Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije sve tako crno

ČUDO U SLAVONIJI Selo u koje mladi doseljavaju, jer tamo žele živjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesecima izvještavamo o egzodusu mladih iz Slavonije i Baranje. Iz baranjskoga sela Kopačeva stiže potpuno drugačija priča.

Mladi ne samo da se ne iseljavaju, već upravo suprotno - doseljavaju se u selo Kopačevo. Ekološka poljoprivreda, seoski turizam, netaknuta priroda Kopačkoga rita, ali i blizina Osijeka - razlozi su zbog kojih mlade obitelji biraju život u tom selu.

Pročitajte i ovo Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice Rajevo Selo FESTIVALSKA MAPA Pamtimo ga po poplavi, a sada će biti epicentar žestoke glazbe. Što kažu mještani? ''Mi stari smo svoje isfurali, mladi nek' nastave''

Gradsku buku zagrebačkih ulica, kazališni redatelj, Ivan Kristijan Majić zamijenio je životom u malom baranjskom selu Kopačevu. "Kupili smo staru baranjsku kuću s kraja 19. stoljeća, kojoj sad privodimo kraju radove na obnovi, tako da smo zadržali sve njene tradicionalne kvalitete, ali i uspjeli nekakav suvremeni život smjestiti unutra", kaže on.

Bolje mjesto od Kopačeva za odrastanje svog četverogodišnjeg sina ova mlada obitelj ne vidi. "Mi smo smješteni između prekrasnog grada Osijeka i s druge strane potpune netaknute divljine Kopačkog rita.Tako da se nalazimo u jednoj maloj sredini u kojoj se poznajemo sa svima, u kojoj sve što treba možemo naći u krugu od 100 metara", ističe Ivan.

Marijana je rodom iz Bosne. U Kopačevu se udala i ostala. Majka je troje djece, zadovoljna je i u trgovini u selu radi već godinu dana.

U seoskom vrtiću već sad se traži mjesto više. Tomas, star 7 tjedana, najmlađi je stanovnik Kopačeva. Dječja kolica vide se na svakom koraku.

Ribarski dani u Kopačevu jedna su od posjećenijih baranjskih manifestacija. "Ono što cijeli ovaj kraj jamči to je nekakva ekološka priča, zdrav život, koji svaka mlada obitelj i želi", Kaže Edita Kalajdžić. Obješene gaće u Kopačevu nisu simbol siromaštva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene