Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gdje su pare, račun i odgovori?

Poliklinika tvrdi da je Predsjednica platila iznos bez popusta, ali tog računa nema. Porezni stručnjak: ''Objašnjenje je idiotsko i glupo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara u privatnoj Poliklinici Radiochirurgia, gdje je u veljači obavila preventivni pregled. No priča je dobila novi zaplet.

Povjerenstvo je utvrdilo da nije bilo dara u vidu popusta jer su iz Poliklinike Radiochirurgia rekli da je Predsjednica ipak platila puni iznos. Da je i bilo popusta, utvrdilo je Povjerenstvo, to ne bi bio nedopušten dar jer isti popust ostvaruju i drugi ''stari pacijenti''.

Pročitajte i ovo Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) nije za sve isto Pokušali smo se naručiti na preventivni pregled poput Predsjednice: Pogledajte kakav je cjenik i popust za ''obične građane'' Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) dobila popust DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled

DNEVNIK.hr u veljači je objavio račun iz privatne Poliklinike na kojem je jasno istaknuto da je Predsjednica dobila 20 posto popusta, odnosno popust od 1540 kuna. Povjerenstvo je stoga zatražilo račun s cijelim iznosom, ali im ga Poliklinika nije dostavila. Zatražili smo ga i mi.

''Radiochirurgia Zagreb je, kao što je bilo rečeno, odobrila popust pacijentici sukladno Odluci Uprave. Pacijentica nije prihvatila odobreni popust'', odgovorili su nam iz Poliklinike.

Poliklinika izbjegava odgovore na pitanja

Odgovor nas nije zadovoljio jer su nam u veljači izričito rekli da je Predsjednica dobila popust i objašnjavali koji su razlozi za taj popust. Stoga smo pokušali utvrditi što se u međuvremenu promijenilo. Poslali smo novi upit kako je moguće da je osoba (više nije bitno o kome se radi) platila puni iznos ako joj je izdan račun na kojem je jasno naznačen popust. Je li joj naknadno izdan račun na puni iznos i, ako nema računa, gdje je završila razlika? Iz Poliklinike smo dobili odgovor u kojem su zapravo izbjegli odgovoriti na pitanja.

Vezano uz vaš upit nemamo ništa dodati našem prethodnom odgovoru. S obzirom na pozitivne propise koji se odnose na zaštitu podataka poglavito u području zdravstvene skrbi, samo osoba o kojoj je riječ može dati podatke vezane uz izvršene preglede, plaćanja istih i slično. Kako smo, na upit, izvijestili Povjerenstvo o sprečavanju sukoba interesa, Radiochirurgia Zagreb je pacijentici odobrila popust sukladno svojim internim propisima i izdala transakcijski račun. Povjerenstvo je utvrdilo kako s popustom ili bez njega nije utvrđen nikakav sukob interesa.
Nemamo drugih komentara po tom pitanju.

Porezni stručnjak kaže da je objašnjenje glupo

U novom odgovoru, osim što odgovora nema, više se i ne spominje da je platila puni iznos. Predsjednica je u ovoj priči čista dobila ili ne dobila popust, no jesu li čisti i u Radiochirurgiji? Izdali su račun s popustom, a tvrde da je plaćen bez popusta!

''Takvo nešto prvi put u životu čujem, to je nevjerojatan slučaj, objašnjenje Poliklinike je idiotsko'', rekao je za DNEVNIK.hr porezni stručnjak Vlado Brkanić. Navodi da im knjigovodstvo ne može štimati jer očito imaju višak u blagajni. Pita se je li netko uzeo sebi tu razliku ili su je upisali u prihod kao donaciju Predsjednice. Objašnjava da se jedino onaj koji je preplatio račun može žaliti, što u ovom slučaju očito neće. Profesor Brkanić, prodekan RRiF-a koji se godinama bavi financijama i računovodstvom, zaključuje da u ovom slučaju ništa ne razumije, a da mu se objašnjenje čini – glupim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene