Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad ministra

Darko Horvat prevezen u Remetinec: Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor

Policija je u subotu ujutro upala u stan bivšeg ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Uhićeni Darko Horvat je ispitan u USKOK-u, protiv njega je određen istražni zatvor u trajanju od jednog mjeseca. Premijer Andrej Plenković razriješio je Horvata s mjesta ministra.

* uhićen je bivši ministar Darko Horvat

* premijer Plenković odbacio je mogućnost izvanrednih izbora

* razriješio je Horvata s mjesta ministra

Tijek događaja mogli ste pratiti iz minute u minutu.

21:53 Darko Horvat prevezen je u Remetinec u pratnji pravosudnih policajaca. 

21:30 Uhićenje Darka Horvata jedno je od rijetkih takvih događanja u Hrvatskoj. No, oni koji prate događanja na političkoj sceni, sjetit će se privođenja bivšeg ministra turizma Ivana Heraka. On je uhićen i sproveden u istražni zatvor odmah nakon što je izvršena primopredaja vlasti Vlade Zlatka Mateše.

Devet godina trajala je pravosudna trakavica u kojoj je Herak optuživan za zlouporabu položaja i ovlasti te prisvajanje milijun i 800 tisuća kuna. Optužnica ga je, među ostalim, teretila da je u srpnju 1999. novcem Ministarstva turizma u iznosu većem od milijun kuna, namijenjenim plaćama radnika i poslovanju u nekoliko turističkih tvrtki  namirio dug porečke tvrtke "Midinvest" u vlasništvu svoje tadašnje supruge, a u kojoj je on bio direktor.

20:14 Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak je kazao: "U odnosu na tri svjedoka je utvrđen istražni zatvor, radi se o svjedocima koji nisu zaposlenici ministarstva. Ostalih osam je odbijeno. USKOK će se žaliti, ali žalit ćemo se i mi". Dodao je da je Horvatovu ostavku proslijedio premijeru Plenkoviću, kojega je i izvijestio o događanjima. Navodi kako je ispitana Ana Mandac vjerojatno postigla dogovor s istražiteljima da tereti druge.

20:08 Određen je jednomjesečni istražni zatvor protiv Darka Horvata zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Iz USKOK-a su zatražili istražni zatvor i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, ali njihov je zahtjev prihvaćen djelomično, samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Istražni zatvor nije određen protiv osam svjedoka pa će razmotriti hoće li podnijeti žalbu na takvu odluku suda, naveo je zamjenik ravnateljice USKOK-a Vedran Libl. "Smatramo da će nam jednomjesečni zatvor biti dovoljan da ispitamo sve svjedoke", dodao je.

Navodi da nije bilo tajminga nego su djelovali nakon što su prikupljeni dokazi. "Nije bilo nikakvog tajminga, kad prikupimo dokaze, onda postupamo", objasnio je Libl.

19:43 Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, gost je Dnevnika Nove TV. Tema razgovora je uhićenje sada već bivšeg ministra Darka Horvata. >Opširnije

19:25 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo kazao je da USKOK danas nije morao zatražiti od Vlade skidanje imuniteta Hrovatu s obzirom da mu se na teret stavlja kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i višemilijunske štete za državni proračun za što je predviđena kazna veća od pet godina zatvora.

U slučaju da ga se teretilo za kazneno djelo koje predviđa kraću kaznu zatvora, od Vlade bi morali tražiti skidanje imuniteta kako bi se pokrenula istraga protiv njega.

19:15 Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović neslužbeno je doznala da Horvata terete i Ana Mandac i dokumentacija. Mandac, Horvatova suradnica, u USKOK-u je ispitana u petak. >Opširnije

Neslužbeno je iz DORH-a doznala da ne podmeću i ne bave se tajminzima te da premijer Andrej Plenković nije mogao znati o kaznenom progonu koji je pokrenut protiv sad već bivšeg ministra Darka Horvata.

19:02 Predsjednik Vlade Andrej Plenković razriješio je Darka Horvata dužnosti ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na osobni zahtjev.

18:21 Ministar Horvat stigao je na sud. Sudac istrage odlučit će o zahtjevu USKOK-a da se protiv Horvata odredi istražni zatvor.

18:17 Nakon uhićenja i ispitivanja ministra Darka Horvata, USKOK je objavio priopćenje. Navode da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestero okrivljenika. >Opširnije

16:38 Nakon ispitivanja ministra Horvata u USKOK-u, njegov odvjetnik Vladimir Terešak se obratio novinarima. 

"Iznosio je obranu aktivno više od sat vremena i odgovarao na sva pitanje USKOK-a i obrane. Ne smatra se krivim i smatra kako onim što mu se stavlja na teret nije počinjeno kazneno djelo niti je ikome pribavljena protupravna imovinska korist", rekao je.

"Vraćen je pritvorskom nadzorniku i u 18:30 će biti ročište pred sucem istrage. USKOK će tražiti će istražni zatvor, ne znam po kojoj osnovi", kazao je odvjetnik Vladimir Terešak.

"Na teret mu se stavlja kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti, da su određene tvrtke koje su se javile na natječak dobile posao mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva, što on negira niti je on to radio već su to radile stručne službe ministarstva", kazao je Terešak. "Svi dokazi proizlaze iz drugog predmeta", dodao je.

16:31 Ministar Horvat izašao je s ispitivanja u USKOK-u. Ispitan je nakon što je uhićen, a svemu je prethodila pretraga njegova stana. 

16:10 Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je današnje uhićenje ministra Darka Horvata. "Ovo je loš dan premijera, nikad ovako nije istupio, ustavno-pravno katastrofalno", rekao je Nobilo za N1 komentirajući današnju presicu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

"Rekao bih da ništa nije znao o uhićenju i osjeća se osobno uvrijeđenim. Ustaljena je praksa već 30 godina, prije uhićenja istaknutih članova vlasti, da se večer prije dolazi premijeru i najavljuje se. To nije zakon, to je bila praksa 30 godina. Smatra se nepristojnim da premijer to sazna ujutro iz portala. Po njemu vidim da je uvrijeđen i zato je dao nekoliko izjava koje ne stoje. Ne može on prozivati USKOK jer tajming šteti njegovoj ovotjednoj politici", dodao je. 

14:47 Ministar Horvat dovezen je u prostorije USKOK-a. 

14:00 Nakon što se premijer na konferenciji za medije obrušio na DORH, dovodeći u pitanje tajming uhićenja, oglasila se glavna državna odvjetnica. 

Što je Zlata Hrvoj-Šipek odgovorila premijeru, čitajte OVDJE.

13:52 Ne prestaju stizati reakcije na uhićenje.

"Ovo današnje uhićenje, ali i istrage dokazuju da je ova Vlada propala. Možda još nije pala, ali je propala. Ne možemo u zemlji s ovoliko izazova – potresa, pandemije, inflacije – imati Vladu u kojoj se svaki tjedan neki ministar i neka afera propituje od strane istražnih organa", izjavila je Sandra Benčić iz MOŽEMO. Premijerovu konferenciju za novinare nazvala je nezapamćenim udarom na pravosuđe. 

"Ne znam zašto se ovo jutros dogodilo, ali znam da je Plenkovićeva priča o transformaciji HDZ-a šuplja priča. HDZ je isti, prožet korupcijom", izjavio je Stipe Bartulica.

13:07 U izvanrednom obraćanju premijer Andrej Plenković pozvao je DORH da se o svemu očituje. Na pitanje hoće li smijeniti Darka Horvata, rekao je: "Ako je netko uhićen, taj ne može niti ministar, to je jasno kao dan". Snažno se obrušio na DORH.

Cijelu izjavu pogledajte OVDJE.

12:46 "U tijeku je uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat istraživanja koji ovaj ured vodi s policijskim nacionalnim USKOK-om", potvrdio je glasnogovornik USKOK-a Sergej Abramov.

12:31 Izvanredne vijesti na Novoj TV i portalu DNEVNIK.hr pratite u 13 sati.

12:15 Izvanrednu konferenciju za medije premijera Plenkovića u 12:30 pratite OVDJE.

12:10 Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata za N1 je potvrdio: "Ministar je uhićen".

11:52 Istražitelji pretresaju kuću ministra Horvata u Donjoj Dubravi. On je oko 11:30 s istražiteljima napustio kuću.

Video pogledajte OVDJE.  

11:08 Policija po nalogu USKOK-a istražuje ministra Darka Horvata i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića, no među osumnjičenima nije i ministar Josip Aladrović, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

10:50 24sata pišu kako se u Vladi održava hitan sastanak. Posjetimo, nitko iz spomenutih ministarstava, kao ni iz Vlade dosad se nije oglasio o svemu što se jutros piše po medijima. 24sata od osoba iz kruga obitelji ministra Aladrovića doznaju kako njega nitko još nije kontaktirao niti su mu došli u stan. Sve je navodno doznao iz medija. 

10:25 "Pretpostavljam da sam prvi koji na tu temu, nemam nikakvih saznanja i ne mogu to komentirati", rekao je ministar Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna.

10:17 Zaredale su se reakcije na akcije USKOK-a i policije. Nikola Grmoja zaziva prijevremene izbore, Bojan Glavašević je cijelu stvar nazvao "nezgodnom", dok Krešo Beljak kaže da je ovo "svakodnevna stvar".

Sve reakcije čitajte ovdje.

9:30 Sve više detalja akcije izlazi u javnost, pa tako i nova imena. Jutarnji navodi kako su se na meti istražitelja jutros našla tri aktualna člana Vlade. Osim Darka Horvata, spominju i Josipa Aladrovića te Borisa Miloševića, ali i bivšeg ministra Tomislava Tolušića.  

9:14 Jutarnji list piše kako su na udaru USKOK-a i policije još jedan aktualni i još jedan bivši ministar. 

24sata doznaju kako se radi o istraživanju zbog 3 milijuna kuna nezakonitih poticaja. Kako pišu, spominje se i ispitivanje jednog od potpredsjednika Vlade.

8:47 Vijest o pretrazi stana prvi je objavio Telegram koji piše da je jutros započela pretraga stana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''ŠAKA JADA'' Plenković o Mostu: ''Da se na trepavice postave, neće nikoga maknuti. A Grbin, Bauk? Da su iz HDZ-a, rastrgali bi ih sad''

Pročitajte i ovo Darko Horvat i Tomo Medved LOŠA SAPUNICA VIDEO Dvojica ministara sjede zajedno, a o obnovi govore različito: Kada zaista počinje izgradnja kuća na Banovini?

Prema informacijama koje trenutno posjeduju, ministra se povezuje sa zlouporabom položaja i ovlasti.

Navodno se provjerava njegova uloga u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova bivša pomoćnica. Nju USKOK sumnjiči da je na molbu Josipe Rimac sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva dok ga je vodio Horvat.

Vlada se još nije očitovala.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene