Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

kako je nastajao

VELIKA GALERIJA Pelješki most od ničega do spojene Hrvatske, pogledajte spektakularne fotografije prije i poslije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srpnju 2021. podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, Pelješki most spojen je s kopnom. Dugoočekivani projekt bliži se kraju i u promet bi trebao biti pušten sredinom iduće godine. Donosimo veliku galeriju radova na mostu od početka u 2009. do danas.

Početak radova na mostu prvi put je najavljen je 2009. godine za vrijeme vlade Ive Sanadera, no radovi su počeli tek 31. srpnja.

Pročitajte i ovo Pelješki most Poskupljenje građevinskog materijala Konačna cijena za Pelješki most bit će puno veća: Pogledajte koliko Hrvatska još mora platiti Pelješki most Ispunjena očekivanja FOTO Godinu dana Pelješkog mosta: Pogledajte brojke, impresivne su

Gradnja mosta za Hrvatsku je bila strateški cilj spajanja kopnenog teritorija. Važnost spajanja pelješke i neretvanske obale zorno je prikazala Udruga Zavjet koja je u rujnu 2012. organizirala akciju u kojoj su konopcem dugim 2 kilometra i 300 metara povezali plovila na trasi na kojoj je projektiran Pelješki most. Sedam godina kasnije u more su postavljeni prvi piloti koji s morskog dna nose stupove i konstrukciju mosta. Izvođač radova je kineska tvrtka CRBC.

Rasponska čelilna konstrukcija izgrađena je u tvornicama u Kini i brodovima dopremljena u Hrvatsku. Prvi segment ugrađen je sredinom 2020. godine, a u srpnju 2021. konstrukcija je spojena s kopnom.

Pristupne ceste, vijadukti i tuneli trebali bi biti gotovi do sredine iduće godine kada se očekuje svečano otvorenje Pelješkog mosta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene