Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broje se glasovi

Izbori u SDP-u: Neslužbeno - Bernardić i Ostojić u drugom krugu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi krug izbora za novog čelnika stranke, po prijedlogu Predsjedništva SDP-a, održao se po načelu "jedan član – jedan glas". Službenih rezultata još nema, ali polako ''cure'' neslužbene informacije.

20:28 - Kako doznajemo Davor Bernardić i dalje je u uvjerljivom vodstvu. Odmah iza njega je Ranko Ostojić koji navodno zaostaje za oko 20 posto.Glasovi se još prebrojavaju, a navodno je Davor Bernardić na oko 40 posto. Neslužbeno je do sada prebrojano 11 tisuća glasova, od čega Davor Bernardić ima 43 posto, 26 posto Ranko Ostojić, 18 posto Orsat Miljenić, te 10 posto Tonino Picula.

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Donesena konačna odluka Glavni odbor SDP-a potvrdio liste: Na izbore izlazi i poznata pjevačica, a neki gradonačelnici odbili su pozicije Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

19:20 - Službenih rezultata iz SDP-a još uvijek nema, ali prema neslužbenim informacijama koje polako stižu, uglavnom iz manjih sredina vodi se tijesna bitka između Davora Bernardića i Ranka Ostojića, javila je za Dnevnik Nove TV Tatjana Krajač. Prema, također neslužbenim informacijama, na unutarstranačke izbore u SDP-u izašlo je oko 50 posto birača, što je negdje oko 18 tisuća, a do sada je, čini se, prebrojano oko 10.000 glasova. 

Još uvijek je moguće da dođe do drugog kruga, ali prema do sada prebrojanim glasovima vrlo je teško procijeniti hoće li netko od kandidata koji su u vodstvu uspjeti prijeći 50 posto glasova, koliko je potrebno za izbor novog predsjednika stranke.

19:05 - U SDP-u su u 18 sati zatvorena birališta na izborima za predsjednika stranke za iduće četiri godine i u tijeku je prebrojavanje glasova, a iz stožera Davora Bernardića neslužbeno se može čuti da predsjednik zagrebačkog SDP-a uvjerljivo vodi.

Po preliminarnim neslužbenim informacijama s biračkih mjesta, Bernardić, koji je i slovio za najvećeg favorita, uvjerljivo vodi.

U njegovom stožeru očekuju da će osvojiti iznad 40 posto glasova SDP-ovih članova koji su izašli na izbore.

U stožerima preostala dva favorita Ranka Ostojića i Orsata Miljenića suzdržaniji su u neslužbenim procjenama.

U Ostojićevu stožeru kažu da ne mogu dati nikakve reprezentativni rezultate, a iz stožera Orsata Miljenića potvrđuju da je Bernardić za sada u vodstvu te da se za drugoplasiranog vodi "mrtva trka" između Ostojića i Miljenića.

Neslužbene informacije govore i o manjoj izlaznosti u odnosu na izbore u travnju kada su se za mjesto čelnika stranke natjecali Zoran Milanović i Zlatko Komadina i kada je izašlo nešto više od 20 tisuća članova. 

18:00 - Karolina Leaković, jedna od sedmero kandidata za predsjednika SDP-a glasala je u subotu poslijepodne na unutarstranačkim izborima na kojima se bira nasljednik Zorana Milanovića te tom prigodom najavila promjene u stranci, a očekuje da će se novi predsjednik stranke izabrati u drugom krugu.

Novinarima je rekla kako očekuje dobru izlaznost članica i članova SDP-a te da izaberu onoga koga smatraju najboljim za vođenje stranke.

Na pitanje kakva osoba treba sada SDP-u, Leaković je odgovorila da je to osoba koja će ponuditi novu razvojnu paradigmu Hrvatske i kako je to u ovom trenutku najvažnije i za SDP kao progresivnu i lijevu parlamentarnu stranku.

Za novoga predsjednika SDP-a natječu se i Davor Bernardić, Ranko Ostojić, Tonino Picula, Orsat Miljenić, Gordana Sobol i Vesna Škulić, koji su prijepodne glasovali. SDP za četiri godine vidi kao snažnu stranku parlamentarne ljevice koja ima definirane razvojne politike i zna se nositi sa socio-ekonomskom nejednakošću. To je najveći izazov, ocijenila je.

Na konstataciju novinara da ni jedne procjene favorita tih izbora ne spominju njezino ime, Leaković je rekla kako je tri tjedna s članicama i članovima SDP-a, da je uspjela ponuditi drugačiju viziju socijaldemokratskih politika u Hrvatskoj i da će današnji rezultati pokazati da je u tome uspjela. Upitana o tri žene kandidatkinje za novu čelnu osobu SDP-a, Leaković je istaknula da je pomak imati sedmero kandidata te da joj je drago da su se kandidirali i njezine kolegice i kolege te da im na tome čestita.

Smatra da je za budućnost socijaldemokracije u Hrvatskoj bitna jasna artikulacija socijaldemokratskih, odnosno lijevih politika, ali i vraćanje povjerenja građana u političke stranke. Ja želim da se što više građanki i građana odazove na sve izbore koje imamo te da sudjeluje u donošenju odluka vezanih uz svakodnevni život, istaknula je Leaković.

Ako nitko od kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, idući krug izbora za novog predsjednika SDP-a održat će za tjedan dana.

Kako se neslužbeno doznaje, predsjednik SDP-a Zoran Milanović glasovao je u zagrebačkoj gradskoj organizaciji stranke u Črnomercu. 11:00 - ''U Hrvatskoj nema ni jedne stranke s ovakvom sposobnosti izbora u demokratskom ambijentu i na ovako demokratski način. Članovi i članice određuju dubinu promjena i pravac kretanja društva. Kad god se mijenjao SDP, mijenjala se i Hrvatska i to nabolje'', rekao je Tonino Picula koja je glasovao oko 10 sati.

10:51 - Oko 10 sati u Zagrebu su glasovali Davor Bernardić, Vesna Škulić i Gordana Sobol.

10:23 - U Splitu je jutros glasovao Branko Grčić. ''Očekujem da ćemo krenuti snažno kao opozicija, da ćemo u sljedeće tri i pol godine pokazati da je SDP najjača oporbena stranka koja ima dobre šanse da se ponovno vrati u poziciju da obnaša vlast i da radi dobre stvari za građane Hrvatske'', rekao je Grčić.

U Splitu je glasovao i Arsen Bauk. ''Kampanja je bila korektna, drugarska i čestitam svim kandidatima na takvoj kampanji. Dvoje od njih će u drugi krug ili će jedan postati predsjednik i nakon toga mogu samo poručiti našim političkim suparnicima da se ne opuštaju'', rekao je Arsen Bauk prilikom glasovanja na izborima za čelnika SDP-a. Dodaje da je njegova donja granica očekivanja od novog predsjednika SDP-a da ne padne ispod razine rezultata koje je imao Milanović u posljednje četiri godine prije izbornog ciklusa. ''To je 33 posto. A sve ono što dobije preko toga čestitam'', rekao je Bauk.

Na pitanje koji je cilj SDP-a rekao je: ''SDP-u uvijek mora biti cilj da bude spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku kada dobije povjerenje birača''.

10:01 - U Splitu je glasovao Ranko Ostojić. Na pitanje koga vidi u drugom krugu rekao je da će prvo Oko 37.000 članova stranke bira predsjednika neposredno, po sistemu jedan član - jedan glas. Glasuje se na 542 biračka mjesta u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama, a Središnja izborna komisija (SIK) privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti oko 22 sata, kada se očekuju i izjave kandidata. sačekati rezultate i da će tek onda komentirati. Navodno za Ostojića lobira Zoran Milanović. ''Meni je najdraže kad čujem iz SDP-a za neimenovane visokopozicionirane izvore. Nikad ih nisam priznavao i sam to nikad nisam bio'', rekao je Ostojić. Članovi i članice je pozvao da glasuju po svojoj savjesti.

9:54 - Nešto prije 10 sati glasovao je Orsat Miljenić te je rekao da SDP kakvog ga on vidi treba biti drugačiji, pobjednički. Upitan je i uživa li podršku dosadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića rekao je da se s njim nije čuo, ali očekuje da će i Milanović glasovati.

9:27 - Glavni odbor SDP-a 24. rujna raspisao je unutarstranačke izbore za predsjednika stranke zbog ostavke njezina čelnika Zorana Milanovića.

Milanović je rekao kako se više neće kandidirati na tu dužnost zbog poraza SDP-a na izvanrednim parlamentarnih izborima održanima 11. rujna. Prvi krug izbora za novog čelnika stranke, po prijedlogu Predsjedništva SDP-a, održat će se 19. studenoga, i to po načelu "jedan član – jedan glas".

Drugi će se krug održati tjedan dana poslije, a konvencija, na kojoj će se birati ostala stranačka tijela, 3. prosinca.

Za čelnu dužnost u stranci kandidiralo se sedam članova i članica SDP-a: Tonino Picula, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Davor Bernardić, Vesna Škulić, Gordana Sobol i Karolina Leaković.

Središnja izborna komisija SDP-a prve neslužbene izborne rezultate za predsjednika/cu SDP-a Hrvatske objavit će u 22 sata. Kandidati i kandidatkinje za predsjednika/cu SDP-a Hrvatske doći će u 21,30 sati u središnjicu SDP-a u Zagrebu na Iblerov trg 9. Nakon objave rezultata kandidati će dati izjave novinarima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene