Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštećen arheološki lokalitet

DALMATINCI U PANICI ZBOG POTRESA Popucala stakla, prometnice, nestalo i struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jak potres zatresao je Split u 13:57 sati. No, podrhtavanje tla osjetilo se na širem području središnje Dalmacije.

17:52 - Potres koji je u petak poslijepodne pogodio Splitu kratkotrajno je uznemirio žitelje u nekoliko dijelova grada, ali nije izazvao ozbiljnije posljedice ni materijalnu štetu, niti je bilo ozlijeđenih, izvijestio je poslijepodne gradonačelnik Ivo Baldasar.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potres u Japanu Cijeli grad podrhtavao VIDEO Kamera u Fukushimi zabilježila trenutak snažnog potresa

Uočeno je nekoliko površinskih napuknuća zidova na zgradama te, po prikupljenim informacijama, na tri mjesta napuknuća ili ulegnuća afalta, ali su ona brzo obilježena pa preko njih nisu prolazili automobili niti se stvarala prometna gužva, rekao je gradonačelnik Baldasar.

Također je rekao kako je potres izazvao nestanak struje na nekoliko mjesta u gradu, što je uzrokovalo kratkotrajne zastoje dizala u nekoliko zgrada, ali brzom intervencijom vatrogasaca ti su problemi odmah rješavani.

"Split se ne nalazi na trusnom području i u svojoj povijesti nije imao većih potresa pa se nadamo kako će tako biti i ubuduće", istaknuo je Baldasar.

17:20 - U potresu je manje oštećen i arheološki lokalitet Dioklecijanov akvedukt s kojega je na cestu otpao komad težak 50-ak kilograma. Srećom, u tom trenutku cestom nitko nije prolazio pa nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete.

'Zabilježili smo nekoliko dojava nestanka električne energije na Trsteniku, Kaštel Novom i Kaštel Lukšiću. Imali smo i nekoliko dojava o prestanku rada semafora na nekoliko gradskih raskrižja', rekao je operater u Centru 112.

Na jednom raskrižju u Vukovarskoj ulici popucao je asfalt, a čini se kako su najviše oštećeni viši katovi zgrada. Manja su oštećeni zidovi i stropovi na petom katu zgrade Gradske uprave u Banovini, u zgradi Županijskog suda, a na nekim zgradama su popucala stakla, uključujući i na stadionu Poljudu. (Hina)

17:05 Magnituda potresa iznosila je 4,6 po Richteru, izvjestila je Seizmološka služba republike Hrvatske. Podrhtavanje tla osjetilo se i u Zadru, Šibeniku, Hvaru, Makarskoj. Nakon potresa, djelatnike Centra 112 bilo je gotovo nemoguće dobiti na telefon jer su bili zatrpani pozivima zabrinutih građana.

'Preko 150 poziva građana u sat vremena. Ljude je uhvatila panika', rekao je Željko Šerović iz Centra 112 Split.

Mnogi Splićani su u panici izašli iz kuća i zgrada, a ravnatelji škola pustili su djecu kući.

'Osjetili smo tutnjanje, ukopale se. To je bilo odjednom'.

'Panika je vladala, panika na sve strane'.

Potres nije prouzročio veću materijalnu štetu, no na nekim zgradama i kućama došlo je do napuknuća. Oštećeni su prozori na Obrtničko-tehničkoj školi, a u nekim dijelovima grada nestalo je struje pa su zbog zaglavljenih dizala intervenirali i vatrogasci. Nisu radili semafori što je stvorilo gužve na cestama.

U Zdravstvenoj školi zbog potresa je nestalo i struje.

'Nakon potresa učenici su se zaista prepali. Nestalo je struje u školi, nema grijanja', kazala je Ines Roso Perić iz Zdravstvene škole Split.

16:35 - Kako doznajemo u DVD-u Trogir oni nisu dibili nijednu dojavu od građana, niti o štetama, niti bilo kakav službeni upit.

''Nije bilo ugodno, definitivno'', kazao je za Dnevnik.hr dežurni vatrogasac s kojim smo razgovarali.

Snažan potres izazvao paniku u Splitu

Potres koji se itekako osjetio na splitskom području trajao je, javljaju građani, nekoliko sekundi. Ljudi su istrčali na ulice i još su se neko vrijeme na njima zadržavali u strahu od novog podrhtavanja tla. No, potres se osjeto i dalje od Splita, primjerice na području Makarske.

Prema informacijama Europsko-mediteranske geološke službe (EMSC) jačina potresa bila je maginutude 4.8 stupnjeva, a epicentar je bio kod Čiova na dubini od dva kilometra.

"Cijela zgrada se zatresla. Nije bilo ugodno", javio je Mario Jurič, reporter Dnevnika Nove TV.

Potres je prestrašio stanovnike Dalmacije koji masovno zovu telefon Centra 112 čije linije su zakrčene. Građani zovu bez prestanka, javlja Jurič. U Centru za sada kažu kako nemaju informacija o štetama. 

Djeca koja su imala nastavu u školama puštena su kućama. U Zdravstvenoj školi zbog potresa je nestalo i struje. Svoja radna mjesta napustili su i djelatnici gradske uprave Splita, tzv. Banovine. Mario Jurič razgovarao je i s gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom.

"Bilo je neugodno. Baš nas je sve prodrmalo. Banovina je stara zgrada, a kako je većina zaposlenika izašla na ulicu za vrijeme potresa, pustili smo ih kućama", kazao je Baldasar. 

Iz Grada su također dali naputak ravnateljima škola da ne održe nastavu popodne. Gradonačelnik je potvrdio kako ipak ima manjih oštećenja, a vatrogasci su u nekim zgradama morali intervenirati jer su se uslijed nestanka struje zaglavili liftovi.

Na nekim su zgradama popucala stakla i zidovi. .

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene