Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatra u C.I.O.S.-u

Paraglajder se sam javio policiji, saznali smo ima li veze s požarom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U krugu poduzeća C.I.O.S., tvrtke koja prikuplja i prerađuje industrijski otpad, a koja je smještena na Jankomiru, u zapadnom dijelu Zagreba, u ponedjeljak oko 20:30 sati buknuo je požar.

14:10 Policija je za Novu TV potvrdila da se paraglajder, kojeg su vidjeli C.I.O.S.-ovi zaštitari nekoliko trenutaka prije izbijanja požara kako kruži točno iznad tog mjesta, sam javio policiji te da ga ne dovode u vezu s požarom

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

14:00 "Vezano za prethodna priopćenja o požaru pogona tvrtke C.I.O.S. na adresi ulica Josipa Lončara 15, u više navrata 1. i 2. svibnja Nastavni zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izvršio je više mjerenja kvalitete zraka u neposrednoj blizini požarišta i široj okolini kojom prilikom su izvršena mjerenja koncentracije ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2) dušikovog dioksida (NO2) i sumporovog dioksida (SO2). Izmjerene vrijednosti navedenih kemijskih spojeva daleko su ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti izloženosti (GVI – granična vrijednost izloženosti - granica koja prema sadašnjim saznanjima ne dovodi do ugrožavanja zdravlja pri svakodnevnom osmosatnom radu) propisanih Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku (Narodne novine 117/12)", kaže se u priopćenju gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Građane mole da se ne kreću i ne zadržavaju u neposrednoj blizini požarišta, s obzirom na to da je intervencija gašenja požara još uvijek u tijeku. 

13:00 Policija još uvijek nije počela s očevidom jer vatrogasci još uvijek gase vatru. Četiri bagera razgrću gomilu otpada koja se bila zapalila, na momente još uvijek izbija dim. Vatrogasci kažu da ih je na terenu oko 60 iako ih je tijekom dana bilo i stotinjak. Ljudi koji žive u blizini kažu da im nije ugodno zbog smrada koji se širi s mjesta požara, no iz Grada umiruju tvrdeći da štetnih plinova nije bilo.

10:55 Požar pogona tvrtke C.I.O.S. d.o.o., na adresi ulica Josipa Lončara 15, Jankomir je u potpunosti lokaliziran, objavio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na intervenciji koja je još u tijeku angažirana je Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba sa 60 vatrogasaca i petnaest vozila, te autocisterne Zagrebačkog holdinga - Podružnice Čistoće i tvrtke Vodoopskrba i odvodnja d.o.o..

"Prema prvim procjenama požar je uzrokovao minimalnu materijalnu štetu. Zadnje izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' o izvršenim mjerenjima kvalitete zraka pokazuje da nije zabilježena prisutnost štetnih plinova te će se nastaviti s kontinuiranim mjerenjima, o čemu će javnost biti bez odgode obaviještena. Uzrok požara znat će se nakon što službenici Policijske uprave zagrebačke obave očevid", kaže se u priopćenju.

5:00 - Prema službenim informacijama plamen je ugašen. Deset vozila DVD-a i 14 službenih vozila požarište drže pod kontrolom te rahle tlo i zalijevaju opožareni materijal.

2:00 - Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je da je na intervenciju izašlo 135 vatrogasaca s 11 službenih vozila i 25 vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Ured je dodao da u blizini požarišta u prostorima tvrtke C.I.O.S. na Jankomiru nije zabilježena prisutnost štetnih plinova. Ipak, Ured građane poziva da izbjegavaju dim te radi opreza zatvore vrata i prozore svojih domova dok požar ne bude ugašen, prenosi Hina.

Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' obavio je više mjerenja kvalitete zraka u neposrednoj blizini požarišta i široj okolini te javio da nije utvrđena prisutnost štetnih plinova.

Zavod Dr. Andrija Štampar nastavit će kontinuirano mjeriti kvalitetu zraka, a o rezultatima će javnost biti bez odgode obaviještena, kažu u Uredu.

23:00 - Iz tvrtke C.I.O.S. d.o.o. medijima je poslano priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Nema ozlijeđenih u požaru koji je danas malo iza 20 sati zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, u zagrebačkom naselju Jankomir, Josipa Lončara 15. Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, koji je na licu mjesta, izjavio je da je požar pod kontrolom, da je u intervenciji tridesetak vatrogasnih vozila, te da se procjenjuje da će požar biti ugašen za 15 do 20 sati.

Još nije poznat uzrok, ali je djelatnik zaštitarske službe centra za reciklažu dvorišta desetak minuta prije izbijanja požara primijetio paraglajdera koji je kružio nad otpadom, točno na mjestu izbijanja. Sukladno izjavi zaštitara, požar je izbio na samom vrhu hrpe otpada. Da je požar izbio na dohvatljivom mjestu, gašenje bi započela i zaštitarska služba centra za reciklažu, no dim je primijećen na nedostupnom vrhu, gdje nije uobičajeno da počnu požari izazvani samozapaljenjem otpada.

Gori otpadni namještaj i drugi drveni otpad i dio ograde otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni.

Javnost ćemo i dalje izvještavati o svim relevantnim činjenicama.

Valja naglasiti kako je tijekom ponedjeljka iznad Jaruna bilo nekoliko paraglajdera koji su očito iskoristitili lijep dan za uživanje u visinama.

20:00 - U ponedjeljak navečer izbio je veliki požar u kompleksu poduzeća C.I.O.S.-a na Jankomiru, tvrtke koja se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskih otpadaka.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba za DNEVNIK.hr odmah su potvrdili kako je planuo pogon tvrtke C.I.O.S. te da je na terenu nekoliko vatrogasnih vozila, ali i da ih šalju još. Na snimkama koje nam je poslao čitatelj vidi se, unatoč udaljenosti, prava plamena buktinja. Nešto kasnije iz JVP-a su potvrdili da je na terenu tridesetak vatogasnih vozila te kako očekuju da će intervencija trajati cijelu noć.

Siniša Jembrih, glavni vatrogasni zapovjednik u JVP-u Grada Zagreba, kazao je za DNEVNIK.hr kako se zapalila velika količina krupnog komunalnog otpada, visine mjestimice i do 20 metara, te da će vatrogasci, i profesionalci i članovi DVD-a, sigurno cijelu noć biti na požarištu

"Ima puno dima te smo upozorili građane da se ne približavaju i ne izlažu se dimu", kazao je Jembrih, ali i dodao kako ne gore toksični materijali te da nema znatnije ugroze za zdravlje građana, a ni u okolici nema stambenih zgrada pa je rizik tim manji. Istaknuo je kako im tvrtka C.I.O.S. pomaže u gašenju time što im je ustupila specijalizirana vozila-bagere, kojima se razgrće smeće ne bi li se olakšalo gašenje.

Na pitanje hoće li policija u utorak moći napraviti očevid ne bi li se utvrdio uzrok požara, istaknuo je kako je to malo vjerojatno, jer požarište treba biti u potpunosti ugašeno te se ohladiti, ali vidjet će kakva će situacija biti u utorak tijekom dana.

Dim s mjesta požara vidio se i u Novom Zagrebu te zapadnom dijelu grada. Iz Policijske uprave zagrebačke kazali su nam da su dojavu o požaru smeća u pogonu tvrtke, u Ulici Josipa Lončara 15, primili u ponedjeljak oko 20:30 te da su vatrogasci na mjestu događaja. Potvrdili su kako nema ozlijeđenih, a više informacija o mogućem uzroku požara bit će poznato nakon očevida, koji će, kako su rekli, biti ujutro, u utorak.

Podsjetimo, veliki požar u C.I.O.S.-u je izbio i u travnju 2014. godine, kada je u gašenju sudjelovao i MORH-ov helikopter. Zavod za javno zdravstvo tada je čak sugerirao građanima da se, zbog prirode materijala koji je gorio (industrijski otpad), maknu od dima te da zatvore prozore dok požar ne bude ugašen. Požar je tada buknuo u pogonu za recikliranje plastike i metala. Do potpunog gašenja prošla su dva dana, jer su hrpe otpada dubinski gorjele.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene