Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDINI PREŽIVJELI VATROGASAC na suđenju Draženu Slavici

'Gorivo mi je kapnulo na kombinezon. Odjednom sam primijetio vatru od pola metra'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Draženu Slavici, bivšem glavnom šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, u ponedjeljak je počelo ponovljeno suđenje za pogibiju 12 vatrogasaca na Kornatima.

Na Županijskome sudu u Zadru Draženu Slavici opet se sudi za stradavanje 12 vatrogasaca i teško ozljeđivanje jedinog preživjelog Frane Lučića u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Dražen Slavica Nije u kontaktu s obitelji žrtava Dražen Slavica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Pao mi je kamen sa srca, tražit ću da me se vrati na funkciju" Slika nije dostupna Svjedočio pilot kanadera 'Nismo gasili požar na Kornatu jer smo morali u Zadar po gorivo'

Slavica je istaknuo da se ne smatra krivim. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da će se obratiti nakon provedbe novih dokaza koje je predložio.

Na Sud su stigla trojica očeva poginulih vatrogasaca koji su kazali kako suđenjem nisu zadovoljni. Doći će, kažu, i sutra, a nakon toga, s obzirom u kojem će smjeru suđenje krenuti, možda više neće dolaziti.

Svjedočio je Josip Klarić, otac poginulog Dine Klarića, i čovjek koji je osobno gasio požar na Kornatu. Izjavio je da nije bio pozvan da sudjeluje u analizi požara, a tko je, kaže, to mogao napraviti bolje od njega.

Neveo je da je bila zatajena informacija da na požarište dolaze kanader i helikopter.

'Slavica je obećao da će na Kornate biti poslane kruške s vodom s Murtera, zanima me zašto nisu došle. Kazao nam je i da nam voda ne treba, nego da će nam pristizati', ispričao je Klarić koji je sa suzama u očima ispričao kako je našao sina Dina.

'Njegova odjeća bila je skupa s kožom zalijepljena za stijene', kazao je potreseni otac poginulog vatrogasca Dina Klarića koji je zapovijedao akcijom na Kornatu.

Josip Klarić ispričao je i kako je dio jedne cipele pronađen četiri kilometra južno od mjesta gdje su stradali vatrogasci i to je, smatra, mogla prouzročiti samo rotacija helikoptera. Naime, prema njegovoj teoriji na mjesto događaja prvi je stigao helikopter koji je bio 'prvi očevidac'.

Nakon Klarića, svjedočio je Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac.

Opisao je kako ih je spržila toplina. Njegove ruke bile su deformirane, a pokušavao ih je skloniti ispod kombinezona.

'Nitko mi nije rekao koliko će kruški s vodom biti dovezeno. Slavica je rekao tri. No, kada smo se iskrcali, kraj sebe nismo imali sredstva za gašenje požara', ispričao je Lučić dodavši da je nosio 'patkicu' s gorivom koju je popravljao nekoliko puta.

'Gorivo mi je kapnulo na kombinezon. Odjednom sam primjetio vatru od pola metra. Bila je crvenkaste boje. Prošlo je 10-ak minuta dok me nije zahvatila', opisao je Frane Lučić.

Suđenje se ponavlja jer je krajem travnja Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu zbog toga što je u sudskom vijeću tijekom prvostupanjskog postupka bilo troje umjesto petero sudaca. Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca, 30. kolovoza 2007., među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog.

Tužiteljstvo je Slavicu teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je bila napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.

Suđenje Slavici počelo je u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tijekom suđenja ispitano je više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju. (Hina/N.C.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene