Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna priča iz Međimurja

Deset dana prije klanja s farme nestale svinje i farmer, policija traga za kooperantom s kaznenim dosjeom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čakovečka policija traga za 723 svinja i za vlasnikom farme na kojoj su se svinje nalazile.

Riječ je o kooperantu koji je imao ugovor s mesnom industrijom Vajda o tovu svinja. Ugovor je funkcionirao kao i sa svim kooperantima - Vajda se trebala brinuti za hranu, a kooperant je trebao - kad svinje dostignu 120 kila - vratiti ih Vajdi. No, 10 dana prije klanja - na farmi su nestale svinje ali i farmer.

Pročitajte i ovo Svinja Čekaju svoj novac Dozvola svinjokolje obradovala je mnoge, ali nisu svi sretni: "Nisu problem prazni svinjci..." Tena Stipanović i Matea Drmić Zeleno svjetlo za kolinje Olakšanje koje su dugo čekali: "Ovo su sretne vijesti, ali vjerujem da se to moglo i prije"

U Vajdi su u šoku da se takvo što dogodilo. Gospođa Ivanka Horvat bila je na pregledu farme, kod javnog bilježnika na potpisivanju ugovora i ništa, poručuje, nije bilo čudno. Sve do 8. kolovoza.

"Zvali smo ga 8. kolovoza. Ujutro se nije javljao, dok nam nije javio vozač koji je dovezao smjesu da ne može na farmu. Tada sam ja uputila svog asistenta Dražena koji je otišao na farmu i koji je ustanovio da na farmi nema svinja", ispričala je Ivanka.

Suradnju s tim farmerom Vajda je počela u svibnju kada su mu dostavili 723 odojka. Po ugovoru, on ih je trebao utoviti do 120 kilograma. I vratiti u Vajdu, gdje bi završile na klanju. Deset dana prije klanja - nestao je i farmer i svinje.

"Farma je bila uređena, imala je video nadzor, to se na nekim slikama se može vidjeti, a je li funkcionalna ili ne - to trebaju vidjeti nadležne institucije", rekao je Vilim Simson, član uprave Vajda.

Vajda trenutačno surađuje sa 60-tak kooperanata. U tovu imaju 30 tisuća svinja. Jedan od kooperanata je i Stanislav Miklin koji s Vajdom surađuje od 2011. Trenutačno ima više od 700 svinja koje su došle s 32 kile.

"Težak posao svakako je, moraš svaki dan brinuti za svinje, moraš paziti da su vremenski uvjeti takvi kakvi jesu, polijevati, porositi da im nije vruće, utovar/istovar, hranidba itd", kaže Stanislav.

Kooperanti moraju imati farme koje zadovoljavaju uvjete - dovoljan broj pojilica i ventilaciju. Većina kooperanata je iz Međimurja, no slučaj nestalih svinja dogodio se u okolici Siska. Ovakvo što nikad se nije dogodilo. Kooperant s kojim je Vajda sklopila ugovor ima registriranu tvrtku ovdje u gradu Zagrebu. Policija za njim intenzivno traga. No, taj posao neće biti lagan s obzirom da je riječ o osobi koja iza sebe ima više kaznenih djela, ali i osobi za kojom je raspisano nekoliko tjeralica.

Kod svih kooperanata svinje su u prosjeku između 90 i 110 dana. Ovisi o težini ulaza i izlaza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene