Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet komplikacije

Uoči suđenja Lovrić Merzel: Sudac Turudić po drugi put odbio Žužićevu nagodbu, Uskok zatražio njegovo izuzeće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak suđenja bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić-Merzel ponovno je zapeo na pripremnom ročištu jer je sudac Ivan Turudić po drugi put odbio nagodbu Željka Žužića s Uskokom.

Prije početka suđenja došlo je do novog problema jer je sudac Ivan Turudić ponovno odbio nagodbu koju je velikogorički tajkun Željko Žužić optužen za davanje 100.000 mita bivšoj županici sklopio s Uskokom.

Pročitajte i ovo Dino Goleš NIJE JEDINA Što čeka Marinu Lovrić Merzel u Remetincu? Pogledajte na što sve ima pravo i kojeg bi poznatog osuđenika mogla ondje sresti Slika nije dostupna Presuda bivšoj županici Rasplakala se pred sucem: Marina Lovrić Merzel osuđena na 7 godina zatvora, sa suda otišla u Remetinec

Turudić je nagodbu odbio po drugi put, unatoč stavu Vrhovnog suda da sudac pojedinac na pripremnom ročištu nema ovlasti za takvo postupnje, ako prethodno nije došlo do konkretnih povreda zakona. Uskok je je zatražio izuzeće suca Turudića te se sad čeka rasplet te situacije.

Turudić je, međutim, za utorak zakazao nastavak pripremnog ročišta, a potez Uskoka okarakterizirao je kao odugovlačenje.

''Svoje mišljenje o ovoj nagodbi dao je i Vrhovni sud u prosincu 2017. Oni su procjenili kako je kazna za svjedoka pokajnika Žužića odgovarajuća za ono kazneno djelo koje je i sam priznao. Ono što su još istakli jest da sudac ne bi trebao ulaziti u meritum dogovora između stranaka.

Ono što je apsurdno u cijeloj priči jest zakon koji omogućuje u ovakvim slučajevima da predsjednik sudskog vijeća koji je i predsjednik suda sam odlučuje o tome hoće li se izuzeti iz slučaja ili ne. No, Uskok je i nakon te Turudićeve odluke podnio žalbu Vrhovnom sudu pa treba vidjeti što će oni reći o svemu. Kako je Turudić sazvao ročište već za utorak - a predstavnici USKOK-a se ne pojave, moglo bi doći do obustave procesa - što znači i novi pravosudni skandal'', rekao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Početak suđenja bio je zakazan i krajem prošlog tjedna, no ročište je odgođeno zbog prestanka postojanja okrivljene tvrtke Popec, koja je Marini Lovrić Merzel prodala zgradu za Hitnu pomoć u Sisku, a zatim otišla u stečaj.

"Sud o tome nije bio obaviješten službeno, pa će se to provjeriti u sudskom registru", kazao je proteklog četvrtka odvjetnik Čedo Prodanović.

Protiv Marine Lovrić Merzel Uskok je podnio optužnicu da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za primanje mita, pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenje javnog novca na zabave. Suđenje bivšoj županici Sisačko-moslavačke županije vodit će sudac Ivan Turudić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene