Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"kaskamo za drugima"

Predsjednica o izvješću EK-a: "Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred problemima, to nas je dovelo na začelje EU-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u četvrtak da je izvješće Europske komisije za Hrvatsku potvrdilo kako Hrvatska zaostaje i ne razvija se dinamikom koja bi joj omogućila hvatanje koraka ne samo s najrazvijenijim državama EU-a, nego i državama s kojima je do jučer bila izjednačena.

Europska komisija je u izvješću objavljenom u srijedu navela da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka te da strukturne reforme nisu napredovale.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala"

Predsjednica u izjavi ističe kako to potvrđuje ono čega smo već duže vrijeme svjesni. "Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama EU-a, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji", navela je Kolinda Grabar-Kitarović.

U izvješću se, napominje predsjednica, naglašavaju problemi koje i ona naglašava već neko vrijeme: nedostatak strukturnih reformi, slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatskog gospodarstva, potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme, te neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta.

To su, kazala je, samo neki od kroničnih problema našeg društva, te ih kao takve moramo prihvatiti ako ih zaista i iskreno želimo riješiti.

Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme, istaknula je Grabar-Kitarović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene