Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Županijski sud u Zagrebu

Postupak u zastari: Odbačena optužba za ratno profiterstvo protiv Gavrilovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud danas je nepravomoćno oslobodio optužbi za ratno profiterstvo vlasnika Mesne industrije Gavrilović Georga Gavrilovića.

Predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Renata Miličević donijela je presudu prema kojoj se odbija optužnica protiv Gavrilovića jer je postupak u zastari. Odbijen je i prijedlog za oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom od Gavrilovića u iznosu 5,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo

Zamjenica ravnateljice USKOK-a u završnom je govoru navela da zastara nije nastupila. Predložila je da se Gavriloviću oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu većem od 5,5 milijuna kuna. USKOK je za Gavrilovića zatražio bezuvjetnu kaznu zatvora.

Gavrilovićevi odvjetnici Rajko Čogurić i Šime Matak zatražili su odbijajuću presudu zbog nastupa zastare. Smatraju da Gavrilovićevo nagovaranje tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića na počinjenje kaznenog djela – nije dokazano.

Podsjetimo, Gavrilovića se teretilo da je u jeku rata, uz pomoć tadašnjeg ministra Martinovića, s dva milijuna njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava mesne industrije Gavrilović.

Na suđenju je trebao svjedočiti i bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića.

Perkovićevo svjedočenje zatražila je obrana kako bi razjasnio Gavrilovićeve aktivnosti tijekom Domovinskog rata, s obzirom na to da je nakon demokratskih promjena 1990. Perković nastavio raditi u hrvatskom obavještajnom sustavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene