Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušten na slobodu uz mjere opreza, platio 100.000 funti jamčevine

Todoriću i njegovoj supruzi oduzete putovnice: "Imat ćete me priliku još čuti, sve ću vas iznenaditi", Plenković: "Očekujemo objašnjenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivicu Todorića londonski sud pustio je na slobodu uz mjere opreza. Nakon što je platio 100.000 funti jamčevine, Todoriću su oduzete putne isprave, a morat će nositi i elektronsku narukvicu za praćenje. Zgradu suda napustio je dobro raspoložen te je u pratnji supruge Vesne odgovarao na upite novinara.

Ivica Todorić odazvao se u utorak pozivu londonske policije, nakon čega je uhićen. Sudac ga je pustio na slobodu uz mjere opreza. Sljedeće ročište je zakazano tek za 10. travnja 2018. godine. Todorić je platio 100.000 funti jamčevine, oduzeta mu je putovnica i mora nositi sigurnosnu narukvicu. Prilikom izlaska iz sudnice Todorić je novinarima poručio kako mu je drago što ih vidi te da će nas sve još iznenaditi.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Zbivanja u Londonu oko predaje vlasnika Agrokora prati i reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

22:10 Ivica Todorić nekoliko sati nakon izlaska na slobodu objavio je novi blog u kojem je poručio kako su mu povrijeđena ljudska prava. Više pročitaje ovdje.

21:30 SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u utorak navečer novinarima da je Ivica Todorić vrlo vjerojatno izabrao Veliku Britaniju, odnosno London za mjesto gdje će provesti određeno vrijeme jer je znao da će mu na taj način biti prolongirano izručenje Hrvatskoj.

20:14 Premijer Andrej Plenković komentirao je odluku londonskog suda o puštanju Todorića da se brani sa slobode.

"Kao pravnik i netko tko zna nešto malo više o odluci, europskom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine", kazao je Plenković.

Na novinarsku primjedbu da je novo ročište zakazano znatno kasnije nego što je to previđeno temeljem europskog uhidbenog naloga, premijer ponavlja: "Zato i kažem, bilo bi dobro da naša tijela zatraže pojašnjenja".

Todorićeve izjave novinarima nakon puštanja nije komentirao, ponovivši da je u cijelom slučaju nužno pridržavati se procesnih pravila.

"Svatko ima mogućnosti i prava koja su mu na raspolaganju, a po mom sudu ključno je pridržavati se procesnih pravila i striktno podijeliti nadležnosti pravosudnih tijela i Vlade kao izvršnog tijela", rekao je.

19:35 Reporter Nove TV Andrija Jarak u Dnevniku Nove TV ponovno se javio iz Londona.

"Todoriću i njegovoj supruzi oduzete su putovnice. On na nozi mora nositi sigurnosnu narukvicu te se ne smije udaljiti iz Londona. Tijela hrvatske vlasti poslala su dopis da je riječ o bogatom čovjeku kojem nije problem platiti jamčevinu. Sudac je pak rekao kako smatra da je 100.000 funti primjeren iznos. Todorić se tri puta tjedno mora javiti policiji. On očito zna odabrati savjetnike, stručnjaci su očito s njime uvježbavali i medijske nastupe. Njegove ključne poruke bile su da je ovo mala, ali slatka pobjeda. Drugo je to što je rekao da će biti toga još. To je odalo dojam samouvjerenog čovjeka, ponašao se slično kao i Sanader".

Jarak ja kazao i kako je sudac stanku do sljedećeg ročišta 10. travnja 2018. godine opravdao činjenicom da je riječ o velikom predmetu te mu treba vremena za pripremu.

"Todorić do 10. travnja nema nikakvih obaveza prema sudu. Dobio je koordinate unutar kojih se smije kretati. Može slobodno davati intervjue i javno komunicirati", kazao je Jarak.

19:20 Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u Dnevniku Nove TV komentirala je uhićenje i puštanje Ivice Todorića na slobodu.

„Mislim da je sve ovo bilo očekivano. Čim se Todorić nije vratio u Hrvatsku, za očekivati je bilo da će ovo dogoditi. On se sam prijavio policiji i to je stvar taktiziranja. Sve je to taktički odrađeno. Sad slijedi rok od 60 dana u kojem bi britanska tijela trebala odlučiti što će napraviti. Vjerojatno će se taj rok i produžiti. Britanci su izručili svega 10 posto od 60.000 zahtjeva“, kazala je Škare-Ožbolt u razgovoru s reporterkom Nove TV Josipom Krajinović.

17:55 "Kako vas je lijepo vidjeti. Ovo je danas jedna mala pobjeda, ovo je mala pobjeda, sada sam građanin ovdje Engleske. Ročište na sudu bilo je dugo i ozbiljno. Nisam imao na sudu priliku reći da sam žrtva političkog progona. Imat ćete me priliku još čuti. Još ću ja sve vas iznenaditi", kazao je Todorić novinarima nakon izlaska iz sudnice.

Uz Todorića je u Londonu bila i njegova supruga Vesna. Što je još rekao Todorić pročitajte ovdje.

17:41 Odvjetnik Ivice Todorića izašao je iz zgrade suda, ali nije davao izjave novinarima.

17:27 "Ivica  Todorić pušten je na slobodu uz mjere opreze. Platio je 100.000 funti jamčevine, oduzeta mu je putovnica i određeno nošenje sigurnosnu narukvice", ekskluzivno doznaje Andrija Jarak iz Londona.

17:20 Jarak je izjavio kako je Todorić na sudu došao u pratnji odvjetnika i prevoditelja, a sud je odredio kako će se sljedeće ročište održati tek iduće godine, što znači da ništa od izručenja ove godine.

"Dobio sam neslužbenu informaciju da je Ivica Todorić u pratnji dvije prevoditeljice i dva odvjetnika bio pred sucem koji je sljedeće ročište zakazao tek iduće godine. U ovom trenutku izručenja nema, a sljedeće ročište bit će u 2018. godini", izvijestio je Jarak.

Kazao je kako još nije poznato gdje će Todorić boraviti do sljedećeg ročišta.

"Njemu se može odrediti pritvor, ali se i može pustiti na slobodu uz mjere opreza poput oduzimanja putnih isprava ili uvođenja obveznog javljanja policiji. Mogu mu odrediti i nošenje sigurnosne narukvice", kazao je Jarak.

17:00 Ivica Todorić tek sada izlazi pred suca na westminsterskom sudu javlja naš reporter Andrija Jarak iz Londona dok s druge strane Reuters javio kako je Todorić već na sudu kazao kako se protivi izručenju u Hrvatsku.

16:20 Uhićenje Todorića potvrdila je i britanska policija.

"Uhićen je muškarac za kojim je izdan europski uhidbeni nalog.66-godišnjeg Ivicu Todorića jutros su uhapsili policajci iz jedinice za izručenja. Hapšenje je pokrenuto zbog naloga kojeg su izdale hrvatske vlasti", navodi se u priopćenju policije.

Todorića će tijekom dana prebaciti na Westminster sud", piše u priopćenju iz policije.

16:05 Ivica Todorić čeka saslušanje pred sudom

15:25 Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić izjavio je kako je uhićenje Ivice Todorića u Londonu bilo vrlo izvjesno, s obzirom da za svakog bjegunca koji se nalazi na području Europske unije smatra vrlo izvjesnim njegovo uhićenje.

Miljenić je novinarima nakon sjednice povjerenstva rekao kako je uhićenje Todorića bilo tek pitanje vremena, istaknuvši kako nije riječ o političkoj odluci, već o suradnji pravosudnih tijela.

14:28 - "I u DORH-u i u Županijskom državnom odvjetništvu koje vodi cijeli postupak, ali i na samom Županijskom sudu čekaju razvoj događaja u Londonu. Naravno, Županijskom državnom odvjetništvu u cilju je privesti Ivicu Todorića da završi u Remetincu kako ne bi ometao daljnji tijek istrage. Cilj im je ispitati ga tijekom postupka, ali i da njihova istraga postane pravomoćna. O tome odlučuje Županijski sud. Čim dobiju žalbe osumnjičenih na samo provođenje istrage, o tome će odlučivati sudac istrage. On za to ima rok od 8 dana koji počinje teći kad te žalbe zaprime. Ako sudac odbije žalbe, u tom trenutku istraga Županijskog državnog odvjetništva postaje pravomoćna i oni dalje mogu nastaviti s postupkom, ispitivati svjedoke i ostalo", izvijestila je reporterka Josipa Krajinović.

Što se tiče trenutačnog pravnog statusa Ivice Todorića, on je osumnjičenik koji se tereti za više kaznenih djela. Sudac istrage jedino je u slučaju Ivice Todorića prihvatio prijedlog Županijskog državnog odvjetništva da mu se odredi istražni zatvor kako ne bi utjecao na svjedoke. Isti je dan šefica državnog odvjetništva rekla da u cijelom postupku trebaju ispitati 60 svjedoka, a u slučaju Ivice Todorića riječ je o 17 osoba. Dakle, u slučaju da on bude izručen i doveden u Hrvatsku, on će isti trenutak morati biti odveden u Remetinec kako ne bi remetio postupak i ispitivanje svjedoka. U Remetincu treba ostati sve dok se ne ispitaju ti svjedoci.

14:15 - Uhićenje Ivice Todorića komentirao je Gordan Maras koji je rekao da ovo pokazuje da na teritoriju EU funkcionira pravni sustav i da on osobno nije iznenađen, te vjeruje da će se Ivica Todorić pojaviti pred institucijama, ali i saborskim istražnim povjerenstvom. Maras sada očekuje da se Todorić što prije pojavi u Hrvatskoj i da da iskaz. Od Todorića očekuje da se odazove na poziv Povjerenstva. "Mi ga očekujemo kako bismo mogli što kvalitetnije odraditi svoj posao", rekao je i dodao da je povjerenstvo spremno raditi, makar i u manjinskom sastavu, odnosno bez HDZ-a.

"Predsjednik može pozivati ljude i ako HDZ ne bude htio nastaviti s radom. Todorić je ustanovljen kao svjedok i predsjednik ga može pozvati i može odgovarati i pred nama četvoricom iz oporbe", rekao je Maras.

14:06 - Andrija Jarak, reporter Nove TV, javio je da je ključnu ulogu u operaciji oko lociranja Ivice Todorića odigrala SOA, Sigurnosno-obavještajna agencija. "Upravo je SOA britanskim kolegama dostavila sve podatke o Todoriću. Još su prije pet dana znali njegovu točnu adresu, dva broja telefona koja je koristio, ali i sve rute kojima se kretao i s kim se sastajao", rekao je Jarak koji se nalazi u Londonu.

S Todorićem u policiju nije stigao nitko od njegove obitelji ni hrvatski odvjetnički tim, već su mu u pratnji bili samo njegovi britanski odvjetnici. 

Tijekom dana će Todorić biti doveden na Westminster Magistrates Court, sud u središtu Londona koji odlučuje o zahtjevima za izručenje. "Razgovarao sam sa službenikom suda, rekao mi je da danas imaju 11 ročišta, ali nije htio odgovoriti je li među njima i Todorić", kaže Jarak, dodajući da proces izručenja može potrajati oko mjesec dana.

Za to vrijeme Todoriću može biti određen pritvor ili može biti pušten da se brani sa slobode uz mjere opreza. "Mogu ga staviti u kućni pritvor, oduzeti mu putovnicu i odrediti mu jamčevinu. Hrvatska tijela kaznenog progona obavijestila su britanske kolege da se radi o iznimno bogatoj osobi kojoj ne bi bio problem platiti ni milijunsku jamčevinu", kaže Jarak. 

Grabar-Kitarović prva potvrdila da je Todorić u Londonu

Otkako je Todorić u bijegu, nitko iz državnog vrha nije htio potvrditi da zna gdje se on nalazi. Prvi put je to učinila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u utorak, 7. studenog, rekavši da je čula da je on u Velikoj Britaniji, ali da ne zna njegovu adresu.

Odgovor na pitanje zna li gdje se nalazi Todorić izbjegao je i premijer Andrej Plenković 3. studenog, koji se pritom i obrušio na novinare koji su inzistirali na tom pitanju.

Todorić, međutim, tvrdi da su državne institucije cijelo vrijeme znale na kojoj se adresi on nalazi. "Ne skrivam se i moja je savjest čista, ali kao čovjek kojem su duboko povrijeđena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje.Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od prije nego je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga", napisao je Todorić na svom blogu 2. studenog.

U bijegu od 21. listopada

Vlasnik Agrokora službeno je u bijegu od 21. listopada, kada je Državno odvjetništvo za njim raspisalo međunarodnu tjeralicu

Nakon što je u Agrokor ušla izvanredna uprava na čelu s vladinim povjerenikom Antom Ramljakom, Todorić je nestao iz javnog života sve do rujna kad započeo s objavama na svom blogu. 

Već je iz prve objave bilo jasno da će se Todorić braniti tvrdeći da je žrtva političkog progona. "Građani Hrvatske i regije uvjerit će se da je nacionalizacija Agrokora koju je dizajnirala Vlada politički projekt koji je u potpunoj suprotnosti s interesima Republike Hrvatske", objavio je Todorić tog 22. rujna. Već se tada spekuliralo da svoj blog piše iz Londona.

Obećanje ludom radovanje

Iako je u toj svojoj prvoj objavi najavio da će "javnim istupima i objavom relevantnih dokumenata u potpunosti razotkriti spregu politike, privatnih interesa čelnika fondova i važnih ljudi iz samog Agrokora", do danas to nije učinio. U svojim je objavama uglavnom bacao neke tvrdnje za koje su se potom hvatali hrvatski mediji, no dokazi su izostali. 

Prekretnica u aferi Agrokor bila je objava revizije financijskih izvješća koncerna koja je pokazala da brojke nisu štimale, zbog čega je Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv Todorića.

"Gazda" je Ramljakove ocjene nazvao lažnim i tendecioznim tvrdeći da nikakvih nelegalnih isplata nije bilo. "Nijedan euro nije ostao na mojem privatnom računu", branio se Todorić

Nakon objave rezultata revizije krenule su spekulacije o akciji Državnog odvjetništva. Iako se očekivalo da će uhićenja uslijediti odmah, to se ipak dogodilo tek osam dana kasnije. 

Premetačine i uhićenja

Akcija je započela prije svitanja i to dolaskom policijskih marica pred Kulmerove dvore, adresu na kojoj je "Gazda" prijavljen, no na njoj ne živi već neko vrijeme. I dok su brojne novinarske ekipe izvještavale pred velebnim zdanjem, istražitelji su toga jutra na posao krenuli sa 60 naloga za pretres. 

Na kraju dana objavljeno je da je osumnjičeno 15 osoba: Ivica Todorić, njegovi sinovi Ante i Ivan, njegov zet Hrvoje Balent, Ljerka Puljić, nekadašnja članica uprave Agrokora, potom Ivan Crnjac, nekadašnji član uprave zadužen za financije Agrokora, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Mislav Galić, bivši član uprave, Damir Kuštrak, nekadašnji član nadzornog odbora, Marijan Alagušić, direktor kontrolinga u Agrokoru d. d., Alojzije Pandžić, Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić, zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je izrađivala revizorska izvješća za Agrokor. 

Privedeni svi osim "Gazde"

Slučajno ili ne, privedeni su svi koji se ne prezivaju Todorić. "Gazda" i sinovi su, naime, bili nedostupni hrvatskom pravosuđu, no njihovi odvjetnici su tvrdili da će se oni uskoro vratiti u Hrvatsku. 

Opet slučajno ili ne, vratili su se tek nakon što je sudac istrage odbio zahtjev DORH-a za određivanjem istražnog zatvora osumnjičenima. 

Prvi je to učinio Ante Todorić kojeg su novinari bezuspješno pokušavali presresti na aerodromu dočekujući letove iz Londona. Ante Todorić snimljen je tek na izlasku iz Županijskog suda, nakon što je dao iskaz, nakon čega je otišao u Kulmerove dvore. Novinarima je kratko rekao da je iznio svoju obranu. 

Tri dana kasnije u Hrvatsku je stigao i njegov brat Ivan, koji je također ispitan i pušten. Istoga dana Ante je otputovao natrag u London. 

Todorića sumnjiče za izvlačenje 1,14 milijardi kuna

Prema dosad objavljenim službenim informacijama, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Todorića i ostale sumnjiči "da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona pri čemu je jednom od okrivljenika pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od 1.142.535.423,64 kuna i 320.719.840,00 kn za jednu pravnu osobu te zbog krivotvorenja službene isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene