Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POREZNA REFORMA

Donosimo primjere na kojima možete vidjeti mogući rast plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do sada smo imali tri stope poreza na dohodak, koje su se obračunavale na plaće za hrvatske radnike, a one su iznosile 12%, 25 % i 40%.

Nova Vlada ima nove planove. Neće biti više stope od 12%, nego se na plaću od 3.800 kuna neće plaćati porez. Na plaću do 17.500 kuna, plaćat će se porez od 24% , a na veću od 17.500 kuna, plaćat će se porez od 36%.

Neke od mogućih rasta plaća na primjerima

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Novac UDRUGA GLAS PODUZETNIKA Plaće bi mogle kasniti: "Vlada se igra računovođe! Bit će praktički nemoguće točno obračunati plaću"

Samac koji ima plaću od 5.022 kune dobit će, ako prođe porezna reforma, 34 kune veću plaću.

Majka koja uzdržava dvoje djece s plaćom od 7.681 kuna, dobit će 318 kuna više.

Otac koji uzdržava jedno dijete, a ima 10.052 kuna plaću
, dobit će 213 kuna više.

Majka koja ima jedno dijete i plaću 16.031 kuna, dobit će 1.020 kuna više. No, to ovisi od grada do grada i drugih parametara.

Stope PDV-a

Država od PDV-a prikupi 43 milijarde kuna. No, stope PDV-a se mijenjaju. Stope su od 5%, 13% i 25%. U stopi od 5% bit će kruh i mlijeko, lijekovi i medicinska oprema, novine, znanstveni časopisi. Po 13% PDV-a plaćat ćemo usluge smještaja u hotelima, tjedne novine, ulja i masti, sjedalice za automobile i dječju hranu, isporuku vode, ulaznice za koncerte i kino, električnu energiju, prikupljanje komunalnog otpada, isporuku urni i lijesova, sadnica, sjemena, pesticida, gnojiva, repromaterijale za poljoprivredu. S 25% PDV-a plaćat ćemo prehranu u hotelima, hranu i piće u ugostiteljstvu, isporuku šećera.

Ministar Marić imao je još većih planova 2018. - ukinuti stopu od 25% i uvesti stopu od 24% te ukinuti stopu od 13 % i uvesti stopu od 12 %, ali i ukinuti stopu od 5% i prebaciti ih u 12%. Most se pobunio, a ministar Marić je morao popustiti i sve će 2018. biti kao i 2017. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene