Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu zračne snage

Ugašen požar kod Buja, s požarišta u Lokvi Rogoznici stižu apokaliptične snimke izgorene šume, cisterni i iscrpljenih vatrogasaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanader i Airtractor iz sastava Oružanih snaga RH od nedjelje ujutro su na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje natapaju područje kako se vatra ne bi ponovno rasplamsala. Tamo su i vatrogasci koji su probdjeli cijelu noć.

Također, u tijeku je smjena protupožarnih vodova kopnenih snaga te se 51 vojnik iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH povlači u Divulje, a 52 pripadnika iz Sinja preuzimaju zadaće na saniranju požarišta, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.Vatrogasci su cijelu noć probdjeli na požarištu kako bi spriječili da se vatra opet rasplamsa.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

Kapetan posade na Canadairu bojnik Ivica Markač koji je također u nedjelju ujutro natapao požarište kod Omiša kazao je kako je situacija na cijelom požarištu mirna i stabilna. ''Još su vidljiva pojedinačna izdimljavanja, bacili smo šest vodenih bombi i tamo ostaju još dva Airtractora iz predostrožnosti'', iznio je bojnik Markač.

Izgorjelo je oko 70 hektara šume, a uništene su i dvije cisterne. Srećom nitko nije stradao.

Tijekom subote na tom je požarištu bilo angažirano sedam protupožarnih aviona: pet kanadera i dva Airtractora, a cijelu noć na terenu se nalazio i 51 pripadnik Hrvatske vojske. Požar kod Omiša ujedno je i najveći ovogodišnji požar na kojem je zabilježen i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Zračne snage na požarištu su ostvarile oko 28 sati naleta pri čemu su izbacili oko 340 vodenih bombi odnosno više od 1 800 tona vode.

Zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile i kapetan posade na kanaderu bojnik Darko Kučej zadnji je od zračnih snaga u subotu navečer napustio požarište.

"Djelovali smo sve do zalaska sunca, a zadnjih sat i pol gašenja natapali smo i sanirali rubna područja kako bi olakšali posao zemaljskim snagama jer se radi o nepristupačnom terenu. Najvažnije je što smo uspjeli zajedno sa vatrogascima na terenu obraniti kuće jer se vatra u jednom trenutka približila na nekih 20-ak metara od prvih kuća", rekao je bojnik Kučej.

Požar kod Buja

Požar koji je u nedjelju ujutro oko 8:30 sati izbio na području Buja u Istarskoj županiji u podne je ugašen, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

Prema njegovim riječima, izgorjelo je 6 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja, a požar je gasilo 40 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Buje i dobrovoljnih vatrogasnih društava Buje, Umag, Novigrad i Oprtalj.

U gašenju požara sudjelovala su i dva kanadera iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga oružanih snaga Republike Hrvatske.

To je bio prvi požar u Istarskoj županiji na kojem su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac kaže kako su vatrogasci i dalje na terenu, ali samo kako bi nadgledali opožareno područje. (D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene