Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIŠESATNA SJEDNICA

Zdravko Marić i Martina Dalić povrijedili su načela obnašanja javne dužnosti, ali kazne – nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa održalo je sjednicu na kojoj su odlučivali jesu li ministar financija Zdravko Marić i bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković nakon više sati saslušavanja Dalić i Marića te svjedoka pročitala je odluku - Zdravko Marić i Martina Dalić povrijedili su načela obnašanja javne dužnosti.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić porezna konferencija Inflacija sve više pritišće i građane i poduzetnike: "Povećanje cijena je neizbježno" Slika nije dostupna objavio i e-mail Todorić najavio kaznenu prijavu protiv ministra Marića i Tonćija Korunića: "Ovo je čisti dokazani kriminal nevjerojatnih razmjera"

Valja podsjetiti da zakonom nije propisana mogućnost izricanja sankcije za povredu načela obnašanja javne dužnosti.

Postupak je pokrenut, a protiv Marića i obnovljen, nakon što je ljetos objavljen dio iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka u vezi afere Hotmail.

Na današnjoj sjednici prvo je izlagao Zdravko Marić, koji je ponovio kako nije bio operativni kontakt u sastancima neformalne grupe koja je bila zadužena za rješavanje krize u Agrokoru. "Rekao sam da sam se izuzeo kao bivši zaposlenik Agrokora, ali sam se odazivao na sastanke o Agrokoru na koje sam pozvan. Nisam kreirao nikakva rješenja za koncern Agrokor. Trpio sam javne optužbe, udarce i kritike, ali nisam bio spreman otkrivati podatke koje su me obvezivale poreznom tajnom", rekao je između ostaloga Marić.

Uslijedilo je višesatno svjedočenje Martine Dalić, koja je kazala i kako je "irelevantno što sam koristila Hotmail adresu, nisam ništa skrivala. Tu adresu koristim više od deset godina i jedna je od četiri adrese koje koristim". U pisanom očitovanju Povjerenstvu kazala je da Matić, Ramljak i Korunić nisu njeni prijatelji, a da Bricelja i Besaka nikad ranije nije upoznala.

"Nisam poznavala nikoga od četiri pravna stručnjaka koji su sudjelovali na sastanku za Agrokor, a kojim je predsjedao premijer Andrej Plenković. Tako da je moja veza s odvjetnikom Šavorićem nikakva", dometnula je Dalić.

"Dužnosnica nije okupila neformalnu radnu skupinu, već je to bio koalicijski dogovor. Članovi skupine su od premijera zamoljeni za diskreciju. Nismo utvrdili interesnu povezanost Dalić s članovima radne skupine", zaključak je izvjestiteljice prije odluke Povjerenstva.

Dalić je propustila izvijestiti javnost tko je pisao zakon. "Dužnosnica nije bila transparentna. Nakon što je zakon izišao u javnost nije više bilo razloga da se čuvaju imena u tajnosti", navodi izvjestiteljica dalje u zaključcima.

"Privatnog interesa ovdje ne mogu vidjeti niti u tragovima", rekla je Dalić pred članovima Povjerenstva, prenosi N1.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene