Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poslije i zapjevala

Grabar-Kitarović održala neobičan govor na kninskoj tvrđavi: "U vrijeme Oluje došlo mi je da uzmem pušku i odem na bojište"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na kninskoj tvrđavi istaknula je kako je ponosna na poginulog vojnika Josipa Briškog i dvojicu ranjenih vojnika.

Predsjednica se u Kninu prisjetila dana vojno redarstvene akcije Oluje riječima kako joj je došlo da uzme pušku i ode na bojište, ali je bila svjesna da ima dužnost u Ministarstvu vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" 28. obljetnica VRO Oluje - 1 28. obljetnica Ovako će se slaviti Oluja: Poznati svi govornici, najavljen spektakularan vatromet, a neke braniteljske udruge već negoduju

Predsjednica je govor držala dvadesetak minuta, od toga je desetak govorila na engleskom.

Na tvrđavi se prisjetila i razgovora s vojnicima tijekom posjete Afganistanu kada ih je pitala zašto su ovdje, a najbolji odgovor je bio odgovor hrvatskog branitelja čije je ime zaboravila i koji je rekao: "Recite ljudima da se domovina brani dok su neprijatelj i opasnosti daleko. Ja sam iskusio da kada neprijatelj dođe na kućna vrata je prekrasno."

Zamolila je i tog vojnika da joj se javi, te ustvrdila da je Hrvatska bila u NATO-u 1991. ne bi se dogodio ni Vukovar ni rat.

Istaknula je da se Hrvatska brani u Afganistanu i da ako Afganistan padne možemo očekivati sedam milijuna ljudi koji će krenuti prema Europi.

Predsjednica je nakon službenog dijela i zapjevala ariju "U boj, u boj" iz opere Nikola Šubić Zrinski. Kako je to zvučalo pogledajte u videu ispod.

Iako je okupljenim novinarima govor predsjednice zvučao prilično neobično, ministar Davor Božinović je za N1 rekao da se radilo zapravo o emotivnom govoru. 

"Nije bio neobičan ako pođemo od pretpostavke da je ovo jedan emotivan dan. Oluja nije bilo kakav blagdan, referirala se i na činjenicu da smo nedavno izgubili prvog vojnika u Afganistanu nakon 16 godina tako da mislim da je nastupila i kao državnica, žena i majka", rekao je Božinović.

Dodao je da će Grabar-Kitarović svoju predsjedničku kandidaturu istaknuti uskoro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene