Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uhićeni u zadru

Policija otkrila detalje velike akcije: Među privedenima i mladić ranije prijavljivan za silovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarska policija danas je održala izvanrednu konferenciju za medije nakon velike akcije u kojoj je zbog utaje poreza u Zadru uhićeno 16 osoba.

Na meti zadarske policije u četvrtak su bili pripadnici organiziranog kriminala, a na konferenciji za medije o tome je javnost izvijestio voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić i voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara.

Policija je rekla da je riječ o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju nad 16 ljudi u dobi između 23 i 50 godina. Prijavljeno je i sedam trgovačkih trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja. Istražitelji su utvrdili da su osumnjičeni u razdoblju od 2015. godine do 2019. kroz 11 fiktivnih trgovačkih društava i jedne zadruge oštetili državni proračun za 2 i pol milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Uhićenja u Zadru (Foto/Arhiva: Dino Stanin/PIXSELL) Pranje novca, korupcija... Velika akcija zadarske policije: Privedeno više od deset osoba

Osumnjičeni su da su osnovali ukupno osam trgovačkih društava bez zaposlenika i poslovnog prostora, a zatim u dogovoru s vlasnicima društava sa zadarskog, vinkovačkog i zagrebačkog područja, u dobi od 40, 48 i 49 godina, zaprimali i neosnovano plaćali krivotvorene fakture za lažnu robu, a uplaćene iznose podizali u gotovini. Za te lažne fakture su ostvarili pravo na odbitak poreza.

Na taj su način stekli imovinsku korist od 10 milijuna kuna. Jedan od osumnjičenih (43) je tako zaradio 5 milijun kuna, a s 47-godišnjakom zaradio i još 800.000 kuna. Petorica počinitelja starosti 33, 40, 46, 47 i 48 godina privedeni su pritvorskom nadzorniku u Zadru, a još dvojica, 43-godišnjak i 49-godišnjak su od ranije u zatvoru. Ostali se brane sa slobode. Jedan od osumnjičenika je i 23-godišnjak za kojeg je policija potvrdila da je ranije prijavljivan za pokušaj silovanja, a kazali su da je većina osumnjičenika ranije počinila druga kaznena djela.

U ovoj je akciji sudjelovalo više od 30 policijskih službenika iz zadarske, zagrebačke i vukovarsko-srijemske policijske uprave koji su pretražili domove, poslovne prostore i mobitele osumnjičenih.

Bili su domišljati, ali nedovoljno da zavaraju policiju. Ušlo im se u trag. Ispostavljali su lažne fakture na ime roba i intelektualnih usluga. Jedno poduzeće platilo bi drugom, iz kojeg bi se izvukla gotovina i vratila u rikverc. I tako više od osam poduzeća.

''Tvrtke koje su osnovane da se provode takve transakcije, da bi kroz njih prošao novac da se vrati, da se u gotovini digne i vrati vlasnicima društvima iz koje je došao'', kazao je Tomislav Škara voditelj Odjela gosp. kriminaliteta i korupcije PU Zadarska.

Za istaknuti je da se svih osam poduzeća preko kojih je novac izvučen nije bavilo nikakvom djelatnošću, nisu imali poslovnih prostora nego su samo služila kao transferna društva za navedene transakcije.

Proračun je na ime neplaćenog poreza oštećen za 2 i pol milijuna kuna. Mastermindovi su si priskrbili 10 milijuna. Najviše se okoristio stari policijski poznanik, koji se već nalazi u zatvoru.
Osuđen je zbog pomaganja kriminalcu s tjeralice u bijegu.

''43-godišnjak je ostvario protupravnu imovinsku korist od 5 i pol milijuna kuna'', rekao je Tomislav Škara voditelj Odjela gosp. kriminaliteta i korupcije PU Zadarska.

''Pravosudna tijela u daljnjem postupku provode radnje blokade računa i imovine'', rekao je Tomislav Škara voditelj Odjela gosp. kriminaliteta i korupcije PU Zadarska.

Među prijavljenima su otac i sin. Otac, bivši policajac, zadržan je u pritvoru, a sin pušten da se brani sa slobode. I on je stari policijski znanac.

''Ovaj 23-godišnjak je i ranije prijavljivan za kaznena djela iz druge domene, riječ je o kaznenom djelu protiv spolne slobode'', rekao je Bore Mršić voditelj~službe~krim policije~PU Zadarske.

Radilo se tu o peterostrukom silovanju djevojke na plaži Kolovare 2013. U policiji kažu da skupina nije imala zaštitu unutar državnih službi, a koliko su bili osiljeni govori i podatak da su nakon
svega zatražili i ostvarili odbitak PDV-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene