Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ MUZEJSKIH USTANOVA

Počela Noć muzeja - pogledajte koje sve sjajne izložbe možete razgledati u hrvatskoj metropoli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz stalne postave i aktualne izložbe, predavanja, radionice, koncerte, gastro ponudu, sat tjelovježbe, pa čak i nogometne utakmice zagrebački muzeji su za ovogodišnju Noć muzeja, koja traje od petka navečer do jedan sat iza ponoći, rezervirali i premijerna prikazivanja svojih novih izložbi.

Na izložbi "Genija nema" Moderna galerija u Zagrebu za Noć muzeja otkriva vrijednu i reprezentativnu Zbirku Kallay - posjetitelji će imati priliku vidjeti više od stotinu i pedeset iznimnih ostvarenja umjetnika iz razdoblja hrvatske likovne moderne, kao i međunarodne avangardne i suvremene umjetnosti.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Predstavit će se i neka dosad rijetko izlagana djela poput antologijske slike Ljube Babića "Crna zastava" iz 1916., koja će, zahvaljujući kolekcionaru Marku Kallayu, ostati u Modernoj galeriji do 2020. godine.

Među ostalim, bit će tu radovi Marine Abramović, Karela Adamusa, Vojina Bakića, Vladimira Becića, Borisa Bućana, Borisa Demura, Vladimira Gudca, Željka Jermana, Ignjata Joba, Željka Kipkea, Julija Knifera, Vlada Kristla, Ferdinanda Kulmera, Vlade Marteka, Ivana Kožarića, Gorana Trbuljaka, Josipa Vanište, Zlatka Price, Ivana Picelja, koji se mogu razgledati do 18. ožujka.

Muzej Mimara na središnju temu Noći muzeja - sport

Muzej Mimara će otvoriti izložbu s predmetima vezanima uz sport iz svog fundusa, u okviru koje će se u Kolekcionarskoj sobi predstaviti dvadeset izložaka. Bit će otvorena razgledati narednih mjesec dana.

Veze "Mimare" i sporta su dvostruke - kao školske zgrade iz 19. stoljeća koja je imala prvu modernu sportsku dvoranu Gymnasium i vanjsko igralište, te kroz povijesno-umjetnički vrijedne predmete iz zbirke Muzeja posvećene sportu.

Iz fundusa će predstaviti izbor iz Zbirke slikarstva, Zbirke bjelokosti, Zbirke europske skulpture, Zbirke metala, Zbirke crteža, grafika i minijatura te Zbirke starih civilizacija, koji govore o civilizacijskoj ljudskoj potrebi za sportom i rekreacijom, ali i pokazuju umjetničku opsesiju ljepotom tijela sportaša.

Bit će tu, među ostalim, skulpture atleta, slikarski prikazi lova, kocke za igru, lovački rogovi od bjelokosti, kutija sa setom društvenih igara iz viktorijanskog doba i garnitura za šah.

Posjetitelji Mimare imat će priliku vidjeti još jednu novu izložbu tog muzeja, koja se otvara dan uoči Noći Muzeja, "Loci aesthetici" profesora likovne akademije iz poljske Čestohove, na kojoj je izloženo šezdesetak slikarskih i kiparskih djela.

Među autorima su Wlodzimierz Karankiewicz, Beata Bebel-Karankiewicz, Bartosz Fraczek, Jaroslaw Kweclich, Justyna Warwas, Robert Puczynski hrvatska umjetnica Barbara Raić.

MSU - od umjetnosti preko nogometa do filma

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara izložbu istaknutog rovinjskog umjetnika Aleksandra Garbina pod nazivom "Stvari", koja problematizira pojmove prostora i međuprostora, a time i njihovih međuznačenja i suodnosa.

U skladu s temom pripremljen je dinamičan program za sve uzraste, besplatna stručna vodstva po izložbama, projekcije filmova o sportu, predstava za djecu, koncert Mateja Meštrovića, tjelovježbu za umjetnike i publiku te malonogometni turnir u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, novinara i muzealaca.

Besplatno će se moći razgledati sve aktualne izložbe MSU-a, stalni postav Zbirke u pokretu u kojemu su još dvije izložbe – hrvatske umjetnice Vlatke Horvat "Produžeci" i izložba dvoje međunarodno afirmiranih makedonskih umjetnika Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske Dijalog ("Oblik odgovora") te nedavno otvorenu veliku izložbu "Glas umjetnika", s djelima suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom.

Prikazat će se film "Pele: Legenda je rođena", o životu jednog od najboljih nogometaša svih vremena te filma"Barcelona - san o nogometnom savršenstvu" o povijesti popularnog nogometnog kluba, FC Barcelona.

Muzej grada Zagreba priprema humanitarnu akciju

Muzej grada Zagreba će u okviru teme najaviti svoju ovogodišnju izložbu koju priprema u suradnji sa Ski-klubom Zagreb, u povodu obilježavanja stogodišnjice djelovanja kluba.

Kako taj muzej čuva i predmete iz povijesti sportskog života u Zagrebu,od njegovih organiziranih početaka vezanih uz djelovanje Franje Bučara, predstavit će i taj njegov segment.

Tu su i aktualne izložbe,- uz izložbu "Trešnjevka - prostor i ljudi", bit će predstavljen ugasli obrt za proizvodnju sportske opreme "Lušin" koji je u Ogrizovićevoj djelovao od 1945. do 1996., a uz izložbu o Klaićevoj bolnici priprema se humanitarna akcija "Sport za sve" za kupnju 'monoski' skijaškog rekvizita za članove kluba Monoski Zagreb.

U program će se uključiti brojne osobe sportskog i javnog života koje će u dvorištu muzeja govoriti o svojim sportskim iskustvima i dostignućima. Akciju će poduprijeti odbojkašica Marija Anzulović, rukometašica Klaudija Bubalo, ronilac na dah Goran Čolak, kuglač Nikola Dragaš, streljač Josip Glasnović, atletičar Željko Grabušić, atletičar paraolimpijac Ivan Katanušić, vaterpolist Boško Lozica i Tomislav Paškvalin, boksač Željko Mavrović i drugi.

HAZU sudjeluje sa svoje četiri jedinice

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU sudjeluje sa svoje četiri jedinice, tri muzejsko-galerijske ustanove i Knjižnicom Akademije.

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU moći će se razgledati njen stalni postav s djelima slavnih europskih slikara od 14. do 19. stoljeća, a priredit će se i poseban edukativni program, kao dio šireg projekta, u sklopu kojeg će gimnazijalci nakratko preuzeti ulogu muzejskih vodiča.

Gliptoteka HAZU, uz stalni postav s izlošcima uz sportsku temu, te zbirku medalja i plaketa, donosi izložbu "Horizont očekivanja/ Hrvatski paviljon na 57. Venecijanskom bijenalu", te virtualnu izložbu o povijesti Gliptoteke "Od tvornice do muzeja".

Izbor građe vezane uz projekt Olimpijskog stadiona i sportskih zona na Poljudu u Splitu arhitekta akademika Borisa Magaša predstavit će se u Hrvatskom muzeju arhitekture.

U partnerstvu s Hrvatskom olimpijskom akademijom Hrvatskog olimpijskog odbora obilježit će se spomen na Franju Bučara, oca hrvatskog sporta i olimpizma, koji je dvadesetih godina živio u tadašnjoj vili Ehrlich, u kojoj se danas nalazi Hrvatski muzej arhitekture HAZU.

I u Knjižnici HAZU je pripremljen niz raznovrsnih programa, izložbe, predavanja, etno radionica tradicijskih dječjih igara. Igrači Hokejskog kluba Mladost predstavit će hokej na travi kao najstariji momčadski olimpijski sport, moći će se razgledati Memorijalna soba hrvatskih nobelovaca, kao i izložba "Povijest Društva hrvatskih književnika 1900.-1971. – iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU".

Prilika za razgled aktualnih izložbi zagrebačkih muzeja

Muzej za umjetnost i obrt u Noći muzeja posjetiteljima nudi izložbe "Balet i strast – donacija Jelka Yureshe", "Na iglama – modni dizajn Igora Galaša", "Akiko Sato: Draw Attention! – Izložba za crtanje", "Isprepletenu izložbu" radova iz kreativnih radionica Pedagoškog odjela MUO, "Praktičan pristup umjetnosti – Visual Arts u programu međunarodnih matura u XV. Gimnaziji".

Posjetitelji će moći vidjeti i novost u Stalnom postavu, remek-djelo, "Bogorodica s djetetom" istaknutog kasnorenesansnog slikara Andrije Medulića Schiavonea.

Glazbom iz šezdesetih i fotografiranjem u tadašnjem ambijentu MUO će najaviti i svoj najveći ovogodišnji projekt - izložbu "Šezdesete u Hrvatskoj - Mit i stvarnost" skupine stručnjaka, koja će pružiti jedan od najcjelovitijih uvida u prijelomno desetljeće, ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine.

Kako je najavljeno na web stranicama Noći muzeja, u Galeriji Klovićevi dvori moći će se razgledati bajkovita izložba multimedijalnog umjetnika i ilustratora Zdenka Bašića te velika retrospektiva Vaska Lipovca, s oko 250 njegovih radova

Galerija Lauba donosi izložbe "Tijelo" Alema Korkuta, "Hrvatske planine" Stipana Tadića, "Praznina" Matije Smuka, te predavanje Josipa Zankija "Romantične vizije planine".

Arheološki muzej u Zagrebu, mjesto na kojem je tradicionalno u Noći muzeja velika gužva, otvara vrata za svoj Stalni postav, Pretpovijesnu, Egipatsku, Antičku, Srednjovjekovnu i Numizmatičku zbirku, te izložbe "Miles votum solvit", "Recikliraj, ideje iz prošlosti" i "Multikulturalni aspekt neolitičkog nalazišta Brezovljani".

Tehnički muzej Nikola Tesla, koji također svake godine bilježi veliki broj posjetitelja, osim stalnog postava Muzeja u prizemlju, donosi izložbu "30 godina Univerzijade ’87" autora Igora Novakovića, program predavanja uz glazbenu pratnju u Planetariju i Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle, gdje će se održavati predavanja i pokusi.

Zbog prostornih ograničenja potrebno je prethodno preuzeti besplatnu ulaznicu na blagajni Muzeja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene