Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ured u Slavonskom Brodu

Predsjednica sazvala sastanak o onečišćenju zraka, Duspara: ''Sve ide previše sporo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izmjestila je svoj ured u Brodsko-Posavsku županiju. U svom se govoru posebno osvrnula na zrak u Slavonskom Brodu. Otkrila je i da je dobila pismo u kojem je jedan građanin pitao o njezinu predizbornom obećanju...

Predsjednica je posjet počela polaganjem cvijeća i paljenjem svijeće kod spomenika „Prekinuto djetinjstvo“, za djecu stradalu u Domovinskom ratu. ''Najviše ih je stradalo upravo tu, u Slavonskom Brodu, koji je mjesecima danomice bio granatiran i bombardiran s druge strane Save. S posebnim pijetetom mislimo i molimo za njih, kao i za sve civilne žrtve i branitelje koji su svoj život položili za slobodu i neovisnost. Posebice danas želim zahvaliti braniteljima iz ove županije, koji su dali ogroman doprinos obrani i oslobađanju Domovine'', poručila je šefica države.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Slika nije dostupna IZVJEŠĆE EUROPSKE AGENCIJE ZA OKOLIŠ Iako je karantena poboljšala situaciju, jedan je hrvatski grad treći najgori u Europi po kvaliteti zraka

Najavila je da će posjet iskoristiti kako bi s predstavnicima županije, gradova i općina razgovarala o razvojnim planovima. Naglasila je da je nužno otvoriti prostor novim proizvodnim i drugim razvojnim investicijama, s krajnjim ciljem pune zaposlenosti te rasta plaća, prihoda i životnog standarda. ''To je od ključne važnosti kako bismo zadržali mlade i očuvali ljudsku supstanciju za budući razvoj'', naglasila je.

Dodala je da je važno što više europskog novca iskoristiti u provedbi raznovrsnih projekata kao i da su potrebni daljnji ciljani iskoraci u decentralizaciji. ''Svaka mudra država vodi regionalno diferenciranu investicijsku i demografsku politiku. Koliko je to važno s obzirom na nove izazove s kojima smo suočeni, ne treba posebno obrazlagati. Očekujem stoga da će paket zakona nove faze porezne reforme ići u tome smjeru te omogućiti bitno manje troškove investiranja i, kako sam već istaknula, veće plaće, posebice na područjima koja opravdano traže i očekuju veću državnu skrb'', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica i gradonačelnik o zagađenju zraka

Dotaknula se u govoru i problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. ''Pravo na čist zrak temeljno je ljudsko pravo i stoga sam u okviru svojih ovlasti odlučno poduzela i dalje ću poduzimati sve kako bismo taj problem riješili što prije. Kao što vam je poznato, o njegovu rješavanju razgovarala sam i s predsjednikom Ruske Federacije, a prije nekoliko dana i s ministrom vanjskih poslova, od kojega sam ponovno dobila uvjeravanja da je Ruska Federacija potpuno predana što bržem i cjelovitom rješavanju toga problema. To je, nadam se, stav svih dionika u tom procesu. Stoga sam za sutra u Slavonski Brod pozvala na poseban sastanak sve ključne dionike, kako bismo dali odlučni doprinos rješavanju toga problema, da bi naša djeca u Brodu i svi njegovi stanovnici što prije udisali čist zrak'', poručila je.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u utorak je ustvrdio kako bi se zagađenje zraka značajno smanjilo kad bi se realizirali brojni projekti u Slavonskom Brodu te upozorio kako se sve to rješava suviše sporo za stanovnike tog grada.

Pismo o predizbornom obećanju

Otkrila je i da je nedavno dobila pismo jednog građanina koji pita: „Kada možemo očekivati da će Hrvatska postati jedna od najrazvijenijih zemalja EU-a i svijeta?“ Kada, ne znam, ali da!: Hrvatska može i treba biti jedna od najrazvijenijih zemalja EU-a. Ispod te ambicije nitko u Hrvatskoj nema pravo ići.

''Ovo smo ljeto u Rusiji pokazali što može brojem stanovnika i površinom nevelika, ali srcem i voljom velika zemlja. A takve i slične uspjehe gotovo svakodnevno na međunarodnoj sceni postižu naši sportaši, izumitelji, učenici, studenti, liječnici, poduzetnici i znanstvenici. Stoga ne dvojim o našoj sposobnosti da ostvarimo tu ambiciju. Da bismo je ostvarili, treba nam zajedništvo koje će našu veliku kreativnost i pozitivnu energiju iz dana u dan pretvarati u nove uspjehe, kako bismo u dogledno vrijeme bili zemlja koja će priključiti najrazvijenijima u Europi. Vjerujem da to možemo jer vjerujem u snagu naše domovine, vjerujem u naše ljude, vjerujem u hrvatsko zajedništvo'', zaključila je Predsjednica u Slavonskom Brodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene