Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjet za tajne službe

Grmoja: "Tolušić voli postavljati ploče sa svojim imenom, pa neka SOA ode u Zemun i provjeri ima li ih tamo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja komentirao je najnoviju aferu Vlade i slučaj ministra Tolušića.

Grmoja je ironizirao cijeli slučaj rekavši da mu je sve to smiješno. "Pohvalio bih SOA-u. Primijenila je sofisticirane metode kako bi utvrdila da se ne radi o ministru Tolušiću. Usporedili su i njegov modni ukus kako bi došli do zaključka da se ne radi o njemu. Isto tako, on im je rekao da dlan s fotografije ne liči na njegov i da nema takav sat kao što je na fotografiji."

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Nikola Grmoja Propituje rad SOA-e Nikola Grmoja traži hitnu sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost: "Plankoviću se priviđaju ekstremisti"

Grmoja je dao i savjet SOA-i. "Kako bi se otklonile sve sumnje da se radi o Tolušiću, bilo bi dobro da SOA-a ode u Zemun i provjeri ima li tamo nekih mramornih ploča jer je Tolušić poznat po tome da voli postavljati mramorne ploče i pisati na njih svoje ime“, rekao je Grmoja.

Pritom je aludirao na slučaj ambulante u Novoj Bukovici, koja je obnovljena i na kojoj je postavljena ploča s imenom ministra Tolušića. Ploča je nakon afere ubrzo maknuta.

Grmoju su novinari pitali i koji je smisao objavljivanja ovakve vijesti ako je utvrđeno da se radi o fotomontaži. "To trebate pitati gospodu u Vladi, znači gospodina Kopala, posebnog Plenkovićeva savjetnika i bivšeg analitičara SOA-e, koji stoje iza ovoga spina. Ja ne znam o čemu se ovdje radi i zapravo mi je neugodno ovo komentirati. Prije nekoliko dana najavljena je borba protiv fake newsa, tako da mi se uklapa ovo u cijelu tu priču. Ne znam zbog čega je ovo spin, ali vidjeli smo da su u Vladi jako nervozni posljednjih dana."

Na pitanje, koristi li se ovo kako bi se skrenula pozornost s nekih važnijih tema, Grmoja je rekao: "Pa, naravno da se koristi!“

"Ministar Tolušić kaže da mu se već dvije godine prijeti, pa neka kaže tko mu prijeti. Oni su stvorili svu tu mafiju. Ne znam što se ovdje radi, ali cijela je priča smiješna. Smiješno je na koji je način SOA-a objasnila da se ne radi o ministru Tolušiću. Zato sam ironizirao sa mramornom pločom", rekao je Grmoja.

Beljak: "Za očekivati je da netko u takvoj situaciji bude u kaubojskim čizmama s mamuzama"

Slučaj ministra Tolušića komentirao je čelnik HSS-a Krešo Beljak. "To nije afera vrijedna spomena. Prava afera je ona gdje Tolušić tjera načelnike i gradonačelnike da potpišu ilegalne anekse ugovora sa stranim kompanijama. To je afera. Ova afera može zanimati samo njegovu obitelj i to ne bih komentirao.

Tko nosi kakve opanke, sandale, meni je to doista smiješno. To što on radi privatno u hotelima, ja ne vidim nikakve štete za Hrvatsku. Ta je afera u principu smokvin list kako se ne bi obratila pažnja na afere koje porezne obveznike koštaju milijune. Afera od koje porezne obveznici nemaju nikakve štete nije afera", smatra Beljak.

Komentirao je i metodologiju SOA-e i način na koji je utvrđeno da se radi o montiranim fotografijama. "Ja sam siguran da ministar Tolušić kao tradicionalan čovjek sa sela dva puta godišnje obuje i opanke. Ne znam kako bi se na temelju toga tko kakve cipele, šlape, opanke ili čizme nosi moglo nešto zaključiti. Za očekivati je da netko u takvoj situaciji bude u kaubojskim čizmama s mamuzama", zaključio je Beljak.

Tuđman: "Dezinformacije u medijima problem su već desetljećima"

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman (HDZ) ocijenio je da su lažne fotografije ozbiljna situacija koja je mogla dovesti u pitanje privatnu i službenu poziciju ne samo ministra Tolušića nego i cijele Vlade.

"Medij koji je dobio te fotografije išao je utvrđivati njihovu autentičnost, što je jedan primjereni način na koji se to mora rješavati", ocijenio je Tuđman dodavši da je u Hrvatskoj već desetljećima prisutan problem dezinformacija u medijima.

"Ovi novi mediji daju mnogo više šanse i prostora da objavljuju informacije nekontrolirano i bez kritičkog odnosa prema izvorima informacija", kazao je. Tuđman je dodao da nema pravila ponašanja te da bi u medije trebalo uvesti reda, no kazao je da bi trebalo krenuti od Sabora.

"Trebalo bi izmijeniti odnos prema kleveti, pogotovo u Saboru, pogotovo ako zastupnici to govore u sabornici, a protiv njih se ne može pokrenuti postupak. To je po mom mišljenju potpuno krivo, trebalo bi početi ovdje, pa bi mediji unutar sebe trebali urediti kako postupati s izvorima koji su upitni", ocijenio je.

Rekao je da bi se trebale stvoriti pravne regulative i institucionalne pretpostavke koje bi se bavile analizom izvora koje plasiraju takve informacije. "Mi smo okrenuti prema unutarnjim sukobima, a vrlo malo računamo da je to jedna vrlo često međunarodna igra, pogotovo kada je riječ o sukobima koje dovode u pitanje nacionalne interese", dodao je.

Upitan o tome tko bi mogao stajati iza podvale lažnih fotografija, Tuđman je odgovorio da prvo trebalo vidjeti do kojih je spoznaja došla SOA, ali i da se treba i zapitati tko sve ima takvu tehnologiju ako se radi o sofisticiranim falsifikatima jer vrlo često iza toga stoje državne institucije.

(M.T./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene