Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uloženo oko 18 milijuna kuna

Predsjednica obilazi otoke, na Susku otvorila novu rivu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zajedno je s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem sudjelovala na svečanom otvaranju nove rive na otoku Susku, u koju je uloženo oko 18,5 milijuna kuna, a kao znak otvaranja nove rive Predsjednica je na prigodnoj svečanost presjekla slatki lošinjski krokant.

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Mali Lošinj „Dogradnja operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak“ vrijednom oko 17 milijuna kuna, dok je oko 1,5 milijuna kuna utrošeno za izradu projektne dokumentacije i nadzor.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Izgrađen je novi propusni mol i lukobran s trajektnom rampom, što osigurava nove komunalne vezove za privez brodica otočnog stanovništva i dodatne vezove za gospodarsko korištenje. Time se unapređuje prometna povezanost otoka i sigurnost plovidbe i ostvaruju preduvjeti za ostanak stanovništva na otoku.

Predsjednica je na otvorenju sušačke rive istaknula predivnu klimu i pejzaž otoka te ustvrdila da je napredak uočljiv, no još uvijek postoji niz problema zbog kojih je Susak i danas suočen s depopulacijom.

"Nova riva na Susku kapitalno je ulaganje, nadam se da će ono privući ne samo još više turista na Susak nego i potaknuti Suščane da se vrate na ovaj predivni otok", istaknula je Predsjednica.

Zbog depopulacije Suska apelirala je na Vladu da poreznom politikom utječe na oživljavanje otoka, na što, ustvrdila je, bitno utječe i njihova povezanost s kopnom.

Važno je omogućiti kvalitetno obrazovanje mladih na otocima i stanovnicima stvoriti jednake uvjete rada kao na kopnu, poručila je Predsjednica.

Ministar Butković rekao je da u lučku infrastrukturu u svih sedam obalnih županija ulažu više od 300 milijuna kuna te da su prvi put ostvarili mogućnost financiranja ovakvih i sličnih projekata iz europskih fondova, gdje je na raspolaganju 80 milijuna eura.

"Imamo takvih 28 projekata u Hrvatskoj i ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se kao sada nije gradilo još od vremena Marije Terezije", ocijenio je Butković.

Smatra da su takva ulaganja više od samog otočnog povezivanja, od samog pristaništa brodova te da je to lice i naličje svakog mjesta na obali i otoku.

Za takve projekte prošle je godine iz državnog proračuna osigurano 84 milijuna kuna, a ove godine 80 milijuna.

"Drago mi je da župan i Županijska lučka uprava pripremaju projekte, stalno apliciraju, stalno traže i mislim da je to pohvalno", zaključio je Butković.

Na svečanosti otvaranja nove rive bili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija i drugi uzvanici.

Nakon svečanosti otvaranja nove rive, predsjednica je posjetila Osnovnu školu Susak i Dom iseljenika na tom otoku.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović započela je drugi dan obilaska otoka i kapitalnih otočnih projekata u Primorsko-goranskoj županiji u Velom Lošinju, u kojemu je obišla Centar zdravlja Magnolija u Lječilištu Veli Lošinj . U njemu je završena druga faza projekta revitalizacije vrijedna oko 17 milijuna kuna. Revitalizacija Lječilišnog centra Veli Lošinj kapitalni je projekt Primorsko-goranske županije i jedan od najvećih investicijskih zahvata u objekte zdravstva na tom području.

Predsjednica je u Velom Lošinju posjetila i Institut za istraživanje i zaštitu mora „Plavi svijet“ i nazočila prezentaciji projekta zaštite Dobrog dupina i morskih kornjača „Dolphin watching“, novog centra o Znanosti o moru.

Nakon Velog Lošinja i Suska, predsjednica će posjetiti otok Vele Srakane i susresti se sa stanovnicima otoka Vele i Male Srakane.Na otoku Unije također će se susresti s otočanima i nazočiti na prezentaciji projekta „Otok Unije –samoodrživi Otok.“ Na kraju drugog dana trodnevnog posjeta susrest će se s mještanima Nerezina i Svetog Jakova na Lošinju.

Trodnevni posjet predsjednice nastavit će se sutra , kada će predsjednica nakon Raba, Lošinja, Siska, Velih Srakana, Unija i Lošinja, posjetiti i otok Cres – Osor, Orlec, Lubenice, Beli (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene