Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari običaji

Pravilnik o sahranama iznenadio Šibenčane: "Žene su na kraju pogrebne povorke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sprovodi zahtijevaju dozu regularnosti i pristojnog ponašanja a šibensko javno poduzeće se pobrinulo da pomno definira svaki detalj, no uputa o ulozi žena na pogrebu iznenadila je mnoge.

U tekstu podijeljenom u pet točaka, koji potpisuje direktor javnog gradskog poduzeća Čempresi Joško Vuković a donosi lokalni portal ŠibenikIn, uvodno se navodi kako treba biti odjeven na pogrebima.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Policija uhitila osumnjičene Tučnjava u Šibeniku Trojica muškaraca nasmrt pretukla pomorca, jedan bivši profesionalni boksač: Sve je počelo u kafiću...

U urbanim krajevima crna odjeća nije više obvezatna na sprovodima te se očekuje samo od najužeg kruga ožalošćenih. Ipak, lepršava i provokativna odjeća nije primjerena situaciji. Izbjegavajte kratke hlače i suknje, sportske majice i sličnu garderobu jer je sprovod po tradiciji svečani događaj i nemojte ga omalovažiti svojim nastupom,“ navodi se u pravilniku direktora Vukovića koji se na pisanje pravila ponašanja odlučio, objasnio je, zbog nedoličnog ponašanja kojem je svjedočio na brojim sahranama i na grobljima viđao ljude odjevene neprimjereno toj prigodi.

Ipak, od nekolicine točaka, jedna se istaknula najviše te je mnoge Šibenčane potaknula da komentiraju ulogu i poziciju žena koja se propisuje pravilnikom o sahranama.

Ako je riječ o sahrani, pridržavajte se rasporeda pogrebne povorke kako je definira svećenik ili voditelj ceremonije, a u našim krajevima je uobičajen slijedeći raspored: Križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene.“

Upravo taj dio pravilnika izazvao je nezadovoljstvo kod građana koji smatraju da se njime obezvređuje žene.

Direktor Čempresa je iznenađen pokrenutom raspravom odgovorio na komentare građana odbacujući optužbe koje je pročitao.

„Naravno da nam ni na kraj pameti nije bilo omalovažavati ili, nedajbože, degradirati žene! Pravilnik nismo sastavili kao popis zapovijedi, nego je to niz sugestija kako bi se bilo prikladno ponašati na sprovodima, a dio o ženama stvar je tradicije koje se, kao i u bezbroj drugih slučajeva, malo tko drži. Ljudi na sprovode dolaze u majicama na špaline, u svijetloj ili bijeloj odjeći, puše, drže noge na zidićima, i samo smo htjeli sugerirati kako bi se trebalo ponašati na pogrebu, uz taj tradicionalni štih kakav se ovdje stotinama godina njeguje," objasnio je za ŠibenikIN direktor Vuković.

Tradicionalno je pravilo da žene hodaju na začelju kolone na sahranama, potvrdio je i nastavio objašnjavati o kontroverznom običaju.

„Pa nisam ja to izmislio! To nalažu red i crkveni običaji, tako je propisala i Crkva, a ja ne volim kopati po tradicijama. Ipak, danas se toga u gradu skoro nitko ne drži i teško je formirati takvu povorku, iako običaj još uvijek živi u selima, rekao bih u 90 posto slučajeva,“ zaključuje Joško Vuković, direktor tvrtke koja uz javne pogrebne usluge održava i šibensko groblje Kvanj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene