Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSTIGNUT KOMPROMIS

Udruge HOS-a o dogovoru s Vladom: "Pobijedili smo, 'Za dom spremni' je legaliziran"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ploča HOS-a uklonjena je iz Jasenovca i trebala bi biti postavljena u Novskoj, a čelnici Udruge dragovoljaca HOS-a Zagreb i Saveza udruga dragovoljaca HOS-a RH tvrde da su izvojevali pobjedu jer im je pozdrav "Za dom spremni" legaliziran.

Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a, pročitao je priopćenje udruga HOS-a, u kojem se, među ostalim, kaže da je jedina svrha postavljanja spomen-ploče u Jasenovcu davanje pijeteta jedanaestorici mladića koji su dali život u obrani domovine te da se ne bi smjeli dovoditi u vezu niti s jednim političkim pokretom ili ideologijom. 

Pročitajte i ovo Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila'' Slika nije dostupna ŽESTOK ODGOVOR Milanović: ''Neki misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva''

"Vezani smo isključivo za Domovinski rat, to je jedini pokret kojem smo pripadali", kaže Friščić. 

"Spomen-ploča bit će premještena u izvornom obliku na područje grada Novske", potvrdio je Friščić izrazivši nadu da će ploča postati mjesto hodočašća. "Mnogi politički piromani podmeću vatru i nadam se da će Vlada, ako ne ova, onda druga, to riješiti. Na ploči će uvijek stajati grb HOS-a i ispod će stajati "Za dom spremni". Svi koji govore da je to izdaja imaju pravo da tako misle. Ali pitam ih kad je udruga dragovoljaca HOS-a pozvala na postavljanje ploče u Jasenovac, ali mnogi od njih nisu došli. Danas svi oni imaju svoje mišljenje, ali im ne zamjeram", rekao je Friščić, dodajući da mu je najviše žao obitelji koje su dale svoje sinove za neovisnu državu Hrvatsku.

Ploča bi trebala u Novskoj biti postavljena tijekom današnjeg dana, potvrdio je Friščić te dodao da će sve udruge HOS-a u svojim statutima imati i pozdrav "Za dom spremni". "Nema šanse da bi ploča danas bila skinuta da nismo dobili 'Za dom spremni' rješenje", rekao je Friščić. Danas je, naime, ovjeren statut UDHOS-a Zagreb u kojem je opis grba s natpisom "Za dom spremni". Čelnici udruga potvrdili su da im je upravo to bio cilj, da se legalizira njihov grb s takvim natpisom. Rješenje su dobili u srijedu od Grada Zagreba uz prethodno pozitivno mišljenje Ministarstva uprave, a na snagu je stupilo danas. Sve udruge HOS-a kojima dosad nije bio odobren ovakav grb, a podnijele su zahtjev, trebao bi im uskoro biti odobren.

Anto Đapić, nekadašnji čelnik HSP-a, je rekao da je time taj pozdrav praktički legaliziran i da se normalno može koristiti pri obilježavanju HOS-ovih obljetnica. "To što će sad skakati Josipović i drugi je u demokracijama dopustivo. Mi nismo htjeli dolijevati ulje na vatru, nego smo u miru razgovarali i pobijedili smo svoje protivnike. U ovom trenutku imamo pozdrav Za dom spremni u kontekstu korištenja HOS-a i u znakovlju HOS-a", rekao je Đapić.

Borislav Barišić, predsjedni Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, rekao je da su umorni jer im se stalno izvlači natpis "Za dom spremni". 

"Mislim da je vrijeme da se neke stvari riješe u Hrvatskoj. Ne možemo ostaviti neke stvari svojoj djeci. Najlakše je bilo reći da nas ne zanima i da nećemo razgovarati, da smo izdajice. Noćima ne spavamo, nije nam lako, ali cilj smo postigli", rekao je Barišić, dodajući da je kontekst puno širi od same ploče. 

"Kompromis, rješenje i dijalog je bio neophodan da bi UDHOS Zagreb dala dozvolu da se ploča premjesti. Ploča se ne uklanja, nego se premješta onakva kakova je, sa svim simbolima HOS-a koje smo nosili u ratu. Ratna oznaka HOS-a ostaje i mislim da će ostati dok smo mi živi", rekao je Barišić, dodajući da su svoj cilj postigli jer je znak HOS-a neupitan. 

"Nismo fašisti, mi smo jedni od prvih antifašista u Hrvatskoj", rekao je Barišić, dodajući da ne želi da itko od HOS-ovaca snosi sankcije zbog toga što nosi obilježja HOS-a.

Barišić je potvrdio da su predstavnici Vlade još na prvim pregovorima koji su se odvijali još prije komemoracije u Jasenovcu, tražili da se s ploče skine natpis "Za dom spremni". Rekao je da je to riješeno i da se to neće više osporavati. "Statut HOS-a, u kojima stoji i "Za dom spremni", je danas ovjeren", rekao je Barišić. 

Skejo: "Ploče nam miču oni koji su nam pobili te hrvatske sinove"

Marko Skejo, zapovjednik ratne postrojbe HOS-a "Rafael vitez Boban", novinare je pozdravio sa "Hvaljen Isus i Marija". 

"Nismo sretni iz više razloga. Tih 11 momaka, dragovoljaca HOS-a koji su bili za dom spremni, to je najsvetije što može biti u našem narodu. Došli smo u poziciju da nam miču ploče oni koji su nam pobili te hrvatske sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika koji danas na hrvatskom tlu s devet spomenika i muzeja šalju na ćirilici poruke protiv hrvatske države", rekao je Skejo, dodajući da su i oni dali suglasnost za izmještanje ploče.

Skejo je na kraju opet pozdravio "starim hrvatskim pozdravom": "Bog i Hrvati! Za dom spremni", na što su mu neki odgovorili sa "spremni".

"Onaj tko se nije ustao u obranu svoje domovine i naroda, on je nitko i ništa. Ustanici su od pamtivjeka ustajali za obranu. I mi smo ustali. A '91. kad je napadnuta Hrvatska mi smo ustali i pozdravljali smo našeg vrhovnog zapovjednika Franju Tuđmana s poglavnikom", rekao je Skejo kojeg su novinari podsjetili da je svoje vojnike sam nazivao ustašama.

"HOS-ovci nisu pozdravljali sa "Smrt fašizmu - sloboda narodu", nego sa "Za dom - spremni", rekao je Anto Đapić, nekadašnji čelnik HSP-a. Dodao je da je vrijeme pokazalo da oni što su ih napadali zbog ploče u Jasenovcu nisu imali dobre namjere, nego su ih htjeli etiketirati. 

Štromar zatečen: "Nemam informaciju o rješenju"

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, ostao je zatečen informacijom da je HOS-ovcima legaliziran pozdrav ZDS. "Ne znam ništa o tome, nemam informaciju, ispričavam se", rekao je Štromar novinarima, dodajući da samo premještanjem ploče iz Jasenovca u Novsku nije zadovoljan. 

"Nismo zadovoljni, ne želimo "Za dom spremni" u javnosti. Nećemo podržati kada dođe zahtjev da on ostane", kazao je Štromar.

Ploča uklonjena iz Jasenovca, seli u Novsku

Radnici kojima na odijelima piše Novokom Novska počeli su jutros skidati ploču HOS-a u Jasenovcu. Iako su branitelji dežurali cijelu noć pred pločom, radnike jutros nitko ne sprečava u njihovom poslu. Još uvijek nema službenih informacija o tome kakav je dogovor postignut između HOS-ovaca i Vlade, ali neslužbeni izvori u HOS-u nam tvrde da se natpis "Za dom spremni" neće micati s ploče.

Da se ploča izmješta potvrdili su nam i čelnici HOS-a, a prema njihovim tvrdnjama ploča će biti postavljena u Novskoj i to već danas u poslijepodnevnim satima. Više o svemu odlučili su progovoriti tek na konferenciji za novinare u 11 sati. Na stol za kojim sjede čelnici udruga zalijepili su natpis "Svi smo mi za dom spremni".

Iznenadan poziv za konferenciju 

Čelnici udruga HOS-a su poziv za konferenciju uputili u srijedu kasno navečer s tek naznačenom temom bez otkrivanja detalja.

Nekoliko pripadnika HOS-a proteklu noć je dežuralo kod ploče u Jasenovcu, a Tomo Medved, ministar branitelja, jutros uoči sjednice Vlade novinarima nije znao reći zbog čega se dežuralo pred pločom. "Ne znam zbog čega su oni noćas dežurali, zaista nisam upoznat s tim", rekao je Medved. 

Na pitanje je li što dogovoreno s čelnicima udruga HOS-a, Medved je novinarima poručio da odu na konferenciju udruga HOS-a te da će tamo saznati što je dogovoreno. "Molim vas popratite tiskovnu konferenciju i kolege iz udruga HOS-a će vas informirati o tome što je usuglašeno s Vladom“, poručio je novinarima Medved.

Proteklih mjeseci su čelnici udruga HOS-a tvrdili da nikakvo skidanje njihove ploče ne dolazi u obzir, no posljednjih dana su neki njihovi predstavnici izrazili spremnost da se ploča izmjesti u Novsku ili pak da se s ploče u Jasenovcu makne pozdrav "Za dom spremni".

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, je u srijedu za Dnevnik Nove TV rekao kako je siguran da ploče s tim grbom neće biti u Jasenovcu, ali o rokovima za njeno micanje nije htio precizno govoriti. "Prihvatljivo je da nema ustaškog pozdrava u javnosti Republike Hrvatske. Da li je to danas ili prekosutra, mislim da je to najmanje bitno. Mi se toga moramo riješiti, ali sad trebamo dati pijetet svim onima stradalima u Jasenovcu i ukloniti ploču odande", rekao je Štromar.

I sam premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade prošlog tjedna rekao da "kontekst ustaškog logora u Jasenovcu i pozdrav "Za dom spremni" u tom istom Jasenovcu ne idu zajedno" te najavio da će se ta tema zakonski regulirati u ožujku. 

Tada je rekao i da će se rješenje, kojim bi se to pitanje riješilo, pronaći u sljedeća dva tjedna.

Konferenciju čelnika udruga HOS-a moći ćete pratiti uživo na našem portalu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene