Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Ustavni sud u narednih desetak dana donosi dvije važne odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud u sljedećih desetak dana, doznaje Dnevnik Nove TV, trebao bi donijeti dvije važne odluke.

Prva je o sudbini valutne klauzule, a druga o kolektivnoj tužbi udruge Potrošač zbog kredita u švicarskim francima.

Pročitajte i ovo Demokršćani Potvrdili odluku DIP-a Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore Slika nije dostupna Odluka Ustavnog suda Lex Vlahušić i zakon o konverziji švicaraca ostaju na snazi

Udruga Franak i bivši dužnici s nestrpljenjem čekaju odluku Ustavnog suda o njihovoj ustavnoj tužbi u slučaju švicarski franak.

''Ustavnom tužbom se traži da se kompletan proces vrati natrag na visoki trgovački sud i da se ispita poštenost valutne klauzule CHF'', kazao je Goran Aleksić, saborski zastupnik.

Ako Ustavni sud odluči u njihovu korist, visoki trgovački sud bi onda morao ponovno odlučivati o poštenosti valutne klauzule u švicarcima.

''I ako bi se utvrdilo da je valutna klauzula CHF nepoštena, onda u tom slučaju bi se svi krediti s valutnom klauzulom CHF morali reobračunati po početnom tečaju i početnoj kamatnoj stopi u skladu s presudom suca Radovana Dobronića'', dodaje Aleksić.

No i u tom slučaju svi koji se i nakon konverzije kredita smatraju oštećenima pravdu bi na sudu morali potražiti sami.

''Oni bi se opet trebali prvo obratiti u mirnom postupku jer bi možda banke htjele pregovarati i riješiti to u mirnom postupku, ako ne bi to mirno riješili onda bi opet morali pokrenuti parnicu svaki pojedinačno'', rekao je Nicole Kwiatkowski, odvjetnica.

Ustavni sud odlučit će i o ustavnosti valutne klauzule u bilo kojoj stranoj valuti. Ako bi je proglasio neustavnom, krediti bi se mogli izdavati samo u kunama.

''Krediti u kunama su uvijek bili u neku ruku barem neznatno skuplji, kad bi se ukinula valutna klauzula to se ne može znati u ovom trenutku su krediti svima jeftini jer su kamate niske i na štednju i na kredite'', pojašnjava Željko Ivanković.

Osim kreditnih pitanja Ustavni će sud do nove godine odlučiti i o tome mora li bivši predsjednik Stipe Mesić u skladu s odlukom Oreškovićeve Vlade ipak iseliti iz svog ureda.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene