Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić pred povjerenstvom

Je li istina da je Ivica Todorić dolazio na vaše rođendane? "Njega se stvarno ne sjećam"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Saborskim povjerenstvom za Agrokor saslušani su prvi svjedoci. Ante i Ivica Todorić nisu došli jer im nije uspješno uručen poziv, pa je prvi svjedočio bivši predsjednik i predsjednik prve hrvatske Vlade Stjepan Mesić.

Nakon što je uzeo njegove osobne podatke, predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić upozorio je Stipu Mesića da mora biti iskren.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake

Prvi je pitanje postavio Nikola Grmoja (Most) citirajući Josipa Manolića o "crvenim tajkunima" i "desnim tajkunima" kojeg je zanimalo kojoj je struji pripadao Todorić.

"Novac nema mirisa pa nema niti ideologije. To su ljudi koji su se našli u prilici da profitiraju na privatizaciji. Problem je što se u to išlo u vrijeme kada se Hrvatska branila", rekao je Mesić.

Rekao je da je Antu Todorića, oca Ivice Todorića, upoznao još u Orahovici 1965., a onda su se opet sreli u zatvoru u Novoj Gradiški gdje su zajedno šetali. Na pitanje je li se osobno zalagao da Ante Todorić postane ministar poljoprivrede u prvoj hrvatskoj vladi, odgovorio je da su uzimali kompetentne ljude.

"Smatrao sam da je kompetentan, ali taj prijedlog nije prošao", rekao je. Naglasio je da mu je Ante Todorić još u zatvoru rekao da želi privatni biznis, da se ne želi baviti politikom i da je izračunao da se može obogatiti na proizvodnji cvijeća.

Na pitanje je li Agrokor financirao njegovu kampanju, rekao je da su njegovu predsjedničku kampanju financirali mnogi, i pojedinci i kompanije. "Sve je čisto, sve je evidentirano. Ima onih koji bi me htjeli "umočiti", na čelu s vama", rekao je Mesić.

"Je li vas ikad itko upozorio na nepravilnosti oko Agrokora? Bili ste predsjednik u vrijeme najvećeg rasta Agrokora. Ne trebam ja nikoga umočiti", nije odustajao Grmoja.

Mesić je rekao da je nekoliko puta reagirao neformalno da neki ulaze u velike investicije s visokim kamatama.

Sljedeći je Mesića ispitivao Ivan Lovrinović kojeg je zanimalo kako su tekle pretvorba i privatizacija. "Kada smo se odlučili za otvoreno društvo, morali smo naći vlasnika društvenom vlasništvu. Moj prijedlog je bio da se vlasnik traži na taj način da se utvrdi visina kapitala svake firme, da se utvrdi tko je stvarao kapital, da se jednom matematičkom metodom utvrde dionice i da se podjele onima koji su stvarali kapital. Time bi privatizacija bila provedena. Međutim, prevagnula je ona ideja da se što prije mora, pa čak i za vrijeme rata, prošao prijedlog koji je rekao da se treba prodati poduzeća. Moja ideja nije bila usvojena i ja nisam mogao djelovati na procese. Kupovalo se na temelju garancija sumnjivih banaka i što se dogodilo? Kupljena su poduzeća, rasprodana je supstanca i radnici su otišli na ulicu", istaknuo je Mesić dodavši da je Agrokor vjerojatno dobar primjer sprege politike i privatnog biznisa.

"Najvećim dijelom dobivao sam informacije da je sve u toku, da se sve radi, uvijek su izvidi bili u toku", odgovorio je Mesić na pitanje je li dobio kakve informacije od sigurnosnih službi.

Milijana Brkića (HDZ) zanimalo je kada je upoznao Ivicu Todorića i kakva su mu saznanja o nastanku Agrokora.

"Kada sam došao obitelji prenijeti pozdrave oca Ante iz Gradiške. Kako je radio Agrokor, o tome nisam vodio računa", kazao je Mesić.

Rekao je i da se nikada nije sastao s predstavnicima Sberbanke, a u prostorima Agrokora je bio kada je iz Kine doveo delegaciju tvrtke Alibaba. U Agrokoru nisu baš imali interesa jer su govorili da oni to rade čak i bolje od Alibabe, rekao je Mesić. 

Marija Jelkovac (HDZ) upitala je Mesića zašto nije reagirao na nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji. Mesić je pričao potom o računima u Klagenfurtu s kojih su otišli milijuni na privatne račune. "Ja sam inzistirao da se provjeri odlijev novaca iz Hrvatske. U Privrednoj banci znalo se da su pojedinci preuzimali 50 milijuna maraka za obranu Hrvatske, pa 25 milijuna pa 10... Ali nigdje nije bilo na što je potrošeno. Rečeno je da će se to utvrditi nakon rata, ali eto nije do danas," rekao je i nastavio:

"Nikad mi nitko nije donio neki dokument, ali da je, reagirao bih", ustvrdio je.

Istaknuo je i da Todorić nikada od njega nije tražio nikakvu uslugu. Tvrdi i da su svi privatizcijski potezi morali biti amenovani u Uredu predsjednika. A na Franju Tuđmana najveći su utjecaj, rekao je, imali Borislav Škegro i Ivić Pašalić.

Gordana Marasa (SDP) zanimalo je sjeća li se iz tog vremena Škregrine suradnice, Martine Dalić i je li ona mogla imati utjecaj na privatizaciju. Mislite li da je bez podrške HDZ-a bilo moguće napraviti koncern kao što je ovaj, pitao je Maras.

"Smatram da bez vrha HDZ-a, bez predsjednika Tuđmana i kruga oko njega, nije mogla biti provedena velika privatizacija. Sve ono što se događalo s velikim firmama, to se događalo i s bankama. Država je svojim novcima stabilizirala banku i onda je prodala za manje novaca nego što je uložila u banku", odgovorio je Mesić.

U dodatnom krugu pitanja Nikolu Grmoju zanimalo je je li mu Ivica Todorić dolazio na rođendane dok je bio predsjednik: "Ne sjećam se tko je dolazio na moje rođendane, njega se stvarno ne sjećam", odgovorio je.

Na ponovljeno pitanje je li političkom odlukom HDZ-a stvoren koncern Agrokor, Mesić je istaknuo: 

"Teško mi je to komentirati jer sve što se radilo u kojoj je organizirana vlast radi se u skladu s propisima. Da je postojala neka posebna odluka o stvaranju Agrokora, ja to ne znam."

Za kraj, Mesić je povjerenstvu predložio da za svjedoka pozovu Većeslava Račkog jer ima dobra saznanja oko banaka.

Iduća sjednica povjerenstva je 7. studenog.

HDZ spriječio svjedočenje Dalić, Ramljaka, Šeksa i Plenkovića

10:05 Nikola Grmoja (MOST) predlaže da se za svjedoka zove Vladimir Šeks, kojega je prethodno optužio da je znao za nepravilnosti u Agrokoru još sredinom '90.-ih. Grmoja je potom predložio i premijera Andreja Plenkovića za svjedoka, jer mu je Šeks, kako je rekao, danas savjetnik.

HDZ-ovac Milijan Brkić predložio je da se ponove pozivi za Ivicu i Antu Todorića te da se zove bivšeg premijera Franju Gregurića te direktore Agencije za restrukturiranje i razvoj, institucije koja je prethodila Fondu za privatizaciju: Zdravka Mršića, Juricu Pavelića i Zlatka Matešu. Predložio je i da se sasluša Željka Rohatinskog, nekadašnjeg savjetnika Ivice Todorića i bivšeg guvernera HNB-a.

"Tražimo sva izvješća financijske policije i revizije koji su se bavili financijskim izvješćima u Agrokoru", rekao je Brkić.

SDP-ovac Gordan Maras optužio je vladajuće da zavlače rad povjerenstva jer predlažu da se zove svjedoci koji baš i ne mogu rasvijetliti ono što se uistinu događalo s koncerno.

"Predlažem da se pozove Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru, jer on ima što za reći. Predložio je i ključnu osobu Unikonzuma, iz kojeg je izrastao Konzum, Josipa Petrovića", rekao je Maras. 

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) predložio je da se pozovu svi bivši ministri financija i svi guverneri HNB-a, kao i direktori faktoring društava koji su Agrokoru davali mjenice.

Orsat Miljenić, predsjednik povjerenstva, rekao je da će se prvo rješavati dokumentacija izvješća financijske policije, državne revizije, poslat će se upiti Ministarstvu financija i Ministarstvu poljoprivrede oko jamstava koja su davana koncernu Agrokor. Tražit će se i ugovor između Agrokora i Medison Pacific Trusta, izvješće o reviziji pretvorbe i privatizacije...

Predložena su 24 svjedoka, a zbog velikog broja odlučeno je da će se na jednoj sjednici saslušavati četiri svjedoka.

"Dosta ih je u prilično visokim godinama pa je i pitanje koliko će nam ih se javiti", rekao je Miljenić.

Na listi su 24 svjedoka, dodana su još četiti, a Maras je u jednom trenutku izgubio živce jer je HDZ stalno predlagao nove svjedoke:

"A da predložimo Luku Modrića da svjedoči? On bi bio brzo gotov."

Nije prošao prijedlog da se pozovu Vladimir Šeks, Andrej Plenković, Ante Ramljak i Martina Dalić jer je protiv toga glasala HDZ-ova većina. 

HDZ se ispričao jer je za svjedoka predložio čovjeka koji više nije među živima.

Usvojena je lista svjedoka. Na slijedeće četiri sjednice za svjedoke će biti pozvani: Franjo Gregurić, Zdravko Mršić, Jurica Pavelić, Zlatko Mateša, Željko Rohatinski, Marko Škreb, Josip Petrović, Borislav Škegro, Zoran Jašić, Franjo Luković, Boris Vujučić, Pjer Matek i Ante Samodol.

Mesić ne vjeruje da će istražno povjerenstvo rasvjetliti istinu o Agrokoru

Stjepan Mesić izjavio je nakon svjedočenja da ne vjeruje da će saborsko istražno povjerenstvo rasvijetliti istinu o Agrokoru, a drži i kako njegov iskaz neće pomoći utvrđivanju istine o ekspanziji tog koncerna.

Na novinanrsko pitanje vjeruje li da će ono rasvjetliti istinu o Agrokoru Mesić je kratko uzvratio: "Neće".

Najodgovornijima za aferu Agrokor Mesić drži "one koji su donosili odluke". "Ali, ja mislim da uvijek resorni ministar mora imati najveću odgovornost", poručio je.

O imenima nije htio govoriti samo je rekao kako se radilo "o više ministara" te da on "samo govori o funkcijama".

Za izvješće o kreditnim malverzacijama Agrokora i Zagrebačke banke koje je još 1994. finacijska policija uputila tadašnjem potpredsjedniku vlade HDZ-ovu Vladimiru Šeksu, a koje je danas novinarima predstavio Mostov zastupnik Nikola Grmoja, Mesić tvrdi da nije znao, a novinarima je odgovorio protupitanjem:

"Zašto ne pitate Šeksa? Mislim da je morao znati."

Na pitanje misli li da će njegov iskaz pomoći utvrđivanju istine o ekspanziji Agrokora, odgovorio je da misli kako neće puno.

Upitan opstruira li HDZ rad povjerenstva rekao je kako on ne bi optuživao stranku. "Radi se jednostavno o ljudima koji su se zatekli na određenim funkcijama i oni rade prema svojoj savjesti. Da li je imaju više ili manje, ali nema ni jednog čovjeka koji nema makar malo savjesti", ustvrdio je Mesić.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene