Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60. OBLJETNICA

Pomorski fakultet u Splitu slavi veliku obljetnicu, supruga nestalog kapetana Dina Miškića kuma planetariju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomorski fakultet u Splitu slavi 60. rođendan. Do sada je na fakultetu diplomiralo više od osam tisuća studenata. U utorak je otvorena studentska kantina, a Split je nakon 28 godina dobio i planetarij.

Čast da bude kuma Planetarija pripala je Marijani Kedžo Miškić, supruzi nestalog kapetana Dina Miškića za kojim se još traga. Planetarij će služiti obrazovanju studenata za predmet Astronomska navigacija, ali će biti otvoren i za učenike srednjih i osnovnih škola.

Pročitajte i ovo Spašavanje ukrajinskih i ruskog pomorca s Bourbon Rhodea (Foto: screenshot) SPAŠENI TREĆI DAN OD POTONUĆA Objavljen video spašavanja preživjelih članova posade Bourbon Rhodea iz Ukrajine i Rusije: "Volio bih da smo pronašli i ostale..." Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Havarija Bourbon Rhodea Na satelitskim snimkama uočen objekt veličine 16 metara, dimenzije ne odgovaraju veličini splavi

Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je da je ovo vrijedno divljenja i velike zahvalnosti. "Svi dobro znamo kakav je život naših pomoraca", objasnio je Ljutić. "Nažalost, obitelj može samo vjerovati da su preživjeli. Ja vjerujem da većina velikih plovila može pokušati pronaći nestalo plovilo kako bi svi nestali pomorci bili spašeni", kazao je Yusuke Mori iz međunarodnog udruženja pomorskih fakulteta.

Ekipa Dnevnika Nove TV bila je na otvorenju planetarija. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu kazao je da obitelj nestalog Dine Miškića može u ovom trenutku napraviti malo. "Sve nade su uprte u brodove koji prolaze tim područjem. Međutim, morsko prostranstvo je zaista veliko, a objekt za kojim se traga je maleni", objasnio je Vidan.

Dodaje i da Bourbon Rhode nema sreće jer se brodolom dogodio na mjestu na kojem nije veliki intenzitet prometa i brodovi na tom mjestu rjeđe prolaze. Smatra da se odgovornost za ono što se dogodilo, barem po Pomorskom zakonu, dijeli. "Bit će više onih koji su tu odgovorni. Nažalost, u ovakvim situacijama se obično sva odgovornost svaljuje na zapovjednika broda. Zapovjednik je, po svojoj funkciji, najodgovorniji", objasnio je.

"Ono što je zapovjednik uradio - poslušao je kompaniju i isplovio. Tu se postavlja pitanje ispravnosti broda i dokumenata koje brod ima", naveo je Vidan i dodao da je ugledno klasifikacijsko društvo izdalo dokumente za taj brod. "Tu bi mogao biti problem, zna se u kakvom je stanju brod bio", dodao je.

Smatra da se za signalne rakete nikad nije doznalo tko ih je i zašto ispalio, a nije s edoznalo niti jesu li uopće ispaljene. "Ostaje na kraju nada. Postoji vrlo velika vjerojatnost preživljavanja i smanjena vjerojatnost pronalaženja budući da mjesto nije prometno. Kapetan je bio ribar i otočanin, u dobroj fizičkoj spremi i zna preživjeti na moru pa ostaje velika nada da on pluta negdje na pučini, a mi ga ne možemo pronaći", zaključio je Vidan.

Iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju da nema novih poslova, no i nadalje vrijedi upozorenje svim brodovima koji prolaze tim područjem da obrate pozornost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene