Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirale navijačke skupine

Kazne za nasilne navijače: Strožim zakonom u borbu protiv tučnjava, nereda i nasilja na tribinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U obračun s tučnjavama, neredima i nasiljem na tribinama, država ide strožim zakonom. Na novi prijedlog zakona reagirale su i navijačke skupine. Torcida je tako pred središnjicom HDZ-a u Splitu poslala jasnu poruku.

S neredima, tučnjavom, nasiljem država ide u obračun, i to strožim zakonom. Što misle o postrožavanju zakona, u četvrtak je ispred splitske središnjice HDZ-a pokazalo nekoliko desetaka Torcidaša.

''Donošenje strožeg Zakona o navijačima nije rezultat povećanog broja protupravnog ponašanja na stadionima, već želja da se policiji koja i postojećim Zakonom ima preširoke ovlasti, te ovlasti dodatno povećaju, a sve s konačnim ciljem gašenja navijačkog pokreta i organiziranih navijačkih skupina u Hrvatskoj'', poručuje Torcida.

Nekoliko spornih točaka

Postrožilo bi se sljedeće. Prekršaj bi se proširio i na posjedovanje odjevnih predmeta koji mogu poslužiti za maskiranje, poput, primjerice, marame. Kazne su od dvije do 15.000 kuna ili 30 dana zatvora. Ista kazna prijeti i onome tko ima iznad 0,5 promila alkohola u krvi, a na prostoru je sportskog objekta. Tko odbije alkotest i sudjeluje u tučnjavi može biti kažnjen kaznom od 60 dana zatvora, a može se izreći i zabrana dolaska na utakmice.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija (Foto: PU zagrebačka) Zaustavila ih policija Sukob navijača? Hrpa huligana na autocesti trčala s palicama u rukama blizu Ježeva

Za Bad Blue Boyse zakon ima nekoliko spornih točaka. ''Jedna od problematika ovog zakona je što, recimo, da mene sad uhvate po novom zakonu u blizini stadiona s mogu dobiti 30 dana zatvora, ili zabranu ili nešto, a u ruci imam krpu'', kaže Andrej Ivan Nuredinović iz Bad Blue Boysa.

HNS bez komentara

Ministar unutarnjih poslova Božinović poručuje da su izmjene dijelom posljedica iskustava policije. ''Izmjene koje se tiču su isključivo prekršitelja, nikakvih navijačkih skupina. Dapače, navijanje je sastavni dio sporta, ali ono što su protupravne radnje, to se ne može dozvoliti'', kazao je Davor Božinović.

Pitali smo i Hrvatski nogometni savez što misle o prijedlogu novog zakona. No, oni odgovaraju šturo. ''Ne bismo komentirali prijedlog novog Zakona dok ne bude izglasan'', poručuju.

Pročitajte i ovo Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL ostali će se braniti sa slobode Jednom od navijača Hajduka određen istražni zatvor: "Udarali su rukama i nogama, razbijali boce i čaše..."

Pitali smo i struku. Profesor Marin Bonačić s Pravnog fakulteta u Zagrebu pozdravlja napore da se neredima stane na kraj, ali, kaže, ima odredbi koje trebaju doradu. Poput široko postavljenih vremenskih ograničenja. ''Što se to smatra uopće razdobljem u kojem se mogu počiniti neka zabranjena ponašanja? Može se postaviti pitanje je li nužno u demokratskom društvu neka osoba koja ima 0,5 alkohola po kilogramu, čak i ako se radi nekoliko sati prije početka samog natjecanja, da zbog toga odgovara'', ističe Bonačić.

Građani kažu da samo žele u miru, bez strepnje doći na stadione. Jedna od žrtava huligana je Ivan Cindrić. Ni kriv ni dužan našao se usred obračuna suprotstavljenih navijačkih skupina. ''Mene su prebili na mrtvo ime. Za to dosad nitko nije odgovarao. A kako u našoj državi kažu – pojeo vuk magare'', kaže Ivan. On gornju čeljust i zube više ne osjeti, a bori se i s posljedicama tromboze. ''Izgleda mi kao da nikoga nije ni briga ustvari. Apslutno sam razočaran u sustav'', govori. I nikom ništa. Sustav je ponovno zakazao. Zakon, kao što se treba poštovati, treba i provoditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene