Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HEP donosi

Posjetili smo prvu novoizgrađenu vjetroelektranu u Hrvatskoj koja ne koristi poticaje za obnovljive izvore, opskrbljivat će više od 50 tisuća kućanstava

Vjetroelektrana Korlat prva je HEP-ova vjetroelektrana i prva novoizgrađena vjetroelektrana u Hrvatskoj koja ne koristi poticaje za obnovljive izvore. Potpuno je izgrađena na tržišnim principima, što znači da kupci na svojim krajnjim računima neće dodatno plaćati naknadu za kilovatsate proizvedene ondje.

Obnovljivi smjer razvoja Hrvatske elektroprivrede u skladu je s novom Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske koji se planira provesti kroz revitalizaciju i izgradnju hidroelektrana, izgradnju i preuzimanje sunčanih elektrana i vjetroelektrana, kao i izgradnju visokoučinkovitih kogeneracija na plin.

''Ulaganjem u obnovljive izvore pomažemo i ostvarenju nacionalnih ciljeva o smanjenju proizvodnje i smanjenju emisije CO2. Hrvatska elektroprivreda ima cilj do 2030. godine povećati svoju proizvodnju iz obnovljivih izvora za 50 posto, što bi značilo dodatnih 1500 MW instalirane snage. Od toga polovicu planiramo investirati u sunce i vjetar'', objašnjava mr. sc. Vanja Varda, pomoćnica direktora Sektora za tržišnu i marketinšku strategiju.

Jedan od značajnijih HEP-ovih projekata u obnovljive izvore energije jest i Vjetroelektrana Korlat, snage 58 MW, koja će godišnje proizvoditi 170 GWh. Ekvivalent te proizvodnje je oko jedan posto potrošnje Hrvatske, odnosno 50 tisuća kućanstava. To je prva vjetroelektrana u proizvodnom portfelju HEP-a te prva novoizgrađena vjetroelektrana u Hrvatskoj koja električnu energiju proizvodi bez poticaja. To znači da HEP neće za VE Korlat dobivati sredstva prikupljena od kupaca iz naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HEP donosi Za zelenu Hrvatsku: Ulaganja zbog kojih uspješno pratimo Europski zeleni plan, u pogon uskoro idu još dvije sunčane elektrane

VE i SE Korlat – prvi hibridni park u Hrvatskoj

''Radovi na vjetroelektrani Korlat počeli su u lipnju 2019. godine, a ovih dana puštena je u trajni rad. Na ovoj ćemo lokaciji graditi i solarnu elektranu, to će biti prvi hibridni park u Hrvatskoj, a i na širem području. Solarna elektrana snage 75 MW vrijedna je dodatnih 500 milijuna kuna, pa će HEP na ovoj lokaciji investirati nešto više od milijardu kuna'', kazala je Varda.

Za Sunčanu elektranu Korlat izdana je lokacijska dozvola, a izgradnja se planira za iduću godinu. To je samo dio projekata u Zadarskoj županiji i ulaganja u zelenu Hrvatsku. U ovom trenutku HEP u različitim fazama razvoja ima oko 50 projekata izgradnje obnovljivih izvora energije ukupne vrijednosti oko 3 milijarde kuna.

Suradnja s domaćim tvrtkama

Hrvatska elektroprivreda prepoznala je značaj angažiranja domaćih izvođača i sudjelovanja domaće komponente. Ukupne investicije HEP-a i ove će godine iznositi više od 3 milijarde kuna, što uz značajan udjel domaće komponente predstavlja snažan doprinos rastu BDP-a. Posebno je zanimljivo izdvojiti primjer sunčane elektrane Vis, koja će zajedno s baterijskim sustavom Končara omogućiti otoku Visu energetsku neovisnost.

''Hrvatska elektroprivreda nije samo pokretač već je i nositelj energetske tranzicije i svim svojim aktivnostima snažno je usmjerena na razvoj domaće pameti, industrije i angažiranja radne snage, isto tako i očuvanju okoliša i ostavljanju zelene i zdravije budućnosti'', napominje Varda.

Uz navedeno, HEP ulaže u energetsku učinkovitost, napredne mreže, pametna brojila, širi mrežu punionica za električna vozila kroz projekt e-mobilnosti, u tijeku je projekt revitalizacije vrelovodne mreže u Zagrebu i Osijeku, kao i brojni drugi projekti.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom HEP po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene