Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvješće za potres na dnevnom redu

Po šesti put nastavljena je 34. sjednica zagrebačke Gradske skupštine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po šesti put nastavljena je u četvrtak 34. sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a ako ta sjednica tijekom dana završi, trebala bi početi i 35., tematska sjednica o potresu u Zagrebu.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je prije sjednice da je na dnevnom redu i ono što je oporba inicirala - a to je izvješće vezano za potres te izvješće o stanju u Dječjoj bolnici Srebrnjak, gdje je, kako kaže, stanje sve gore i gore i zanima ga koji će biti odgovori Gradske uprave na to.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Tek nakon toga, ako 34. sjednica završi danas, počet će tematska 35. sjednica vezana za potres, na kojoj će imati izvješće o radu Gradske uprave nakon potresa, a u kojem se, tvrdi Tomašević, vidi sav nerad Gradske uprave.

Kaže da su tek sada počele detaljne procjene štete i da se od građana traži da ostanu doma, da ne idu na ljetne godišnje odmore kako bi se mogle napraviti detaljne procjene štete. Pita se što se čekalo s time do sada, zašto se to nije moglo u posljednja tri i pol mjeseca napraviti?

Napominje i kako će na tematskoj sjednici o potresu vidjeti mjere koje je gradonačelnik Milan Bandić predložio, a kojima bi se bar malo pomoglo građanima koji su najviše pogođeni potresom.

Tomašević kaže da će se u oporbi dogovoriti hoće li podržati te mjere jer ima nekih pravnih problema vezanih za taj prijedlog odluke, a koje se odnose na utjecaj koji će to dugoročno imati na gradski proračun, tako da nije jasno je li formalno ispravna odluka.

Upitan što očekuje od HDZ-a, koalicijskog partnera gradonačelnika Bandića u Gradskoj skupštini, ističe da je to "pitanje za milijun dolara".

"To je pitanje za milijun dolara hoće li HDZ ostati u koaliciji i dalje s Milanom Bandićem budući da im sada doslovce ne treba", kaže Tomašević.

Ističe da zahvaljujući svim političkim akterima koji su u posljednje tri godine uporno radili da razotkrivaju Bandića on na parlamentarnim izborima nije uspio u Hrvatskom saboru osvojiti niti jedan mandat, a da je uspio samo jedan, od tog jednog nastalo bi deset mandata.

"Ovako mu to više neće poći za rukom", kaže Tomašević. Napominje da samim time HDZ-u više ne treba Bandić i sada je pitanje hoće li u Gradskoj skupštini s njim i dalje ostati u koaliciji. Tomašević kaže da je njegova procjena da vjerojatno hoće, barem do kraja ove godine.

Misli da HDZ sprema svog kandidata ili kandidatkinju za gradonačelnika ili gradonačelnicu Zagreba, i u tom je smislu moguće da će ipak htjeti zadržati "poluge moći" sve do lokalnih izbora, koji će se održati u svibnju iduće godine.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a u Kazimir Ilijaš rekao je da će svi HDZ-ovi zastupnici danas sudjelovati u radu sjednice. U prošlim nastavcima sjednice nisu bili u punom broju jer su dvojica zastupnika bili kandidati na parlamentarnim izborima, pa nisu dolazili na skupštinske sjednice (Ivan Ćelić i Mislav Herman).

Na pitanje hoće li HDZ i dalje podržavati gradonačelnika Bandića, Ilijaš kaže da HDZ ima svoj stav i tog će se stava pridržavati.

"One točke koje idu u interesu građana grada Zagreba, te ćemo točke podržavati kao i do sada, za one koje smatramo da se trebaju promijeniti ili da nisu adekvatne u ovom trenutku da se podrže, njih nećemo. Naš stav je bio takav i prije, takav je i sada i takav će biti i u budućnosti", istaknuo je.

Upitan hoće li HDZ podržati mjere za pomoć građanima pogođenim potresom koje predlaže Bandić, Ilijaš kaže da će o tome raspravljati i donijeti odluku koja je najbolja za građane Zagreba.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene