Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuće nisu ugrožene

Vatrogascima stigla pomoć iz zraka: Požar kod Tribunja gasi i kanader

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar koji je planuo kod Tribunja u subotu oko 11 sati još nije lokaliziran, no vatrogascima je u nedjelju oko 12 sati u pomoć pristigao kanader dok će air tractor pomoći kad vremenski uvjeti budu još povoljniji, doznaje se iz županijskog Centra 112.

"Zračne snage pomoći će gasiteljima, njih 40, koji sa 14 vozila gase požar na zapadnoj strani brda poviše Tribunja", ističu iz županijskog Centra 112. Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić je izjavio da je uzrok požara najvjerojatnije nepažnja prilikom paljenja biljnog otpada.

Pročitajte i ovo Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega Požar u Horvaćanskoj - 3 Intervencija u tijeku FOTO Gorio stan u Zagrebu: Pozvana hitna pomoć, jedna osoba se nagutala dima

Malo prije 12 sati lokalizirani su požari koji su u subotu planuli u Sedramiću kod Drniša i Golubiću kod Knina. U prvomje izgorjelo 24 hektara, a u drugom skoro 10 hektara trave i niskog raslinja.

U Golubiću su u gašenju sudjelovali pripadnici JVP Knin i DVD Knin, a u Sedramiću je također bilo nekoliko ekipa gasitelja. Novi požar planuo je u Tribunju, zasad je izgorjelo oko dva hektara, doznaje se u županijskom Centru 112.

Požar mjestimice aktivan

U nedjelju ujutro je na brdu Orlov krug još uvijek bilo otvorene vatre i požar je bio daleko od toga da se proglasi lokaliziranim, doznali smo se od Darka Dukića, županijskog vatrogasnog zapovjednika.

"Požaru koji je u subotu navečer ostao aktivan u brdima Orlovog kruga i dalje je mjestimično aktivan. Tu su se u nedjelju ujutro uključile zemaljske vatrogasne snage. Očekujemo smanjenje bure, eventualno da se tijekom dana u gašenje uključe i zračne snage", kazao je u nedjelju ujutro za DNEVNIK.hr vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

"Trenutno je na terenu tridesetak vatrogasaca. Kroz narednih sat vremena taj broj će se povećati. I dalje je orkanska bura, temperature su vrlo niske, noćas je bilo ispod nule. Čekamo da se stvore uvjeti i da se može nešto raditi na tom području. Olakotna je okolnost da požar trenutno ne ugrožava niti jedan stambeni objekt", dodao je Dukić.

DVD Šibenik na svojem je Facebooku objavio snimku požara kod Tribunja uz poruku: "Hladna zimska noć s mirisom ljeta u zraku. 0°C Tribunj...loading..." 

Podsjetimo, na terenu je tijekom noći bilo 50-ak vatrogasaca. Oni zbog bure ne mogu dobiti pomoć iz zraka, a na brdu nema ni pristupnih puteva.

Slabljenje bure olakšalo službama na terenu

U PU šibensko-kninskoj na području Vodice – Tribunj požar je još uvijek aktivan, ali je pod kontrolom. Također i požar kod Sedromića je još uvijek aktivan, ali bez opasnosti po stanovnike i imovinu. Požar na potezu Golubič - Plavno koji je na nepristupačnom prostoru vatrogasci će ugasiti u jutarnjim satima, priopćeno je iz MUP-a.

Na području PU splitsko-dalmatinske s obzirom na udare bure koji su u noći na nedjelju bili manjeg intenziteta nego u subotu, noć je protekla mirno. Dojavljeno je nekoliko manjih požara koji su ubrzo lokalizirani.

Brza cesta Split-Solin u nedjelju od 5 sati ujutro otvorena je za II skupinu vozila.

Na području PU zadarske osim povremenih nestanaka električne energije na otocima i zaleđu nije bilo značajnijih događaja, a autocesta A1 otvorena je za sav promet.

Na području PU dubrovačko-neretvanske tijekom noći vatrogasne službe nadzirale su tri požara: Konavli-Kuna, Čilipi i Mljet dok su ostali požari ugašeni. Most dr. Franje Tuđmana i dalje je zatvoren za I. skupinu vozila.

S obzirom na smirivanje bure očekuje se da će situacija na terenu u nedjelju biti povoljnija, međutim sve nadležne službe policije, civilne zaštite i vatrogastva i dalje su u stanju pripravnosti kako bi pravovremeno reagirale na sve dojavljene i uočene događaje i time osigurali povoljno stanje sigurnosti. (Hina,M.V.) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene