Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kolona sjećanja

Političari u vukovarskoj koloni: "Sjećanja su uvijek tu. Svi moramo raditi na tome da Vukovarcima život bude bolji"

U Koloni - iza branitelja i obitelji poginulih i nestalih - koračao je cijeli državni vrh, ali i i niz ministara. Mnogi od njih, podrijetlom iz Slavonije, uz Vukovar su i osobno vezani. Pamte ratna stradanja. Počast gradu heroju - u koloni su odale i ostale političke opcije.

Cijeli državni vrh, niz ministara i predstavnika političkih stranaka koračali su u koloni iza branitelja i obitelji poginulih i nestalih.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako bi volio da Vukovar bude u našim mislima, da budemo sa svim onima kojih više nema.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako se prisjećamo heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju i život kakav imamo.

Prošlo je trideset godina, ali sjećanja su i dalje živa, sasvim sigurno Hrvati će pamtiti Vukovar zauvijek, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik nije davao izjave, ali je popričao s premijerom koji mu je prišao. Razgovarali su samo kratko, ovaj dan važno je obilježiti s najvećim dostojanstvom i poštovanjem, kazao je Plenković. 

Državni vrh poklonio se na Memorijalnom groblju i Ovčari.

Počast Gradu Heroju odao je i niz ministara i predstavnici stranaka. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako je u proteklih pet godina i nadalje izostaje suradnja Srbije u dostavi informacija o tome gdje su posmrtni ostaci. 

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović prisjetio se kako je u trenutku pada Vukovara imao šest godina, no ta prva, dječja sjećanja zadržala su se do danas. Bilo je to teško razdoblje za cijelu Hrvatsku, kazao je.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 2 KRATAK RAZGOVOR Vukovar je i njih ujedinio, barem na tren: Pogledajte kako je Plenković prišao Milanoviću

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se stradanja Vukovara, ali i cijele Slavonije, pa tako i njegova Slavonskog broda, sijeća kao dijete od 14, 15 godina.

"Sjećanja su uvijek tu i dobro da su tu. Grozna su to bila stradanja", poručio je Marić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tuga i ponos VELIKA GALERIJA Pogledajte kako je u Vukovaru obilježen Dan sjećanja

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako se sjeća svakog pijuka granata, svakog onog vojnika kojeg smo mogli u tom trenutku vidjeti.

"Način organizacije cijelog grada, svih prilaza u grad koji su praktički bili zatvoreni za svakog tko nije s tog područja ili ne dolazi po neku zapovijed, vodilo je prema tomu da se znalo da nešto mora imati tragičan kraj kao što je Vukovar", rekao je ministar obrane.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u vukovarskoj koloni poručio je kako se, uz ovu prošlost koje se treba sjećati ne samo jednom godišnje, ono gdje trebamo svi kao društvo više raditi je - da svim Vukovarcima bude bolji život. Svi gradovi moraju pomoći Vukovaru, kazao je.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin prisjetio se strašnih scena, stradanja grada. Izjavio je kako mu je u sjećanje navrlo sve ono što je kao dijete gledao na televiziji.

I splitski gradonačelnik Ivica Puljak bio je potresen.

"Zaista kad šetate ovdje pokušate se sjetiti što su proživjeli ljudi zaista vas to dirne", kazao je.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj kazao je samo da osjeća tugu i bol, ali i ponos i krik umrlih i mučki ubijenih.

Svojim dolaskom u Vukovar okupljene je najviše razveselio izbornik Zlatko Dalić, jer i danas u miru Hrvati su uvijek najjači kad treba pokazati zajedništvo. 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene