Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠOKANTNE SNIMKE

Policajci potvrdili: "Upotreba sile prema migrantima zakonom nije dozvoljena, ali je prisutna. Radi se o prešutnoj praksi. Rukovoditelji znaju za to"

Stravične videosnimke zlostavljanja migranata izazvale su veliku buru u javnosti. Na snimcima se vide muškarci u fantomkama koji palicama mlate migrante, a istraživačkom timu novinara policajci su potvrdili da je to ustaljena praksa na granici.

Novinarski timovi više europskih medija proveli su višemjesečno istraživanje o policijskom postupanju prema migrantima, koje je rezultiralo objavom šokantnih snimki na kojima se vidi kako muškarci s fantomkama mlate migrante

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Granični prijelaz Eagle Pass - 2 kriza u Americi Slijedi li kaos na granici? Konvoj kamiona sve bliže, organizatori najavljuju dolazak tisuće vozila

Hrvatski mediji već su pisali o Operativnoj akciji "Koridor", spomenutoj i u Vladinim godišnjim izvješćima o radu policije, u kojima se navodi da je toj akciji cilj suzbijanje ilegalnih migracija i zaštita državne granice. No, sve se češće moglo čuti da je prava namjena te akcije da se ilegalno protjeraju izbjeglice i migranti zatečeni duboko u hrvatskom teritoriju. Time im se uskraćuje pravo na azil i krše se međunarodne i europske konvencije.

Istraživačkom je timu više policajaca koji sudjeluju ili su sudjelovali u radu na granici potvrdilo da se tamo zaista događa ozbiljno nasilje. Pripadnik interventne policije opisuje da migranti, kada ih presretne policija, legnu na zemlju u strahu, a jedan od njegovih kolega potom hoda po njima te ih pendrekom udara po nogama, pišu Novosti, koje su također sudjelovale u ovom istraživanju.

Sugovornik kaže da je isti policajac stao čizmom na migranta koji je ležao, pa mu u glavu uperio pušku. Drugi izvor kaže da "upotreba sile prema migrantima zakonom nije dozvoljena, ali je poznato da je prisutna".

"Nikada ne postoje jasne, niti bilo kakve naredbe za zlostavljanje. Radi se o prešutnoj praksi. Rukovoditelji znaju da se sila upotrebljava, ali to ne procesuiraju ili čine kad je neizbježno", dodaje on. Praksu pushbackova potvrđuju još dvojica hrvatskih policajaca.

Nadalje, istraživački tim utvrdio je barem jednu lokaciju na kojoj se izgledno spaljuje oduzeta imovina migranata. Riječ je o deponiju Bare, udaljenom nekoliko kilometara jugoistočno od Donjeg Lapca. Unutar odlagališta postoji rupa u kojoj su pronađeni spaljeni mobiteli, vanjske baterije, brojne konzerve i limenke energetskih pića. Nedaleko su razbacani dijelom također nagoreni ruksaci i vreće za spavanje, SIM-kartice iz Grčke i lijekovi proizvedeni u Nepalu.

"Odvoženje migranata na Bare i spaljivanje njihovih osobnih predmeta započelo je otprilike u ljeto 2020. Ispred lokalne policijske postaje moglo se više puta tjedno vidjeti kombije pune migranata, a nakon kraćeg zadržavanja "marice" su odlazile prema Barama, odakle bi se potom redovno vidio dim", rekli su stanovnici Lapca za Novosti.

Europska komisija je danas izrazila zabrinutost zbog izvješća o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da se mora provesti istraga.

Premijer Andrej Plenković rekao je pak da se sinoć čuo s ministrom unutarnjih poslova Božinovićem oko toga da se opširno ispita što se tamo dogodilo te da očekuje izvješće od svih nadležnih službi. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene