Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PETAK ODLUKA O ZATVORU

VIDEO Tolušića ispitali europski tužitelji, otkriveni novi detalji za što ga se tereti

Tomislav Tolušić ispitan je u zagrebačkom uredu europskog tužitelja, a njegovi odvjetnici pretpostavljaju da će tužitelji u petak ujutro zatražiti istražni zatvor za bivšeg HDZ-ova ministra osumnjičenog za prijevare s europskim novcem za izgradnju vinarije u Virovitici.

 

  • Tomislav Tolušić ispitan je u zagrebačkom uredu europskog tužitelja
  • njegovi odvjetnici pretpostavljaju da će tužitelji u petak ujutro zatražiti istražni zatvor za bivšeg HDZ-ova ministra
  • Tolušić je osumnjičen za prijevare s europskim novcem za izgradnju vinarije u Virovitici
  • ispitan je i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc koji je po nalogu EPPO-a, zajedno s Tolušićem uhićen u Virovitici
Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

22:00 Odvjetnici Tomislava Tolušića pretpostavljaju da će tužitelji u petak ujutro zatražiti istražni zatvor za bivšeg HDZ-ova ministra osumnjičenog za prijevare s europskim novcem za izgradnju vinarije u Virovitici. Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić izjavio je da je njegov branjenik detaljno iznosio obranu, odgovarao na sva pitanja istražitelja I negirao krivnju te da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), s obzirom da je Tolušić nakon ispitivanja vraćen policijskom pritvorskom nadzorniku, najvjerojatnije u petak ujutro zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Europski tužitelji se o tome još nisu oglasili, a ukoliko EPPO zatraži određivanje istražnog zatvora, o tome će odlučivati istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Prije Tolušića ispitan je zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc koji je po nalogu EPPO-a, zajedno s Tolušićem, uhićen u četvrtak ujutro u Virovitici gdje su im pretraženi domovi, uredi i druge prostorije koje koriste. Ferencov odvjetnik Maro Konjuh kazao je da je njegov branjenik porekao krivnju te iznio kratku obranu, ali i da bi Ferenc sutra trebao biti ispitan na Županijskom sudu u Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama Tolušića istražitelji sumnjiče da je dobio bespovratnih 2,5 milijuna kuna za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovicu morao financirati sam. Tolušić je pritom, prema pisanju Jutarnjeg lista, lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivanje bespovratnih sredstava.

Tolušića sumnjiče i da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade, lažno predočavajući da se radi o oranici bez nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd. Policija i EPPO ranije su, ne otkrivajući identitete, potvrdili da su Tolušić i Ferenc uhićeni zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru. EPPO je izvijestio i da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji je danas zanijekao krivnju prilikom ispitivanja u Uskoku.

19:43 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić javio je kako je Tolušić vraćen kod pritvorskog nadzornika, a njegovi odvjetnici napustili su Ured europskog javnog tužitelja.

19:28 Uhićenje bivšeg ministra prati reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji se javio ispred Ureda europskog javnog tužitelja.

"Ispitivanje je završeno. Tolušić je napustio prostor u Selskoj u policijskom kombiju, ali njegovi odvjetnici još nisu napustili Ured europskog tužitelja. Procedura je sad jasna. Nakon što tužitelji sagledaju sve činjenice koje im je Tolušić stavio na stol, odlučit će hoće li tražiti istražni zatvor", javio je Mikić te dodao kako je u ovakvim slučajevima jedini nadležni sud je zagrebački, a s obzirom na to da je u trenutnu njegovog javljanja bilo već skoro 19:30, sve je izglednije da će se konačna odluka o istražnom zatvoru donijeti u petak prijepodne.

19:00 Objavljeni su novi detalji što se sve stavlja na teret Tomislavu Tolušiću. Radi se o projektu za koji je novac tražio iz tzv. vinske omotnice 2020. godine. Telegram piše da je projekt bio ukupno vrijedan 4.7 milijuna kuna, a financiranje je bilo predviđeno u omjeru 50-50. To znači da je Tolušić trebao osigurati 50 posto sredstava, a iz EU fonda bi bespovratno dobio ostalih 50 posto.

Tolušić je na taj natječaj poslao dokumentaciju iz koje je proizlazilo da može sam, legalnim sredstvima, osigurati financiranje i to putem kredita. Kasnije je pak pokušao prikazati da će novac osigurati pozajmicama, da bi se na kraju ispostavilo da je riječ o sredstvima čije porijeklo uopće nije mogao dokazati.

17:05 Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac javlja kako je u Ured Europskog javnog tužitelja stigao odvjetnik Tomislava Tolušića, no Tolušić još nije. Drugi uhićeni, zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi Željko Ferenc, doveden je oko 15 sati, a ispitivanje je trajalo kratko, oko sat vremena.

"Izuzetno je dug činjenični opis i nije u ovom trenutku niti jasan ni konačan, sigurno će biti mijenjan i dorađivan", rekao je odvjetnik Marko Konjuh i dodao kako je njegov klijent kazao da nije kriv.

Štrbac dodaje kako je za pretpostaviti da će i Tolušić negirati krivnju, a sud će tek sutra odrediti hoće li odrediti istražni zatvor ili ih pustiti da se brane sa slobode.

14:02 Domagoj Mikić, koji prati uhićenje, javio je kako Tolušić s istražiteljima još sudjeluje u pretresima.  

"Drugi uhićeni u ovoj aferi već je na putu prema Zagrebu i uskoro bi trebao biti predan pritvorskom nadzorniku", javio je Mikić. 

"I Tolušić bi danas trebao sjesti pred europskog tužitelja i iznijeti svoju stranu priče...

Zanimljivo je da je Tolušić jedno kazneno djelo prema optužnici uspio napola realizirati te je izvukao najmanje 2,5 milijuna kuna. Na drugi natječaj se prijavio da ga EU financira za oranicu koja nije bila u njegovu vlasništvu, a koju je obrađivao drugi čovjek", javio je Mikić. 

Odvjetnik kaže da će se Tolušić aktivno braniti i da će detaljno sve obrazložiti europskom tužitelju.

12:16 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala istragu.

"Ne bih mogla komentirati istragu koja je u tijeku. Ministarstvo koje raspolaže milijardama stalno je pod upitima. Treba dokazivati da sustav unapređuje, da su svi jednaki pred zakonom", odgovorila je na pitanje istražuje li se još nešto u Ministarstvu.

Kaže da je u protekle dvije-tri godine razgovarala i s bivšim ministrom. Dodala je da se u svom mandatu susretala s pritiscima, ali nije ih povezala s ovim slučajem. Nakon odluke o odbijanju projekta nije imala kontakt s Tolušićem. On se javio na ukupno četiri natječaja. 

12:05 "Nije mi drago. Poštujemo presumpciju nevinosti, ima i on pravo reći nešto o tome", nakon sjednice Vlade komentirao je slučaj ministar prometa Oleg Butković. Dodao je da se slučaj odnosi na vrijeme kad Tolušić više nije bio ministar.

11:36 Policija je Tolušića u kombiju odvezla iz vinarije.

11:00 Plenković je na početku sjednice u svojem tjednom pregledu zahvalio Mariću: ''Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na radu u našoj Vladi''.

Što je još rekao, čitajte >>OVDJE.

10:33 Pretres kuće završio je nešto poslije 10 sati, a policija je Tolušića zatim odvezla u vinariju u naselje Rezovačke Krčevine, piše Jutarnji

10:20 Premijer Andrej Plenković rekao je da je iznenađen i da ne zna ništa o uhićenju. Očekuje se da će se na to osvrnuti na sjednici Vlade koju pratimo >>OVDJE.

9:31 Priopćenjem se oglasio i MUP.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja", naveli su.

9:21 O svemu se oglasio Ured europskog tužitelja. Kažu kako su u Hrvatskoj dvije osobe uhićene.

"Ured europskog tužitelja u suradnji s USKOK-om provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja.

Dokazne radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje u subvencijsku prevaru i zlouporabu položaja i ovlasti u vezi s dvama natječajima u vinskom sektoru koje je provodila Agencija za plaćanje u poljoprivredi", napisali su u priopćenju. Riječ je o europskom novcu.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih EPPO će odlučiti o daljnjim akcijama u slučaju i komunicirati ih na vrijeme. Do tada neće objavljivati dodatne detalje", završili su priopćenje.

Podsjetimo, Tolušićev OPG Terra Slavonia dobio je bespovratnih 2,5 milijuna kuna.

8:27 Policija i istražitelji od ranog jutra su u kući bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Virovitici.

Ispred kuće parkirana su dva civilna vozila.

Tomislav Tolušić 20. lipnja bio je na ispitivanju u USKOK-u, iz zgrade je izašao bez komentara.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene