Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlično za sve

Malo mjesto u Hrvatskoj od 200 stanovnika ima proizvod koji žele i arapski šeici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koristi se u prehrani, od nje se izrađuju kreme, odličan je antioksidans, mnogi kažu – i afrodizijak. I upravo zato tropsko povrće bamija već nekoliko godina sadi se u mjestu Uljanik pokraj Garešnice.

Poduzetnik Ivica Perija odlučio je zamijeniti život u Španjolskoj i preseliti se u Hrvatsku kako bi uzgajao egzotičnu bamiju.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Ilustracija Ne zna se uzrok smrti Tijelo poduzetnika iz BiH pronađeno u parkiranu automobilu

Razloga za uzgoj ove tropske biljke, kaže Ivica, ima mnogo.

"Bamiju možete jesti, njom se mogu rješavati želučane tegobe, gastritis, čirevi, oštećenja sluznice i još mnogo toga. Uz to, određene su sorte jako dobre za proizvodnju kozmetike. To je jedina biljka koja sadrži alternativu za botoks (mioksionol), znači klinički je dokazano da ima iste efekte kao botoks, samo postepeno nanošenjem preko kože popunjava bore, vraća elastičnost", kaže Ivica.

U malenom Uljaniku koji broji svega oko 200 stanovnika, egzotične sorte uzgajaju se naveliko. Na jednom mjestu bamija, a nekoliko stotina metara dalje uzgaja se sibirska borovnica.

Bamija spada u najrjeđe sorte koje se uzgajaju na hrvatskim poljima. Uzgaja ju ukupno 5 OPG-ova. Među rijetke sorte spada i stevija koja se uzgaja na 4 gospodarstva, novozelandski špinat koji raste u tri vrta, chia sjemenke uzgajaju dva OPG-a. Najrjeđe su sorte cikorija, mušmula i peruanska jagoda, koje imaju po samo jednog uzgajivača u cijeloj Hrvatskoj.

Ivica je svoju sreću našao s bamijom, a za njegov proizvod već se zanimaju i arapski šeici. Prva isporuka uskoro bi mogla i u Saudijsku Arabiju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene