Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORAŽAVAJUĆI PODACI

Jednog dana njegov će izum vjerojatno vrijediti milijune - volio bi da to prepozna država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poražavajući su podaci Eurostata prema kojima Hrvatska za inovacije i razvoj izdvaja manje od jedan posto BDP-a.

Vlada je zbog toga izradila Strategiju pametne specijalizacije, kojom bi se trebalo potaknuti inovatore i znanstvenike da budu generatori gospodarskog rasta. Država ih usmjerava na europske fondove u kojima leži 665 milijuna eura potpore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Evo u čemu je Hrvatska najbolja među zemljama članicama EU-a (Foto: Getty Images) Eurostat objavio Evo u čemu je Hrvatska najbolja među zemljama članicama EU-a

S nepunih 18 godina Robert Sigurnjak je izumio nešto što mnogima na pamet nije palo cijeli život. Stvorio je bežični punjač, koji bateriju za mobitel, bušilicu, jednog dana možda i električni automobil, može napuniti za svega par sekundi.

'Ovo je bušilica s kojom radnik radi u nekom pogonu, kada se ona isprazni, radnik može staviti u ovaj docking station koji služi za bežično punjenje, i evo, ona je za otprilike dvije sekunde puna i spremna za daljnji rad', rekao je Sigurnjak.

Sve što mu je trebalo za izradu punjača naučio je sam. I jednog dana njegov izum vjerojatno će vrijediti milijune. Volio bi da to na vrijeme prepozna i država.

'Smatram da mi možemo biti pokretači hrvatskog gospodarstva, ali potrebna nam je velika pomoć državnih institucija. U inozemstvu to funkcionira na način da već fakulteti i država pomažu inovatorima, a kod nas, a baš i nema prevelike pomoći od države', kaže Sigurnjak.

Da bi se stvari mogle promijeniti, dala je naslutiti Vlada izradom Strategije pametne specijalizacije. Cilj je, uz pomoć EU fondova u kojima za tu namjenu leži 665 milijuna eura, poticati inovacije, znanost i ključne industrije kao što su farmacija i IT. Da država mora podmetnuti svoja leđa smatra i Vjekoslav Majetić, koji se inovacijama bavi cijeli život.

Sa svojim električnim automobilima i protuminskim strojevima osvojio je svijet, iako nikad nije imao državnu pomoć koja će ga pogurati. 'Obično su inovatori neshvaćeni ljudi, neshvaćene osobe i teško je prepoznati da je njegova ideja drugačija, i da je baš zato bolja što je drugačija', pojašnjava Majetić.

Drugačiji je bio i svjetski poznati fizičar i izumitelj Davor Pavuna. Iz niza razloga danas kruh ipak zarađuje u Švicarskoj.

'Domaći genijalci se mogu umrežiti. Ovdje je predivno živjeti. Na koncu smo Europska unija, imamo te fondove, znamo kako se radi. Ja sam u kontaktu i s Vladom, i ne samo ja. Genijalaca imate koliko hoćete u zemlji, ali ih treba umrežiti', rekao je znanstvenik Davor Pavuna.

A koliko Hrvatska drži do svojih inovatora koji joj redovito donose medalje pokazuju i podaci Eurostata. Prema njima, za istraživanje i razvoj izdvajamo tek 0,79 posto BDP-a. U rangu Rumunjske i Bugarske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene