Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen program komemoracije

Na Bleiburgu zabranjena zastava HOS-a: "Pridržavajte se pravila, policija će rigorozno intervenirati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počasni bleiburški vod održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o održavanju ovogodišnje središnje komemoracije u povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije. Obilježavanje je planirano za 18. svibnja na Bleiburškome polju u Austriji.

Kako je ranije najavljeno, komemoracija povodom 74. godišnjice Bleiburške tragedije održat će se – u subotu, 18. svibnja 2019., na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 80. obljetnica proboja antifašista Milorad Pupovac na Petrovoj Gori: "Zločinačke ideologije vrijedne su osude i prijezira" Slika nije dostupna POLOŽENI VIJENCI Na Mirogoju odana počast žrtvama blajburške tragedije, Jandroković: "Ne slavimo poraženu ideologiju, samo se sjećamo žrtve"

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu zajedničko Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Žalit će se zbog promjena

"Žalit ćemo se zbog promjene režima održavanja komemoracije", najavljeno je na konferenciji za novinare. "Što se tiče same organizacije i događanja, mi smo odlučili da će režim komemoracije organizirati kao i proteklih godina, u skladu s austrijskim crkvenim propisima. Iako bismo mogli doći sa zastavama i transparentima, odlučili smo doći samo s crkvenim obilježjima", kazao je Bože Vukušić, voditelj predstavništva Počasnog bleiburškog voda.

Austrijska policija ima nadležnost nad obilježjima koja će biti dopuštena na komemoraciji. Upute i upozorenja o tome bit će dijeljeni na dolasku svima onima koji dolaze.

"Kazneno sankcioniranje predviđeno je za nošenje ustaških simbola i njihovih imitacija. Mediji ističu dva znaka ustaškog pokreta - austrijsko zakonodavstvo odnosi se na originalne simbole i imitacije. Poručujemo svima koji dolaze na obilježavanje obljetnice da se pridržavaju austrijskih zakona i pravila. Austrijska policija rigorozno će intervenirati. Prošle godine imali smo šestero uhićenih koji su proveli i po nekoliko mjeseci po zatvorima", dodao je Vukušić.

Na novinarsko pitanje je li ove godine dopuštena zastava HOS-a, Vukušić je odgovorio da je na samom prostoru komemoracije dopušteno isključivo crkveno obilježje i službena hrvatska zastava. Samim time, bilo koje drukčije zastave, poput vojničkih zastava (time i HOS-a) zabranjene su, a oni koji ih budu nosili bit će kažnjeni od strane austrijske policije.

Iz Počasnog bleiburškog voda poručuju kako se može dogoditi da austrijska policija prekine komemoraciju. "Do sada za tako nečim nije bilo ni najmanje potrebe, a provokatora je bilo uvijek. Ponašanje nekolicine provokatora ne bi smjelo uticati na odluku policije o prekidu komemoracije. Mi vjerujemo u profesionalnost austrijske policije i uvjereni smo da će se oni ponašati u skladu s demokratskim standardima koji vladaju u Austriji i u svijetu", kazao je Vukušić.

"Naši zaštitari i redari su izvan komemoracije su obični građani i oni nemaju ovlasti za postupanje. Izvan komemoracije za sve je odgovorna austrijska policija", dodao je. Protuzakonite simbole i predmete posjetitelji moraju predati austrijskoj policiji koja tada dalje brine o tome.

"Uvijek ima usijanih, ludih glava"

"Pozivamo vjernike da sudjeluju u liturgiji i molitvi kao što bi sudjelovali u bilo kojem drugom vjerskom hodočašću", rečeno je na konferenciji za novinare. Predsjednik Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda Vladimir Šeks kazao je da je utvrđeno da se komemoracije odvijaju "u skladu s propisima, dostojanstveno, u skladu sa onim što zahtijevaju žrtve rata".

Na pitanje novinara je li razgovarao s nekim ih HOS-a i dao im naputak da ne dolaze sa simbolima tih postrojbi, Šeks je kazao da je razgovarao s članovima uprave koji su dužni obaviti takve razgovore - upozoriti i obavijestiti o tome da se "klone bilo kakvih povika, znamenja, simbola, zastava i grbova koji su protuzakoniti po hrvatskim ali i austrijskim zakonima i pravilima".

"Usijanih, ludih glava ima i bilo ih je. Mjere predostrožnosti će biti poduzete da se oni onemoguće i u suradnji s austrijskom policijom, tako da provokatori ne dođu do izražaja kako austrijska policija ne bi imala povoda za prekid komemoracije", istaknuo je Šeks. "Nadam se da će svi shvatiti kako je poigravanje sa zabranjenim simbolima na štetu Republici Hrvatskoj i onima koji su došli na komemoraciju", dodao je.

Program počinje u 11 sati

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nastavlja se kretanjem procesije od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju.

U podne je predviđen početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju, a nakon toga sveta misa.

Molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi počinje u 13:35, zatim slijedi polaganje vijenaca i sve završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda vlč. Ante Kutleše.

Počasni bleiburški vod osigurao je, kao i proteklih godina, besplatan prijevoz hodočasnika autobusima iz Zagreba u Bleiburg. Polazak autobusa je od 5:00 do 6:00 sati s Autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Odbijena molba za održavanje mise

Podsjetimo, kardinal Christoph Schönborn, predsjednik biskupske konferencije, na konferenciji za novinare prošli mjesec govorio je o odbijanju molbe Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

"Biskup koji je trebao voditi spornu misu pitao je za dozvolu za vođenje mise, a administrator u nadležnoj biskupiji donio je negativnu odluku. Biskupija ne može zabraniti da ljudi tamo dođu, to nije njihova nadležnost, radilo se samo o misi. Odluka o tome je na biskupiji Gurk-Klagenfurt i tu biskupska konferencija nema ingerencija", kazao je kardinal Schönborn.

Zabrana održavanja mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga uzburkala je duhove u Hrvatskoj. "Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu, monsinjor Engelbert Guggenberger.

Austrijska biskupska konferencija pozabavila se tim pitanjem tijekom plenarnog zasjedanja od 18. do 21. ožujka. Na zasjedanju je sudjelovao i dijecezanski upravitelj biskupije Gurk, mons. Engelbert Guggenberger. Biskupija Gurk zakonski je odgovorna za dopuštenje mise 18. svibnja na Lojbaškom polju, a ne biskupska konferencija.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je austrijskim medijima poslalo priopćenje u kojem žali i smatra uvredljivim da se komemorativni skup u Bleiburgu etiketira "fašističkom zabavom", "najvećim okupljanjem neonacista u EU-u" ili "skupom ustaša".

Aktualno Objavljene nove snimke stravične nesreće u Moskvi: "Zrakoplov se odbijao od piste kao skakavac, a onda se zapalio na tlu" Zrakoplovna nesreća u Moskvi (Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Zrakoplovna nesreća u Moskvi (Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP Zrakoplovna nesreća u Moskvi (Foto: HO / RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP) Zrakoplovna nesreća u Moskvi (Foto: HO / RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP) Foto: HO / RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP +0 Snimka zrakoplovne nesreće u Moskvi (Screenshot/Twitter/Breaking Aviation News) Svijet Objavljene nove snimke stravične nesreće u Moskvi: "Zrakoplov se odbijao od piste kao skakavac, a onda se zapalio na tlu" 1/3 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene