Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praznik rada

"Čekate da pocrkavamo?" Prosvjedna povorka traži pravedne plaće i dostojanstvenu starost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske slavi se Praznik rada. Tisuće građana u Zagrebu su već tradicionalno uživale u grahu koji je dijelio gradonačelnik Bandić. S obitelji i prijateljima uživa se i u Osijeku. Na obali rijeke Drave podijeljene su 3 tisuće porcija graha. U Pakoštanima se također slavilo uz vino, prošek i fritule. A jutros u 6 sati oko 700 biciklista prošlo je bjelovarskim ulicama. Dok su sindikalisti prosvjedovali u Zagrebu, i to u koloni koja je išla od Šubićeve ulice do Maksimira, u ostalim dijelovima Hrvatske veselo je i živo. Evo dojmova građana.

Ovogodišnji Međunarodni praznik rada Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata obilježavaju Međunarodni praznik rada prosvjednom povorkom u Zagrebu pod sloganom "Za reforme za ljude".

Pročitajte i ovo Prvomajska proslava Praznik rada Velika prvomajska proslava na Maksimiru: Tomašević pozvao građane na grah i štrukle, otkrio tko će nastupiti Slika nije dostupna Sindikati negoduju Praznik rada: 'Aktualna Vlada svakim danom sve više Hrvatskoj radi nepopravljivu štetu'

Pod tim sloganom sažeta su traženja hrvatskih radnika - pravedne plaće i bolji uvjeti rada, dostojanstvena starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javna upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjena odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje, odnosno Europa za građane.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava na problem rada nedjeljom i praznicima, posebno u trgovačkim lancima.

"Trgovine nedjeljom i blagdanom ne trebaju raditi. Uzmimo nedjelju trgovini i vratimo je čovjeku", kaže Sever i dodaje kako će aktivisti sindikata pred trgovačkim centrima dijeliti letke i poručivati ljudima da ne kupuju na blagdane i nedjelje.

"Ljudi u trgovini nemaju mogućnost izbora na slobodne nedjelje i blagdane i neki rade i 20 nedjelja i blagdana zaredom", rekao je Sever.

Prosvjedna povorka krenula je u 11 sati ispred Radničkoga doma, a kretat će se Šubićevom ulicom i Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir. Prosvjednicima će se u Zagrebu pridružiti i prosvjednici iz drugih dijelova Hrvatske koji će organizirano, autobusima doći u Zagreb iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskoga Broda i Osijeka.

Na transparentima, među ostalim, piše: "Uzimate siromašnima, dajete bogatima", "Čekate da pocrkavamo?", "I ja ću biti umirovljenik?", "Ja bih na godišnji odmor u Njemačku, a ne na bauštelu", "Tko s vragom tikve sadi. prosvjeduju mu mladi", "Mi smo radnici, ne sluge", "Nema radnika, nema ni profita", "Rad na određeno. glad na neodređeno", "Mi smo izigrani, vi ste nas opljačkali", "S posla na groblje", "Vratite ukradeno" itd. Prosvjednici nose i narančaste balone sa sloganom povorke "Za reforme za ljude".

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene