Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nazočio i Plenković

Bandić položio kamen temeljac za Spomenik domovini ispred Lisinskog: "Ovo je spomenik za cijelu našu povijest, temeljen na patnji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini postavljen je u ponedjeljak na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, gdje je istaknuto kako će tu nastati "nova gradska vrata - spomenički kompleks arhitektonski uklopljen u urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić položio je kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nova ideja Cijena prava sitnica: Pokraj Spomenika domovini ugradit će se stroj za maglu! I lampice! Spomenik domovini, aerodrom u Istanbulu (Foto:Grad Zagreb/Getty) Usporedite fotografije Primjećujete li sličnost? Budući Spomenik domovini prilično nalikuje jednom već izgrađenom objektu

"Ovo će biti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji. Bit će ovo nova gradska vrata. Spomenik je ovo koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticat će emocije i sjećati na čast ratnika i žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti koje se svi trebamo sjećati", kazao je Bandić. "Spomenik će biti inspiracija kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije", dodao je.

Zahvalio je autoru idejnog rješenja Nenadu Fabijaniću i svima koji su radili na realizaciji te koji će raditi na njegovoj gradnji. Bandić je izrazio uvjerenje da bi otkrivanje spomenika moglo biti već početkom svibnja. "Vjerujem da ćemo zajedno na svečanom otvaranju biti ponosni građani Hrvatske, Europe i glavnoga grada koji imaju dostojanstven spomenik svojoj domovini", kazao je Bandić i dodao da će svakodnevno nadgledati radove jer ih vidi sa svojeg prozora.

Položen kamen temeljac

Premijer Andrej Plenković prisustvovao je polaganju kamena temeljca. Kako je kazao, radi se o spomeniku koji će podsjećati na teške trenutke u stvaranju domovine. "Bit će ovo mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske", kazao je. Rekao je i da će Spomenik domovini biti jedno od sjajnih obilježja grada Zagreba. Dodao je da će ovo biti mjesto na koje će se dolaziti i davati počast svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske te da će spomenik podsjećati i na teške trenutke u stvaranju domovine. "Prostor je idealna lokacija za Spomenik domovini, među ključnim institucijama i uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, a bit će važno obilježje grada Zagreba", kazao je.

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na natječaju koji su raspisali Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. "Spomenik domovini sastoji se od tri soliterno postavljena znaka - Zida boli, Oltara - menze i Portala paviljona koji kao cjelina čine mjesto službenog, protokolom reguliranog ceremonijala odavanja počasti", istaknuo je autor idejnog rješenja Nenad Fabijanić. Naglasio je kako je spomenički kompleks, simboličkog značenja, arhitektonski oblikovan da se se uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti sredšnje zagrebačke osi, Lenucijevu potkovu, i kao cjelina predstavlja memorijal za odavanje počasti.

"Polaganjem temeljnog kamena projekt ulazi u realizaciju. Gradnja je test, nadam se da ćemo mu biti dorasli", rekao je."Polaganjem temeljnog kamena projekt ulazi u realizaciju. Gradnja je test, nadam se da ćemo mu biti dorasli", rekao je. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene