Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procedura je jasna!

Izdan europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića, sad je i službeno bjegunac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Ivicom Todorićem izdan je europski uhidbeni nalog, a on je poručio da će se vratiti kada prikupi dokaze da nije kriv.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u okviru poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, sukladno Zakonu o prvosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, izdalo europski uhidbeni nalog (EUN) protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina. Daljnje radnje provode se sukladno zakonskim odredbama", priopćeno je iz DORH-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova objava na blogu Todorić se oglasio nakon objavljene tjeralice: "Ne skrivam se, vlastima je poznata moja adresa" Slika nije dostupna Žuran, ali kompliciran postupak Hoće li Velika Britanija bez problema izručiti Ivicu Todorića? Odgovore smo potražili u dva nadležna ministarstva

Priopćenje oko izdavanja EUN-a stiglo je i iz MUP-a. "Temeljem zaprimljenog Europskog uhidbenog naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, policija poduzima mjere traganja prema prvookrivljenom hrvatskom državljaninu (1951.) na međunarodnoj razini. Poduzimaju se sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku", stoji u navedenom priopćenju.

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Ivanda Rožić neslužbeno doznaje kako se Ivica Todorić nalazi u Londonu, no ističe da joj londonska policija tu informaciju ne može potvrditi, kao niti informaciju da su zaprimili europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem. Ivanda Rožić isto tako doznaje da londonska policija ne vjeruje kako bi Ivica Todorić mogao biti uhićen tijekom ponedjeljka navečer.

Državno odvjetništvo u subotu je, podsjetimo, za Ivicom Todorićem rapisalo međunarodnu tjeralicu, a on je putem svog bloga poručio da će se u Hrvatsku vratiti čim prikupi dokaze da nije kriv.

Londonski Scotland Yard i sve policije Europske unije zaprimili su međunarodnu tjeralicu za Todorićem, ali iako su njim raspisane domaća i međunarodna tjeralica, on je još uvijek slobodan čovjek.

O tome gdje se Todorić nalazi pojavile su se mnoge špekulacije, pa se tako spominjala i Švicarska.

Raspisivanje europskog uhidbenog naloga zahtijevalo je ispunjenje određenih zakonskih preduvjeta, poput utvrđenja točne lokacije i adrese prebivališta Ivice Todorića.

Očekuje se i raspisivanje crvene interpolove tjeralice za Ivicom Todorićem.

Što nakon raspisivanja europskog uhidbenog naloga?

Procedura je jasna: ako se Ivica Todorić nalazi u Londonu, onda ga po nalogu hrvatske policije britanska policija mora uhititi i, ako se složi s izručenjem, bit će izručen Hrvatskoj, a rok iznosi 10 dana.

U Londonu postoji nekoliko lokacija gdje britanska policija može smjestiti Todorića u pritvor po uhićenju, dok čeka izručenje, izvještava iz Londona reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Ivanda Rožić.

Todorić se po uhićenju može u pritvoru zadržati do 48 sati, a dosadašnja praksa govori kako se uhićenik odmah drugi dan pojavljuje na inicijalnom saslušanju, gdje će sudac od njega uzeti osobne podatke i izvjestiti ga za što ga Hrvatska sumnjiči, zbog čega ga se traži, nakon čega se Todorić mora očitati pristaje li na izručenje ili ne, pojašnjava Ivanda Rožić.

"Dosad je utvrđeno kako u ovom kraćem postupku postupak predaje traje između 14 i 16 dana, a u ovom drugom negdje do dva mjeseca", kaže Damir Primorac, profesor na Pravnom fakultetu u Splitu i odvjetnik za Dnevnik Nove TV.

Ako se izručenje odbije, situacija će se malo zakoplicirati. Ako Todorić odbije izručenje, dodaje Ivanda, onda je novi rok 21 dan do idućeg saslušanja, a Todorić može ponuditi i jamčevinu.

Sve dok Todorića nema u Hrvatskoj, neće se odlučivati ni o žalbi njegovih odvjetnika na istražni zatvor u slučaju Agrokor.

Ako Todorić nije na području Velike Britanije ili Europske unije, onda će to biti pokriveno Interpolovom crvenom tjeralicom, a tu je uključeno 200-tinjak zemalja koje sudjeluju u Interpolu i one bi sve trebale odreagirati kako nalože hrvatsko tužiteljstvo i hrvatska policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene