godine.

Nakon sastanka s predstavnicima OPG-ova, predsjednica Grabar Kitarović obišla je Nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke. Svoj boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji završit će boravkom u općinama Konjščini i Mihovljanu te posjetom Muzeju krapinskih neandertalaca. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene