Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velered Franje Tuđmana

Predsjednica predlaže novo hrvatsko odličje, peto u redu najviših hrvatskih odlikovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom postao bi peti u redu najviših hrvatskih odlikovanja usvoji li se inicijativa predsjednice Republike. Odlikovanje bi se dodjeljivalo za promicanje nacionalnog zajedništva.

Na potrebnu potporu parlamentarne većine, Predsjednica, čini se, može računati, sudeći po premijerovim riječima.

Pročitajte i ovo Tuđman, spomenik - 3 Koštao 48.000 eura Teško ih je sve pobrojiti: "I tad je bio itekako elegantan i zgodan" Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) Jasan stav Treba li svaki grad dobiti spomenik ili ulicu Franje Tuđmana? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

On je u utorak predvodio brojno HDZ-ovo izaslanstvo, koje je povodom 97. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika položilo vijence i zapalilo svijeće kod njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću. ''Mi smo u fazi konzultacija o promjenama odgovarajućeg zakona. Smatram da nakon 20 godina njegove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra i mislim da se tu slažemo i da ćemo postići konsenzus'', kazao je premijer Plenković.

Kako bi se uveo novi red odlikovanja morat će se mijenjati zakon. ali teško da će se to dogoditi ako se s tim ne slažu HDZ-ovi koalicijski partneri. Iz HNS danas poručuju:

"U HNS-u smatramo da su postojeća odlikovanja sasvim dovoljna, da je prijedlog Predsjednice Republike Hrvatske čisti populizam i HNS se protivi toj inicijativi. No, da pridonesemo širokoj raspravi na tu temu predlažemo da se uvede Velered Kolinde Grabar Kitarović, što je zapravo vjerojatno konačni populistički cilj aktualne predsjednice''

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Kanadi je poručila kako misli da bi prvo posthumno trebao biti kardinal Franjo Kuharić. 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene